2017. december 23., szombat

Új kezdet

Egy újabb tehetséges telivérrel kevesebb lesz a versenypályán.

A 2014-es Breeders' Cup Juvenile Turf mezőny élén.

A Group 1 bajnok Hootenanny visszavonult a versenyzéstől, és a következő idényt már a Douglas Arnold Buck Pont Farmon fogja várni a kancákat, a fedeztetési díjat még nem közölték. A Wesley Ward trenírozásnak köszönhetően a 16 startból 5-ör volt első helyezett, de a legjelentősebb győzelme a 2014-es Breeders Cup Juvenile Turf futam Santa Anita gyepén. Ezzel a győzelemmel biztosította az útját Royal Ascot-ba, hogy elhódítsa a Windsor Castle Stakes trófeáját, mielőtt nyáron a Deauville-i Darley Prix Morny G1 futamban részesült volna.

A győztes 2,3 és 4 éves szezonjában $ 876. 698 életnyereménnyel vonult nyugdíjba. Hootanny anyja More Hennessy (Hennessy) féltestvére a 2009-es Prioress Stakes (G1)  győztes Cat Moves-nek, és a Group 1 családból származó Ascend és Dance Teacher-nek.

"Hootnanny egy fantasztikus versenyló volt, és egy különleges egyéniség. Ha a tenyésztők meglátják, szeretni fogják. Nagyon izgatottak vagyunk a lovat illetően, hogy a lehetőségeit a Buck Pont Farmon fogják hasznosítani".-nyilatkozta Arnold.

2017. december 12., kedd

Összefoglaló: Ragyogás a halál árnyékában

Az elmúlt hétvége egyaránt a könnyeknek adott főszerepet. Valakit megsiratott és másokat pedig boldoggá tett.

California Diamond

Ezt a versenyhétvégét soha nem fogja a lóversenysport elfelejteni. A versenyvilágát teljesen ledöbbentette a San Luis Rey-ben pusztító tűzvész. A Rockingham Ranch és Peter Miller négyszeres győztese, California Diamond egyike azoknak a lovaknak, akik a tűz áldozatai lettek. A halálos áldozatok száma elképzelhetetlen. Túl lépve a szomorúságon lefutásra kerültek, az idei év nagy versenyei.
Az ír tenyésztésű Highland Reel, parádés győzelmet aratott a Hon Kong Vase Group 1 futamban, és ezzel megvédte a címét. Galileo öt éves fia ezzel a 7. Group 1 trófeáját hódította el, és az ír trénerzseni Aidan O' Brian a 28.-at szerezte meg. Highland Reel ezennel befejezte a versenykarrierjét, és az írországi Coolmore tenyészmének táborát erősíti 2018-tól. Második helyre érkezett a Breeders Cup Turf hőse Talismanic. A Galileo apaságú csődör bejárta a világot, és ahol nyert örökre beírta magát a lóverseny történelembe.

Highland Reel és az utánozhatatlan Ryan Moore.
Tovább haladva az öreg kontinensre a negyedik Lingfield-i futam jelentősebb volt, mint a Shan Tin csúcsa, de az eredmény figyelemre méltó. Toast of New York három év után visszatért a versenypályára. A lóversenyrajongóknak a 2014-es Breeders' Cup Classic futamból maradhatott meg az emlékezetben, miután orrhosszal maradt el a dobogó legfelső fokától. Sérülés miatt kihagyták a 2015-ös Dubai World Cup futamát, de pletykák is felröppentek már arról, hogy nyugdíjba vonult. Ugyan fantasztikus volt látni egy kiváló atlétát amint, három év után visszatért a versenypályára és megnyerte a negyedik startját Goodwood-ban. A dolgok innentől fogva bonyolódnak a számára, hiszen tervben van a Pegazus World Cup Invitational és a márciusi Dubai World Cup is.

A nyeregben persze Frankie Dettori.
Ameddig az ázsiai kontinens ünnepelte Highland Reel újabb és egyben utolsó győzelmét Amerika elaludt a versenyek közben. Szombaton futották le Los Alamitos-ban a CashHall Futurity és a Startlet Group 1 besorolású futamokat. A Breeders' Cup után ezek a nagyobb volumenű versenyek a jövő évi Derby és Oaks-ra már pontot szereznek a két évesek. A versenyek olyan mértékben "lassúak" voltak, hogy kevesen mentek ki a pályára. Ami versenyeket illeti McKinzie és Dream Tree megőrizték a veretlenségüket, de mindketten szereztek pontokat a jövő májusi nagy találkozóra. Solomini aki, másodikként futott át a célvonalon novemberben, a Juvenile futamban Curlin fia bizonyította most is, hogy érdemes lesz rá odafigyelni a későbbiekben.

Hárman-párban.

2017. december 7., csütörtök

I'm coming home

Amerika kedvenc lova, több hónapos távollét után visszatér.

A bajnok hazatér.

A déli féltekén töltötte California Chrome a tenyészidőszakot, de most hazaindul az Egyesült Államokba. A Taylor Made bejelentette, hogy a kétszeres Év Lova elhagyta Chile-t szerdán, és egy hetes karantén vár rá Miami-ban, mielőtt visszatérne Kentucky-ba. Lucky Pulpit hat éves fia, első évét töltötte Chile-ben és a Taylor Made személyzete négy hónapon keresztül mellette volt.
"California Chrome nagy érdeklődést váltott ki a déli féltekén, ezért egyet értettünk abban, hogy feltárjuk a lehetőségeit."-nyilatkozta a tenyész farm igazgatója, Duncan Taylor júliusban. Majd hozzátette. "Nagyon boldogok vagyunk, hogy ez a lehetőség létre jött a Sumaya Stud-dal és ez nagyszerű helyzet a számára."

California Chrome kétszer is elnyerte az Év Lova címet 2014-ben és 2016-ban. Megnyerte a Kentucky Derby-t és a Preakness Stakes futamát majd gyepen győzedelmeskedett a Hollywood Derby-ben ami pályafutása első gyepes futása volt. Tavaly megnyerte a Dubai World Cup-ot, és $14,7 millió dollárt hozott a konyhára. A 27 startjából 16-szor végzett az első helyen.

Lucky Pulpit fia továbbra is $ 40 000 dolláros fedezési díjjal várja majd a kancákat a Taylor Made Farmon.

A fiatal tenyészmének nagyon keresettek lettek a Coolmore Australia a 2015-ös Triple Crown bajnok American Pharoah-t foglalkoztatja a méneséletben.

Breeders' Cup 2017: összefoglaló a 2. nap

Az amerikai szezon hamarosan véget ér.

Wuheida és William Buick a célegyenesben.

Hatalmas lóversenyünnepen vannak túl az amerikaiak akik között néhányan Európát is képviselték az elmúlt két napon. A zárónapon már sokkal többen voltak kint mint, szombaton. Górcső alá veszünk néhány ifjú titánt. Tartsatok velem.

Az európai tréningben álló Wuheia (Dubawi) nyerte a Breeders' Cup Fillies and Mare Turf G1 futamát és ezzel ellopta a győzelmet a verseny favoritja Lady Eli elől. A hetedik helyezést tekintve ez volt az első alkalom a 14 startjából, hogy Lady Eli két évvel laminitis-t kapott és tavaly második helyen végzett ezen a versenyen. "Nem volt meg ugyanaz a futása".-nyilatkozta a díjnyertes kanca zsokéja Irad Ortiz Jr majd hozzátette. "Nem tudom. Hadd menjek vissza a trénerhez, és lássam mi történt. Ma nem volt ugyanaz a futása. Szép kancák verték meg."

Wuheida trénere Charlie Appleby második győzelmét aratta a Breeders's Cup-on, a zsoké William Buick az elsőt míg a világhírű Godolphin istálló a hatodik kupát szerezte meg. A Breeders' Cup Turf ismét a kék színnek kedvezett. Ez a futam újabb izgalomra adott okot, hiszen Talismanic (Medaglia d'Oro) fél hosszas győzelmet aratott. A szintén Goldophin tulajdonban lévő 4 éves csődör a legnagyobb favoritokat hagyta maga mögött mint, Beach Patrol vagy Oscar Performance aki, a kilencedik helyen végzett. "Olyan könnyű őt lovagolni".-nyilatkozta a ló zsokéja Barzalona.

Talismanic, mögötte Peach Patrol (korlát mellett) és a tavalyi bajnok Highland Reel.

A négy éves csődör Medaglia d'Oro fia első győzelmét aratta az Egyesült Államokban. A híres francia tréner Andre Fabre irányítása alatt bontogatja a szárnyait. "Igaz, nem hiszem el. Nagyon örülök, hogy megnyertem az első Breeders's Cup versenyt. Vártam, hogy a ló elkezd majd futni, de egy pillanatra azt hittem, hogy nem győzünk. Andre Fabre nagyszerű tréner."
A Turf egyik nagy favoritja Ulysess sérülés miatt nem állt rajthoz és ezzel véget ért a karrierje. Fedezőménként kezdi a jövő évet a Cheveley Park-ban.
Tovább maradva a gyepes pályán a Breeders' Cup Mile futamban favorit győzelem született. World Approval nyerte meg a versenyt és ezzel újabb győzelmet szerzett Chad Brown-nak és John Velasquez zsoké számára. Az öt éves herélt magabiztosan száguldott a célegyenes felé.
"Két ló között jött ki. Neki ez mindig jó volt. Tökéletes volt nekem".-árulta el Velasquez aki a harmadik Mile győzelmét szerezte meg.
Tovább maradva még a füves pályán a Breeders' Cup Turf Sprint futamban Stromy Liberal lopta el a show-t és utasította maga mögé vetélytársait köztük az ascoti- hősnőt Lady Aurelia-t. "Nagyon jó ló, és mindig nagyon jól futott".- nyilatkozta Joel Rosario aki a hatodik Breeders Cup győzelmét szerezte meg.
A favorit Lady Aurelia a 10. helyen végzet,t de jövőre visszatér a gyep hercegnője a versenypályára.

Stormy Liberal félhosszas győzelmet aratott.
Tovább haladva a homokos pályára már a kancák uralták a versenyt a Breeders' Cup Filly and Mare Sprint futamban. Bar of Gold nyugdíjba vonult, de hihetetlen örökséget hagyott maga után. Az öt éves New York-i tenyésztésű kanca állva hagyta a többi ellenfelét a versenyben. Unique Bella nem ért fel a dobogóra. "Nagyon jó formában van".-nyilatkozta Kimmel majd hozzátette. "Megette az összes vacsoráját és közben a lábát jegeltük"
Szerdán visszarepültek New York-ba és egy rövid pihenő után jövőre tenyészkanca lesz belőle.

Bar of Gold (Medaglia d' Oro)
A homokos pályán a két évesek is megmérkőztek egymással, de előbb a hölgyek. Caledonia Road lopta el a versenyt a többi feltörekvő lady elől. Nem rossz kezdés egy Quality Road kancacsikótól, akinek a csapata abban sem volt biztos, hogy elindítsák a Breeders' Cup Juvenile Fillies G1 futamát. Mike Smith így nyilatkozott a verseny után: "Megnéztem a felkészítő versenyeit. Nagyon jó volt. Ezt a távot nagyon akarja". majd tovább folytatta. "Ami különlegessé teszi számomra, hogy a (tréner) Ralph Nicks és én együtt nőttünk fel. Az első ló akit, valaha lovagoltam neki".


Abel Tasman apai féltestvére Caledonia Road.

Nicks az egykori bajnok zsoké első győzelmét aratta mint, tréner. "Ez egyszerűen csodálatos. Nagyon egyszerű volt. Nem csinál semmit, de egyre jobbá válik"-mondta el a véleményét a kancacsikóról a boldog tréner. Able Tasman apai féltestvérére érdemes lesz odafigyelni a jövőben.

A hölgyek után a két éves csődörök mutatták meg erejüket a Breeders' Cup Juvenile Futamban ahol nem várt győzelem született. Good Magic vesztette el a nyeretlenségét mielőtt két második helyen végzett. A favorit Bolt d' Oro harmadik helyen végzett. Curlin fia már ezzel a versennyel pontot szerzett a jövő évi Kentucky Derby-re. "Kinyújtózik. Chad nagyszerű munkát végzett vele. Minden alkalommal amikor beszélünk vele azt mondja, hogy (Good Magic) egyre jobb és jobb. Egyre nő és jobban mutat"


Good Magic az élen.
És most következik a Telivér Kupa zárófutama ami, már néhány éve $6 000 000 dollárral kecsegtet a győztesnek. Gun Runner (Candy Ride) szerezte meg az ötödik felső kategóriás győzelmét és zsokéjának az első Breeders Cup Classic győzelmét. A négy éves csődör fantasztikus évet zárt. Egy második hely Dubai-ban, és azóta nem látott lovat maga előtt a célegyenesben. A ló trénere, Steve Asmussen 10 év után újabb bajnokot vezethetett vissza . (2007-ben Curlin nyerte meg a futamot.) Bob Baffert idomítottjai a dobogóra felküzdötték magukat. Collected a második, West Coast a harmadik és a tavalyi bajnok Arrogate csak az ötödik helyre ért fel. Közel sem azt a formáját mutatta, mint egy évvel ezelőtt.
"Ő egy vadállat". -nyilatkozta Florent Geroux miután megnyerték a futamot.


A megérdemelt virágtakaró.

Gun Runner azóta már visszatért a Fair Ground versenypályára és ott készül a versenykarrierje utolsó állomására, a világ legnagyobb összdíjazású futamára a Pegazus World Cup Invitational-ra. A kihívói között ott lesz a Distaff bajnok kanca, Forever Unbridled és a Clark Handicap nyerő Seeking the Soul és ne feledkezzünk meg az ezüst és bronzérmes Baffert idomítottakról sem. Candy Ride négy éves fia a januári futam után visszavonul a versenyzéstől a Three Chimneys Farm-ra és $ 70 000 dolláros fedezési díjjal várja majd a kancákat.

Ennyi volt a Breeders's Cup 2017-ben Del Mar-ban. Jövőre Churchill Downs-ban kerül megrendezésre.

2017. november 4., szombat

Breeders's Cup 2017: összefoglaló az 1. napról.

Izgalom, izgalom, izgalom.

Tavaly ugyanezen a versenyen nyert a Brown-Castellano páros New Money Honey nyergében


Túl vagyunk a Breeders' Cup első versenynapján, ahol 4 Grade 1 versenyt futottak le tegnap. Nézzük meg ezeket egy kicsit részletesebben. Tartsatok velem.
Ahogy az lenni szokott a Telivér Világbajnokság mindig izgalommal telítődik, ha csak az ember már rá gondol. A nyár és az ősz eleje vagy közepe arról szól, hogy erre a csúcstalálkozóra már kvalifikáló futamokat rendeznek. Ebben az évben, 34 év után először rendezték meg Del Mar versenypályáján a Breeders' Cup napokat.
Elsőként futották a le a Breeders' Cup Juvenile Fillies Turf futamát ahol, veretlenség megőrzése történt. Rushing Fall (More Than Ready) bravúros stílusban húzta be a trófeát. Chad Brown és Javier Castellano szerezte meg az első amerikai győzelmet. Az ír tréner zseni fiatal kancacsikója September a dobogó legaljára állhatott fel.
Amikor a verseny után megkérdezték, a kancacsikó remek futását a zsoké Castellano csak ennyit mondott: "Nem tudjuk".
Tovább haladva a kétévesek felé ezúttal a Breeders's Cup Juvenile Turf is nagy meglepetést hozott. Az ír trénerzseni Aidan O' Brien aki idén megdöntötte Bobby Frankel rekordját. Tegnap megszerezte a 27. Group 1 trófeáját. Mendelsshon húzta be a kupát. A Scat Daddy ivadék felé támasztott ígéretek megvalósultak. A fiatal csikót 3M dollárért vásárolták meg egy keenland-i árverésen, úgy tűnik nem is hiába.
"Még azt mondhatnánk róla, hogy egy kicsit zöldfülű, de gyorsan tanul és egyre jobb".-nyilatkozta O'Brien. " Ez ragyogó volt. Felért a csúcsra".-tette hozzá.

Mendelsshon egyébként Beholder és Into Mischief féltestvére. Ryan Moore pedig
boldogan mosolyog.

A homok pályán is történtek meglepő dolgok amit a Las Vegas Dirt Mile futama támaszt alá. Battle of Midway nyerte meg az 1M díjazású versenyt és első királykategóriás győzelmét is megszerezte. Battle of Midway a harmadik 3 éves aki a Dirt Mile futamban megverte az idősebb korosztályt, és ezzel csatlakozott a duplázó Goldencents és Caleb's Posse-hoz. Ezzel növelte a rekordját, 10-4-2 és 1.9 millió dollár keresettel. "Szereti Del Mar-t és ez hozzájátszott a győzelmében. Szeret ezen a pályán futni. Tudja zavar az, hogy nem tudom mi lesz utána. Biztos vagyok benne, hogy a 4 éves szezonjában is dolgozni fog".-nyilatkozta Jerry Hollendorfer aki még egy fényes csillagot indít a szombati futamban. Ő pedig nem más mint, Unique Bella.

Fehérben Battle of Midway és Sharp Azteca.


A nap záró futama volt a Breeders Cup Distaff. Új bajnokot avattak a verseny után. Forever Unbridled hozta el a kis trófeát amikor gyönyörű stílusban utasította maga mögé a fiatal titánokat. A futam favoritja, Stellar Wind az utolsó helyen végzett. A sötét pej kanca idén veretlen volt, 3 futás és három győzelem. Tavaly megfosztotta őt Beholder és Songbird a győzelemtől idén azonban senki nem állhatott az öt éves kanca útjába. "Mit szólsz ehhez?" kérdezte Stewart a lova győzelme után. Forever Unbridled anyja Lemons Forever megnyerte a Kentucky Oaks-ot és az öt éves kanca teljes testvére Unbridled Forever is Grade 1 versenyben tudott győzedelmeskedni. És a Distaff trófeája a családhoz került. "Nagyon örülök, hogy a részese lehetek" .


Forever Unbridled és John Velasquez.
A győztes zsoké így nyilatkozott a verseny után: "Tudom, hogy egy rövid szakasz volt, de megakartam győződni róla, hogy nem vagyok túl messzire".-mondta Velasquez a futam után majd hozzátette. " Miután ő elkezdett futni, egy kicsit túl korainak tartottam a vezetést de a végén sikerült".
A 2 millió dolláros győzelemmel Forever Unbridled $1, 100 000 nyert és az összjövedelmét 2,946, 800 dollárra emelte. Valószínűleg az Eclipse díjat is megszerzi majd mint, a top Older Dirt Female.

2017. október 31., kedd

Lady Eli hattyúdala

Eljött az ideje, hogy Lady Eli maga mögött hagyja a versenypályát.


A november 4.-én megrendezésre kerülő Breeders' Cup Filly and Mare Turf (G1) igazán jó mezőnnyel csalogatja a lóversenyrajongókat Del Mar-ba. Lady Eli már sok mindenen ment keresztül, és ha megnyeri ezt a versenyt a nyugdíjba vonulása előtt méltón távozhat a pályáról.

"Lady Eli nagyon különleges ló számomra, az összes dolgozó és a tulajdonosai részére. Hihetetlenül tehetséges és mindig összehozott minket valamilyen formában."-nyilatkozta a díjnyertes kanca trénere Chad Brown amint látta, hogy Lady Eli visszatért 2015 után és legyőzte a lovak egyik legrettegettebb betegségét a laminitis-t. "Szóval nagyon szeretjük őt, ez nyilvánvaló." 

A győzelem mindegyikének 13 megnyitása előtt szerepel mielőtt felvette a harcot a laminitis-sel,előtte hat futásán veretlenül ment, és utána amikor négy grade besorolású versenyt nyert, és háromszor végzett második helyen de nem volt több mint, háromnegyed hossz.

"Soha nem láttam még ennyire lovat dolgozni mint, ő. Tele van szívvel és eltökéltséggel."-mondta Brown a 2014-es Breeders's Cup Juveniles Fillies Turf G1 győzelem után.

A tavalyi BC Filly and Mare Turf egyike volt a vereségeknek. A múlt évi bajnok Queen's Trust visszautazik az Államokba, hogy megvédje a címét a versenyen idén szombaton. Lady Eli tavaly csak egy orrhosszra maradt el a győzelemtől.

Queen's Trust idáig 2017-ben nem győzött egyszer sem. De augusztusban a Dansili kanca helyezett volt a Yorkshire Oaks-ban. Legutóbb pedig nyolcadik helyen végzett a Coolmore Rhododendron mögött a Chantilly-i Prize de l' Opera Longines G1 futamban.

Gun Runner csapata boldog a 2017-es Breeders' Cup indulószámával


Steve Asmussen tréner nem vitatta a kérdést. Igen, ő aggódik a 2017-es Breeders' Cup favorit Gun Runner miatt aki, nem csak Arrogate-tel néz szembe hanem a Hall Of Fame csarnokába beválasztott Bob Baffert trénerrel hanem az istállójában álló ifjú titánokkal is.

Tekintve, hogy Gun Runner szerencsés rajtszámmal indul a futamon (5. rajtszám) hétfő este vonult le valószínűleg nem lesz félénk a Baffert kezei alatt készülő West Coast és Collected is képes lesz lehagyni.

"Nagyon boldog voltam amikor mi húztunk".-nyilatkozta Asmussen helyettes trénere Blasi. "Egy kicsi esélyt ad nekik arra, hogy figyeljék a versenyt, ez a legfontosabb Gun Runner-rel is. Ez volt a mi elméletünk is ebben az évben és így is próbáltunk dolgozni vele."

A tavalyi Breeders's Cup Dirt Mile-ban másodikként érkezett a célegyenesbe. Ezt a helyezést követően Gun Runner négy Grade 1 futamot nyert és ebből három a Classic-ba való bejutás kulcsa.

"Nagyra becsülöm Arrogate-t és tudom mire képes".-mondta Blasi. "Emlékszem amikor a tavalyi Travers-t láttam, hogy pontosan mit is tud az a ló, ha valaki ennyire könnyedén veszi az buta."

2017. október 30., hétfő

Gun Runner kitűnő formában dolgozik a 2017-es Breeders' Cup-ra.



Gun Runner az idei Breeders's Cup Classic futamának az egyik nagy ágyúja. Sikeres edzéssel kezdte meg a reggelt Del Mar pályáján az utolsó edzése volt a hétvégi erőpróbára. A Steve Asmussen felügyelete alatt edző ló 49.40 másodperc alatt tett meg fél mérföldet és ezzel a hetedik edzésén is túl van amióta megnyerte a Woodward Stakes futamát 10 1/4 hosszal szeptemberben Saratoga-ban.

"Nem lehet hallani, hogy a lábai érintik a talajt. Most pedig itt pattog a versenypályán és nagyon jól edz".-nyilatkozta a TVG versenyanalizátora  Simon Bray.

"A mérföld és a negyed még mindig sok ember fejében kérdést vet fel, de ahogyan beáll a kapuba és kijön onnan látni, hogy nagyon jó formában van."

Miközben a tavalyi Classic bajnok Arrogate még mindig Santa Anita-ban van addig Steve Asmussen el szállíttatta Gun Runner-t Del Mar-ba, hogy ott készüljön fel a szombati nagy versenyre. Ez a futam sok kérdésre fog majd választ adni.
Ki kell mondanunk. Igen, Candy Ride négy éves fia nagyon jól kezeli a pályát. Nem meglepő, hogy Gun Runner idén 5-6 versenyt nyert meg ebben az évben, egyetlen vereségét márciusban szenvedte el Dubai-ban. A négy éves győzelmeit három másik versenypályán szerezte meg.

"Ez egy nagyszerű verseny".-nyilatkozta Asmussen helyettes trénere Scott Blasi a Classic-ról. " Nagyon izgalmas, hogy a részesei lehetünk és képesek legyünk vezetni Gun Runner-t ez nagy bizalmat ad nekünk. Úgy kezeli az egészet akár, egy játékot".

A Winchell Thoroughbreds és a Three Chimenys Farm kampánya, Gun Runner fő munkája október. 23-án volt amikor a 6 furlongos távot 1:11:80-ra futotta le Santa Anita-ban.

Blasi azt mondta, hogy a csikó befejezi a szombati verseny előkészületeit a Del Mar versenypályán, és az iskoláztatást a startgép környékén.

2017. október 29., vasárnap

West Coast nagyszerű benyomást kelt a Breeders' Cup edzéseken

Már csak egy hét maradt a Breeders' Cup napjáig és a telivérek lázasan dolgoznak.

West Coast remekel az edzések alkalmával.


Martin Garcia-val a hátán a három éves csődör nem csak a trénerét, hanem az újságírókat is elkápráztatta a Santa Anita lóversenypályán amikor vasárnap reggel az öt furlongos távot 1:00:40 idővel fejezte be a végső gyakorlatát a 2017-es Breeders' Cup Classic futamára.
Flatter három éves fia eltalálta a drótot és az Xpressbet TV elemzője Richard Migliore szerint West Coast nagyszerű benyomást keltett.

"Továbbra is javul és ez teszi őt félelmetesebbé." közölte Richard Migliore Bob Baffert idomítottjáról. A három éves csődör a négy várt versenyző egyike, a 6 millió dollárt érő futamban. West Coast megnyerte az utolsó öt startját, ebből kettő Grade 1 besorolású futam a Travers Stakes és a Pennsylvania Derby. Baffert legújabb klasszikus nyerő triójához illik, hiszen a legnagyobb kihívás jövő vasárnap vár rá, Del Mar versenypályáján ahol idősebb lovak is beállnak a startgépbe.

Bayern (2014) American Pharoah (2015) Arrogate (2016) a közelmúltban Baffert vitte el a Breeders' Cup trófeáját.

De a futam két legnagyobb favoritja Gun Runner és Arrogate. Az idei Classic futamában a fogadóirodák nem győznek tippelni, hogy melyikőjük lesz az idei bajnok. De a Pacific Classic győztes Collected vagy West Coast lesz a győztes.
A négy favorit sem tett egy lépést sem az elmúlt hetekben, ez alól kivétel West Coast akiről, az egykori bajnok zsoké Migliore mondta: " Nagyszerű módot talált arra, hogy egyre feljebb jusson".

Vasárnap Baffert istállójából lépett pályára Mor Spirit a Breeders' Cup Dirt Mile versenyzője, 1:13:40 dolgozott az indítókapunál, míg Cupid akit, a Classic-ra és a Dirt Mile futamára is neveztek 1:00:40-et ment.

2017. október 3., kedd

Összefoglaló: Beváltott ígéretek

Újabb adrenalintól túlfűtött versenyeken vagyunk túl. Lássuk kik szereztek dicsőséget a versenypályán.


Bolt d' Oro. Talán ő lesz a jövő év Derby bajnoka? Fotó:americanbestracing.net.
Az Egyesült Államokban és Európában is izgalmas futamok voltak a hétvégén. Egy csokorba szedve, haladjunk a Tengerentúlról az öreg kontinens felé. Most már hivatalosan is van korai favoritja, a 2018-as Kentucky Derby-nek. A neve Bolt d' Oro. Két startja után is veretlen csődörcsikó szombaton szerezte meg újabb felső kategóriás győzelmét, a FrontRunner G1 futamban. Medaglia d' Oro fia ezennel továbbra is veretlen. A győzelem annyira lenyűgöző volt, hogy a ló már a Breeders' Cup Juvenile legnagyobb kedvence. A különböző pályákon és sprintelésen keresztül bebizonyította, hogy bármilyen táv megfelel neki, és különböző távon is képes versenyeket nyerni. Másrészről pedig nem csak a Breeders Cup bajnoknak lesz nehéz dolga a tavaszi versenyeken hanem a Run for the Roses összes indulója számára.

Mubtaahij visszatérése, beváltotta a felé támasztott ígéreteket. Bob Baffert versenyistállójában mutatkozott be Dubawi öt éves fia ,szombaton az Awsome Again G1 futamban. 2015-ben robbant be a köztudatba, amikor megnyerte a UAE Derby versenyt, de két évet váratnia kellett magára, hogy újra a célvonal közelében legyen. Ezzel a győzelemmel,  megszerezte az első felső kategóriás trófeáját. "Talán a szemellenző segített neki. Az utolsó két edzése lenyűgözött".-mondta Baffert.

Két év nyeretlenség után Dubawi fia felért a csúcsra. Forrás:horseracingnation.com.


Tovább maradva még a Tengerentúlon, újabb királynő van születőben. Elate a legjobb három éves kanca az országban. Elate (Medaglia d' Oro) szerezte meg legújabb Grade 1 besorolású versenyét a Belmont Parkban. A verseny legfontosabb pillanatában "megálltak" de ez a zsokénak José Ortiz-nak nagy bizalmat adott, hogy elindítsa a kancát a célegyenes felé. A futamban nem találtak helyet, de az utolsó szakaszon Elate felébredt és megnyerte a versenyt. Meg kellett volna nyernie a CCA Oaks-ot, de az Alabama és a Beldame győzelmei hatalmasak voltak. Az ország másik kiemelkedő három éves kancája, Abel Tasman három egymást követő Grade 1 futamban nem talált legyőzőre, de a Cotillon azonban nem hozta meg számára az újabb győzelmet. Ezúttal It Tiz Well (Tiznow) utasította maga mögé.
Elate következő állomása a Breeders ' Cup Distaff futama lesz ahol már az idősebb kancákkal is szembe kell néznie mint, Stellar Wind vagy Forever Unbridled. Egy másik bestia is visszatért a régi formájához. Paradise Woods (Union Rags) ismét a szokott kedvét hozta a versenyzésben. Áprilisban mutatta meg valódi énjét amikor, szemkápráztató győzelmet aratott a Santa Anita Oaks-ban. Hosszabb pihentetés után visszatért a győztesek körébe amikor állva hagyta az idősebb hölgyeket a Zenyatta Stakes futamában.

Mielőtt kiveséznénk a Európa új királynőjének Enable újabb győzelmét, még mindig Amerikában vagyunk ahol a gyepen is történtek izgalmas versenyek. A Joe Hirsch Turf Classic is igen váratlan fordulatot vett. Beach Patrol követelt magának helyet a dobogó legfelsőbb fokán még a favorit Oscar Performance (Kitten's Joy) csak a harmadik lett. Beach Patrol ezzel megszerezte karrierje legjobb győzelmét. Mindig a közelben volt, de sosem tudott áttörni és mindig csak helyezett volt. Néha egy lónak egy kis bizalomra van szüksége. A pecsét megszakadt és a ló gyorsan elindult a turfbajnokok világa felé. A három éves Oscar Performance erősen próbálkozott, de ez a futam Beach Patrol-ról szólt.

www.bloodhorse.com



Magunk mögött hagyva a Nagy Óceán partját, visszatérünk az öreg kontinensre jobban mondva Franciaországba. Ugyanis vasárnap futották le festői környezetben Európa legmagasabban díjazott versenyét a Prix de l' Arc de Triomphe-t. Enable ellopta a show-t és ezzel Európa Királynőjévé koronáztatta magát. A kanca olyan versenyeket nyert meg amelyekre évekkel később is emlékezni fognak. Megnyerte az Epsom Oaks és az Irish Oaks trófeáját is, de a legjelentősebb győzelme amikor az idősebb méneket hagyta állva a King George VI and Queen Elizabeth Stakes versenyében.  Ezt követte a Yorkshire Oaks amit, ismét kancák ellen nyert meg és ez könnyű pontszerzési lehetőség volt a számára, hogy a vasárnapi versenyben ismét halhatatlanná váljon. Ez a futam a világ legjobbjait vonzotta francia földre, de Enable és Frankie Dettori mindenkit állva hagyott a mezőnyben.

Köszöntsék Európa új királynőjét. Forrás: racingpost.com

















2017. szeptember 30., szombat

Életmódváltás

Újabb tehetséges versenyló hagyja maga után a versenypályát.

Bird Song-ot az eső sem állíthatta meg. Forrás:horseracingnation.com 

Ahogy az lenni szokott a versenylovak életében is eljön az idő, hogy az indítókaput egy jóval nyugodtabb legelőre cserélik. A graded stakes verseny nyerő Bird Song négyévesen visszavonul a versenyzéstől.
"Ő egy különleges versenyló volt számunkra a pályán." -mondja Wilkes. " Boldogan és egészségesen vonult nyugdíjba és ez az ami, a legfontosabb ebben a játékban.

Az ötszörös bajnok Undbridled's Song szürke csikó a karrierje legjelentősebb győzelmét a május 5.én megrendezett Alysheba Stakes (G2) $400 000 futamban szerezte. Bird Song könnyed győzelmet aratott márciusban a Gulfstream Parkban megrendezett Freddy W. Hooper Stakes (G3) futamban. Utolsó három startját elvesztette, a legutóbbi futásán is csak hatodik helyen ért célba a Kelso Handicap (G2) futamában múlt hét szombaton. "Még mindig azt gondolom, hogy nem láttuk meg a lehetőségeit"-nyilatkozta a szürke trénere majd hozzátette. "Ez a ló karrierje során minden távolságon jól futott, nagyon sok oldalú volt a versenypályán".

A sajáttenyésztésű Whitney's bajnok Bird Town, Bird Song nyugdíjba vonul 5-2-1 rekorrdal a 14 startjából és $512 707 keresettel.

"Marylou és én azt mondjuk, hogy ez a ló mindent megadott nekünk". -mondta John Hendrickson,  Whitney férje. "Nagy örömmel töltött el, hogy több kategóriában is győztes lett. Ezek után még lehet reménykedni?"

"Nagyon szomorúak voltunk, de láttuk rajta valami nincs rendben vele. De számos más gazdaság is érdekel és reméljük, hogy szép karrierje lesz. Mindig azt mondtuk, a lovak kérésre születnek. Úgyhogy gondoskodjunk szeretettel a lovainkról.

Boldog Nyugdíjas Éveket Bird Song!
 

2017. augusztus 15., kedd

Rivalizáló apák

Két fiatal apuka mérkőzik meg egymással.

Cairo Prince egyik csődör yearlingje $500,000 dolláért kelt el az árverésen. Forrás.www.bloodhorse.com

Persze nem szó szerint. Cairo Prince és Will Take Charge soha nem találkoztak a versenypályán. Mégis van köztük némi rivalizálás az árveréseken. Mind kettejüknek idén kerültek eladásra az első csikói, és különösen nagy volt a versengés Augusztus.12.-én és 13.-án
Cairo Prince és Will Take Charge a második és harmadik helyet foglalja el az olyan mének között akiknek több utódját adták el.

Cairo Prince (Pioneerof the Nile) fia nyolc csikóját adták el átlagosan $183,125-t és összesen $1,465,000 míg Will Take Charge két yearling-je összesen $360,000 dolláért ütötték le a kalapácsot, ami átlagosan $180,000 volt.  Will Take Charge legyőzte Cairo Prince-t.
Cairo Prince utódai a Fasing-Tipton Saratoga árverésen fellobbantak és indokolt volt, hogy a tőle származó Hip 589 csődörcsikó $500,000 dollár értékű volt. Ezzel új értékesítési rendet állított fel. A csikó a Carson City kancától származó Garden City-től származik RFHF BloodStock szállította.

A Hidden Lake Farm és a 3C Joint Ventures tenyésztette a csikót és ez a kilencedik utóda Garden City-nek A fiatal csődörcsikó a féltestvére hat győztesnek köztük Horse and City (Include) lánya aki, Olaszországban helyezett. A harmadik anyai vonal a Key to the Mint kancavonal Pure Profit aki a világra hozta a Grade 1 győztes Educated Risk és a bajnok Multiple grade 1 győztes Inside Information aki, az anyja multiple graded stakes nyerők, idetartozik a két éves bajnok kanca Smuggler.

Az RFHF egy másik Cairo Prince csikó Hip 339 aki, a féltestvére a Grade 1 nyerő Comma To The Top-nak. A csődörcsikó $95,000 dollárért került a Shortleaf Stable tulajdonába.

Cairo Prince az Aidire Ménesben, $15,000 dollár a 2017-es évben.

Will Take Charge (Unbridled's Song) két csődörcsikó képviselte az árverésen a Hip 595 Marc Keller vásárolta meg $190,000 dollárért. A Taylor Made Sales Agency , a csikó a féltestvére a stakes helyezettnek Songsational-nak aki szintén a néhai Unbridled's Song utóda. Hip 595 anyai déd anyja egy Northern Dancer kanca Northernette, egy bajnok kancacsikó Kanadában mind 2-es és 3-as és egy grade 1 győzelem, és a nővére a bajnok apaménnek Storm Bird-nek. A fedezőmén másik utódját $170,000 dollárért vásárolták meg.

Will Take Charge a Three Chimneys Farm tenyészcsődör táborát erősíti. Fedeztetési díja $30,000 dollár.

2017. július 27., csütörtök

Zenyatta a mozivásznon

Igen jól olvastátok. A fantasztikus kanca visszatért.


A királynő és állandó bajtársa, Mike Smith.

Egy dokumentumfilm készült el a legendás csodakancáról, aki maradandót alkotott a versenypályán. A filmet szombaton mutatják be a Del Mar versenypályán.

Zenyatta a "Queen of the Racing" egy 87 perces dokumentumfilm amely, egy valódi szupersztár életét meséli el. A vezető producer szerepében Jerry Moss a kanca tulajdonosa, aki már hosszú ideje tulajdonos és tenyésztő aki, szintén turnézott a California Horse Racing Board megbízottjaként.
A kanca 2007 és 2010 között négy szezonban versenyzett és további 19 futamban nem talált legyőzőre és 7.3 millió dollárt galoppozott össze a pályán John A. Shrrieffs tréner kezei alatt. Street Cry lánya lett az első a "gyengébbik" nem közül aki, 2009-ben behúzta a Breeders' Cup Classic futamát.

Egyedüli vereségét szintén ezen a versenyen szenvedte el amikor a Classic-ban címvédésre készült. Késői előretörése miatt csak másodikként ért célba és ezzel elvesztette a hosszú veretlenségi sorozatát. Orrhosszal kapott ki Blame-től (Arch).
Zenyatta a versenyek előtt a jártatóban és a pályán egyaránt megcsillogtatta a "tánctudását", de a futamokon olyan volt akár, egy gőzmozdony. 2010-ben elnyerte az Év Lova címet valamint 2008-2009-10-ben az Eclipse Díjat is bezsebelte.

2011-ben Zenyatta csatlakozott a Lane's End Farm tenyészkanca programba, Kentucky-ban. A most 13 éves kanca eddig öt csikónak adott életet. Idén májusban született meg új csikója Medaglia d' Oro-tól. A napokban jelentették be, hogy újra vemhes és még hozzá Into Mischief lesz a következő csikónak a papája. A mén egyébként Beholder anyai féltestvére.

"Nagy örömünkre szolgál, hogy Jerry lehetővé tette a számunkra, hogy itt mutassuk be első alkalommal ezt a gyönyörű filmet".- mondta Joe Harper a Del Mar Thoroughbred Club vezérigazgatója. "Jerry sokat adott a játékunknak é most tartós említésben lesz része korunk egyik legjobb lováról."

A Zenyatta "Queen of the Racing" Del Mar-ban lesz látható a Clement L. Hirsch Stakes vasárnapi 47. futamának előestéjén amit Zenyatta háromszor is megnyert (2008-2009-2010). Ez a film a közeljövőben elérhető lesz DVD-n.
További információk a zenyatta.com weboldalon.

2017. július 26., szerda

Saratoga Meeting: Kentucky Derby vs. Preakness bajnok

Újra összecsapnak a Triple Crown bajnokok most szombaton.


Cloud Computing és Javier Castellano. Forrás:allsportsamerica.blogspot.


Mindkét csődör tulajdonosa bejelentette, hogy a lovak készen állnak a szombati versenyre. A Klaravich Stables és William Lawrence tulajdonban álló Cloud Computing befejezte az edzést a Grade 2 600. 000 dollár összdíjazású Jim Dandy futamra. Ez volt az első edzés a Spa-n és a trénere az Eclipse díjas Chad Brown nagyon örült neki. "Ma nagyon jó formában van".-mondta Brown.
Ez ösztönözte Todd Pletcher trénert is, amit a Derby győztes lovától látott. Bodemeister fia az öt furlongos távot 1: 01,71-re futotta le a Saratoga-Oklahoma edzése során. "Azt hittem, hogy Always Dreaming jól ment, de végül csak nyolcadik lett". mondta Pletcher. A Derby bajnok a Preakness óta nem versenyzett. 

A szombati Jim Dandy nagyon kezdésnek ígérkezik az év második felére. Mindkét csődör jó kondícióban van, és ez a verseny meghatározó lehet a további az év többi futamra a karrierjükben.
A Florida Derby futam megnyerése után, és a nedves talaj sem gátolta Bodemeister fiát abban, hogy a nedves homokon szálljon szembe a rózsatakaróért. A kezdeti nagy rajongásnak az lett a vége, hogy Always Dreaming nyolcadik helyen végzett a Preakness Stakes futamban. Lehet, hogy a csődörnek akkor csak rossz napja volt? Ha igen, akkor Always Dreaming készen áll arra, hogy biztosítsa a helyét a Legjobb Három Éves Csődör Díjra.

Eközben Maclean's Music könnyedén versenyző fia érkezik a szombati Jim Dandy-be, aki egy hatalmas győzelmet aratott Baltimore-ban amely karrierje negyedik futama volt. Miután harmadik helyen végzett Irish War Cry (Curlin) mögött a G2-re lefokozott Wood Memorial futamban, ahol lassan tört ki az indító kapuból. Cloud Computing ezzel potenciális bajnokká vált a Preakness-sen való győzelme révén.

Az év első felében elért sikereit követően és a mindent elárasztó Travers Stakes mind Always Dreaming és Cloud Computing számára eldönti, hogy melyikőjük érdemli meg az Eclipse díjat. Ami a Jim Dandy-ben fog történni, eldönti majd, hogy az év hátralevő részében milyen irányba halad a karrierjük.

Vajon ki fog szombaton nyerni? Forrás: usatoday.com

2017. július 25., kedd

City Zip elment

Újabb nagyszerű lóval kevesebb van a világon.

City Zip a Lane's End farmon. Forrás:lanesend.com

A Lane's End Farm kedden jelentette be, hogy a 19 éves sárga mén méltóságteljesen távozott az égi legelőkre. A csődörnek állandó lábfájdalmai voltak.

2005-ben csatlakozott a tenyészmének világába, és évről-évre a legjobb formáját mutatta, és 2016-ban a tíz legaktívabb fedezőmén között volt. Négy Breeders' Cup bajnokot adott, )Finest City, Catch a Glimpse, Dayatthepsa, vagy a híres herélt, Work All Week). Utódai közé tartozik 72 stakes és 26 graded stakes nyerő valamint apaménként 78 millió dollárt szerzett. Ő az apja a fiatal tenyészméneknek is mint, például( Run Away, Hide Palace, City Wolf).

"City Zip számos sikert ért el a ménesben és kiváltság volt neki a Lane's End"-mondta Will Farish a tenyész farm tulajdonosa. "Nagyon hálásak vagyunk a ménes szindikátusainknak és a tenyésztőinknek, hogy támogatták ezt a különleges lovat a karrierje során. City Zip rendkívül kedves , és erős szellem mindenki  kedvelte, és nagyon fog hiányozni . Szeretnénk megköszönni Dr. Scott Morrison-nak a Rood és a Riddle Equine Kórháznak a szorgalmas és könyörületes gondoskodást, amelyet ő és társa  City Zip-nak nyújtott. "

1999. januárjában, 9000 dollárért vásárolták meg a keenland-i árverésen. Megnyerte a Hopeful futamot, a Tremont-on is győzedelmeskedett és Saratoga Special-ban sem talált legyőzőre. Isten veled, City Zip.

Utódai közül néhány:

Collected: 4 évescsődör. Megnyerte a Sham Stakes-t G3, valamint a Californian Stakes G2 futamot.

Finest City: 5 éves kanca Breeders'Cup Filly and Mare Sprint G1, Santa Monica G2.

Catch a Glimpse:4 éves kanca Breeders' Cup Juvenile Fillies Turf  G1, Belmont Oaks G1,

Work All Week: 8 éves herélt: Breeders' Cup Sprint G1, Phoenix Stakes G3

City Zip a célvonal irányába. Forrás: lanesend.com

2017. április 23., vasárnap

Kentucky Derby 2017: A nagy hatos

Már csak két hét maradt a nagy találkozóig. A telivérek szorgosan dolgoznak, hogy bizonyítsák a tehetségüket.


Edzés a keenland-i versenypályán a Toyota Blue Grass futamra. Mckraken a kerítés mellett.
Minden telivér gőzerővel fut a pályákon, hogy a legjobb formájukat hozzák a Derby-re. De ki az a hat aki biztos megnyerheti a rózsatakarót? Most azt a hat lovat elemezzük egy kicsit akik biztosnak számítanak a győzelemre.

1. Always Dreaming (Bodemeister-Above Perfection) Rekord: (5-3-1-1) Tréner: Todd A. Pletcher.

A Florida Derby G1 győzelmét lehet könnyű felkészítőnek jellemezni az olyan lovaknak akik május első szombatján futnak. Könnyedén verte State of Honor és Gunneverra (2. és 3. hely) de ez kockázatos tapasztalat ahhoz, hogy kezelje a Kentucky Derby rigolyáit.  Néha a tehetség uralkodik de néha maga a futam nehezíti meg a tehetetlenséget. Todd A. Pletcher utoljára 2010-ben nyerte meg a rózsatakarót Super Saver lovával. Always Dreaming apja és nagyapja másodikként futottak az ikertornyok között. Egy biztos, ha megnyerné a futamot akkor Bodemeister fedezési díja megnőne.

2. Classic Empire (Pioneeroff the Nile -Sambuca Classica) Rekord:(7-5-0-1) Tréner : Mark E. Casse.

Múltheti győzelme a második helyre repítette a pontrendszer táblán Girvin mögött. American Pharoah apai féltestvérének nem sokon múlott, hogy ne álljon rajthoz Churchill Downs-ban. Harmadik lett a Holy Bull G2 versenyében utána pedig hátproblémái voltak. Utolsó esélye volt az $1.000.000 Arkansas Derby futama amit megnyert és szinte a semmiből jött fel. Churchill Downs csapata bizonyította Casse csapaton keresztül, hogy őt tartják a Derby egyik nagy játékosának. A legjobb lónak is bizonyítania kell, hogy olyan fizikai és szellemi problémák érték őt. A Kentucky Derby lesz karrierje legnagyobb futama.

3. Girvin (Tale of Ekati- Catch the Moon) Rekord: (4-3-1-0) Tréner: Joe Sharp

A fiatal tréner Joe Sharp idomítottjai között van Tale of Ekati fiainak egyike. Ő nem más, mint Girvin aki a pontrendszert vezeti. Uralta a Fair Grounds pályát ahol megnyerte a Risen Star és a Louisana Derby felkészítő futamát az ikertornyokhoz való tovább lépésre. A dolog egyetlen nagy hátránya, hogy soha nem versenyzett New Orleans-on kívűl és a kérdés felmerül, hogy más pályán tud-e majd futni. Ő nem a legszembetűnőbb csokor de komoly tiszteletet érdemel akiket leakar győzni. A tapasztalat Mike Smith fogja lovagolni.

4. Gunnevera ( Dialed In- Unbridled Rage) Rekord: (9-4-2-1) Tréner: Antonio Sano

Jó vagy rossz de Dialed In fia a legtapasztaltabb a Kentucky Derby mezőnyében. Bár igaz, hogy a Florida Derby futamában a dobogó legaljára futott fel. Soha nem könnyű eljutni a Kentucky Derby felhőitől de az idei mezőnyben rengeteg a sebességtípus van ami az ő esélyeit növelheti. A Fountain of Youth futamában bebizonyította, hogy erősebb tempóban is feltud lépni.

5. Irish War Cry (Curlin-Irish Sovereign) Rekord: (5-4-0-0) Tréner: Graham Motion

A trénere már edzett egy Derby bajnokot 2011-ben. A tehetséges Curlin ivadék nagy esélyekkel vág neki Churchill ikertornyainak. Szeret közel állni a korai tempóhoz de bebizonyította, hogy tud várni is. Ez jól látszódott a G2 lefokozott Wood Memorial futamban is. A győztesnek szellemileg is erősnek kell lennie. Nagy reményeket fűznek a New Jersey tenyésztésű Curlin ivadékhoz.

6. McCraken (Ghostzapper- Ivory Empress) Rekord: (5-4-0-1) Tréner: Ian Wilkes

Első négy futamán nem volt semmi baja Ghostzapper tehetséges fiának. De a Derby felé vezető út soha nem egyszerű. A trénere elégedett a lova harmadik helyezésével mert egy veretlen három éves sem megy a rózsatakaróért és nem kap akkora médiafigyelmet. Volt egy kisebb problémája a Sam F. Davis verseny után amiért szünet volt az edzések közepette. A felkészülést jól viseli és a zsokéja Brian Hernandez fogja lovagolni Girvin helyett.

Hamarosan mindegyik kapu egyszerre fog kinyílni.

2017. április 22., szombat

Kentucky Derby 2017: Classic Empire a fiatal bajnok

Nem sokon múlott, hogy ott legyen a májusi nagy találkozón de az utolsó másodpercben visszatért a győztesek körébe.

Forrás:horsenetwork.con



Classic Empire az első pályafutásának évében kiemelkedő évet zárt, és tavaly év végén elnyerte a 2016 Eclipse Award Champion Two Year Old Colt címet. Utolsó két versenye mindkettő felső kategóriás Breeders' Futurity G1 és a Breeders' Cup Juvinelie G1 futam. Pioneeroff the Nile fia  úgy tűnik, hogy megállja majd a helyét az amerikai sikerversenyeken. John Oxely a csődör tulajdonosa reménykedik benne, hogy az Arkansas Derby megnyersével a lova a Kentucky Derby favoritjává válik.
Valójában az elmúlt négy évtizedben olyan szakaszok voltak, ahol lehetetlennek tűnt. A küzdelem, hogy egyaránt fiatalkorú bajnok és egy Kentucky Derby győztes legyen, nem mindig volt ilyen. A hetvenes évek aranykorában egyenesen elterjedt volt.

Egy 1972- 1979-ig tartó szakaszon az első két éves bajnokok hatszor nyerték meg a Kentucky Derby futamát és értek el második helyezést.

1972: Riva Ridge ( Juvnile Champion) megnyerte a Kentucky Derby-t.
1973: Secretariat megnyerte a Kentucky Derby-t és a Hármas Korona további két futamát.
1974:Protagonist: nem futott a Derby-n.
1975:Foolish Pleasure: megnyerte a Kentucky Derby-t.
1976:Honest Pleasure: második lett a Derby-n.
1977: Seattle Slew: Kentucky Derby nyerő és besöpörte a Triple Crown-t.
1978: Affirmed: megnyerte a Derby-t és a Triple Crown futamait.
1979: Spectacular Bid: Kentucky Derby bajnok.

1980-2006 között nem volt ugyanaz a győztes ló aki az a '70-es években elnyerte az Eclipse díjat. Ez a "szokás" akkor ért véget amikor Street Sense (Street Cry) nyerte meg a Kentucky Derby-t 2007-ben.
Mint, tudjuk a 2006-os Champion Juvenlie  Carl Nafzger nyerő tréner számára nem fordult a kocka a kétévesek körében. A következő hétből egyik sem nyerte meg a Derby-t vagy nem is indították el őket a versenyen. De még a pontrendszerbe sem fértek bele.

2008: War Pass (2007 Juvenlie Champion) nem futott a Derby-n.
2009:Mindshipman: nem futott a Derby-ben.
2010: Lookin At Lucky: hatodik helyen végzett a Kentucky Derby-n.
2011:Uncle Mo: nem futott a Derby mezőnyében.
2012:Hansen kilencedik helyen végzett, mint az apja Tapit 2004-ben.
2013:Shanghai Bobby: nem futott a Derbyn.
2014:Shared Belief: nem futott a Derby-n sérülés miatt.

Végül 2015-ben és 2016-ban American Pharoah és Nyquist bebizonyították, hogy valóban ők is lehetnek tehetséges fiatalok és készen állnak a májusi nagy találkozóra. Olyannyira jól teljesítettek, hogy az elsőnek meg is hozta a Hármas Korona elnyerését 37 év után és ezzel egy nagy átkot tört meg. Utóbbi addig volt veretlen amíg a Preakness futamában harmadik lett.

A Derby megnyerése soha nem könnyű de az elégedetlenség korai szakaszában a bajnok megmutatta, hogy ő képes győzni és bátran szalad át a célvonalon Julien Leparoux-xal a hátán a G1 Arkansas Derby futamában.

Reméljük ilyen formáját hozza a Derby-n is.









2017. április 16., vasárnap

Kentucky reménységei 3. rész

Fair Ground pályáján is dübörögtek a három éves fiúk és lányok egyaránt.

Vajon képes lesz a felső kategóriában is tündökölni?



Jelen pillanatban Girvin ( Tale of Ekati) vezeti a Kentucky Derby pontlistáját. Ugyan még nem futott G1 szintű versenyen de igen jó esélye van a nyerésre. Legutóbbi győzelme a Louisiana Derby G2 ahol nem talált legyőzőre. A futam díja $ 1 000 000 volt. Egy második helye van és azóta nem látott lovat maga előtt a célban. Joe Sharp által edzett csődör két felkészítő futamot nyert a Kentucky Derby-re és a tulajdonosaiknak megadhatja a rózsatakarót.

"Ő egy nagyon tehetséges ló. Nagyon szeretünk rajta lovagolni.".-mondta Hernandez.

Tovább haladva a kancáknak is volt egy felkészítő futam a liliomtakaróért. Farrell (Malibu Moon) szépen halad a három éves szezonjában. Hamarosan elviszik Kentucky-ba, hogy felkészüljön a következő futamára ami egyben neki is az első felsőkategóriás futása is lesz egyben. A trénere nagyon meg van elégedve a munkájával.

"Remekül dolgozik.- Nagyon szolid munka volt. mondta Fernando Canteria a helyettes trénere Wayne Catalano-nak.

forrás:horseracingnation.com

Április legelső szombatján futották le az $ 1 000 000 összdíjazású Florida Derby futamát a Gulfstram Park-ban. Always Dreaming (Bodemeister) ezzel megszerezte első G1 győzelmét. Szinte állva hagyta a többi csődört köztük a favoritot Gunnevera-t aki csak harmadik lett a versenyen. Todd A. Pletcher idomítottja.

"Ez volt az amiért ma idejöttünk és ő megmutatta mit is tud valójában".


A bemutatkozó futása után már a vitrinjébe került az első G1 futam kupája.


Kentucky reménységei 2. rész

Múlt hét szombaton a napsütötte California államban kvalifikálták magukat a telivérek a májusi csúcstalálkozóra.

Nem volt könnyű eljutni a célvonalig.

Egy héttel ezelőtt egy másik felkészítő futam várta a három éves kancákat és csődöröket. Pénteken futották a Santa Anita Oaks futamát ami egy igen szép győzelmet hozott Paradise Woods (Union Rags) és egyben első felső kategóriás diadalát nyerte meg. A trénere pedig nem más, mint a legendás Richard E. Mandella akinek az irányítása alatt edzett a királynő Beholder. Santa Anita pályájának egy újabb bestiája van akire érdemes lesz odafigyelni a későbbiekben. Unique Bella távollétében reflektorfénybe kerülnek a többiek is. Abel Tasman második lett.

"Ő egy nagyon okos kanca. Ha megtanítasz neki valamit arra emlékszik. Megtiszteltetés őt lovagolni".-nyilatkozta Prat a futam után.

Union Rags csikóit érdemes lesz figyelni a közel jövőben. Lehet, hogy a következő Medaglia d' Oro?

Szombaton már a csődörök kapták a főszerepet az 1800 m Santa Anita Derby G1 futamában. Tízen hárman indultak neki a futamnak és Gormley (Malibu Moon) nyerte meg a versenyt bár a mezőnyben nehezen tudott helyezkedni. Sokáig vezette a futamot Royal Mo, American Atnhem és Iliad majd hat hosszal a többi ló előtt versengtek egymással az első helyért. Victor Espinoza újabb reménnyel indulhat neki a rózsatakarónak májusban.


Paradise Woods lenne a nyugati part új sztárja?








Kentucky reménységei 1. rész

A három évesek futamai is lefutásra kerültek. Hamarosan összemérhetik majd tudásukat a Churchill Downs-i pályán.


Classic Empire újra az élen. Forrás:racingdudes.com


Az Oaklawn Parkban lefutották az $1.000.000 díjazású Arkansas Derby G1 futamát ahol Classic Empire (Pioneerof the Nile) félhosszas győzelmet aratott és ezzel megváltotta belépőjét a májusi megmérettetésre. Mark Casse idomítotja a legutóbbi versenyében harmadik helyen végzett és utána lábfájdalmai miatt pihenőre volt szüksége. Ez a verseny volt az utolsó esélye, hogy induljon a május szombatján megrendezésre kerülő Derby-n. A Rebel Stakes győztese
Malagacy pedig elvesztette a veretlenségét és csak a dobogó aljára tudott felfutni.

"Meg van a képessége hozzá. Nagyszerű ló."-nyilatkozott a boldog tréner idomítottja győzelme után.

Két évvel ezelőtt apai féltestvére American Pharoah nyerte meg ezt a futamot. Vajon képes lesz a bátyja patanyomába lépni?

A Kentucky Oaks utolsó futama a Fantasy Stakes G3 volt. $400 000 díjazású futamban Ever So Clever (Medaglia d' Oro) verte a mezőnyt. Ezzel a kanca bebiztosította a helyét a liliomtakaró megszerzéséért.

"Ma nagyon jól érezte magát. Mindent tökéletesen csináltunk ma".-mondta a kanca zsokéja Luis Contreras.


Múlt hét szombaton Keenland adott otthont az egyik Kentucky Derby-re kvalifikáló futamnak. A G2-re lefokozott Toyota Blue Grass Stakes valaki győzelmét és a tehetséges csődör veretlenségét törte meg. Irap (Tiznow) fia verte a mezőnyt és ezzel megtörte nyeretlenségi sorozatát. Doug O' Neill legújabb reménységére a rózsatakaróra ezzel megszerezte a helyét a nagy futamra. Mcraken (Ghostzapper) csak a harmadik helyen ért fel.

"Egy tökéletes út volt a célvonalig. Nagyszerűen dolgoztunk együtt."-nyilatkozott Leparoux.

Irap egy középkategóriás futamban törte meg nyeretlenségi rekordját.



2017. április 1., szombat

Zenyatta

Ma egy olyan kanca kerül bemutatásra aki szintén nagy hatással volt a galoppvilágra.


Királynő volt a versenypályán.



Ez a gyönyörű kanca 2004.április.1-jén látta meg a napvilágot Kentucky államban, Street Cry és Vertigineux lányaként. Ha valaki azt gondolta, hogy ez a ló bolondos lett volna a versenypályán akkor ez egy téveszme.

A Moss házaspár vásárolta meg az ígéretes kancacsikót 2005-ben, a tulajdonosok akkor még nem is sejtették, hogy egy ígéretes lovat vásároltak az árverésesn. Jerry Moss-nak az 1980-as években volt egy lemezkiadója Zenyatta Mondotta néven de később az üzlet tönkre ment. A kanca két és három évesen kihagyta a nagyobb versenyeket majd 4 éves korában volt a bemutatkozó futása a Hollywood Park-ban, ahol könnyen győzött.  A taktikája az volt, hogy a futamok alatt végig hátul volt majd az utolsó métereken szinte a semmiből tört ki és megnyerte a versenyeket. Zenyatta állandó lovasa Mike Smith, és a trénere pedig John A. Shriffers.
Számos versenyen indult, köztük a Lady's Secret futama amit háromszor is megnyert, majd a kanca tiszeletére elnevezték Zenyatta Stakes G1-re.

A legnagyobb győzelme volt 2008-ban amikor megnyerte a Breeders' Cup "Ladies" Classic futamát, majd elnyerte az első Eclipse Award Champion Dirt Older Female díjját. A következő évben sem állt meg a kanca diadalmente. 2009-ben szintén számos versenyt nyert majd a szezon végén az ország legjobb csődöreit utasította maga mögé. Köztük volt a Derby nyerő Mine That Bírd és a Belmont Stakes győztese Summer Bírd. Elhódította a Breeders' Cup Classic trófeáját és ezzel ő volt az első kanca aki megnyerte mindkét futamot. 2010-ben elnyerte az Év Lova címet. Abban az évben is folytatta a versenyzést majd az utolsó futamában ami a Breeders' Cup Classic volt, ott kapott ki szinte orrhosszal Blame-től. Ezután visszavonult a versenyzéstől és a Lane's End Farmon tölti nyugdíjas éveit, mint tenyészkanca.

Mike Smith és Zenyatta a 2009-es BC Classic futamában.

Eddig már négy csikót hozott a világra. Zenyatta most Medaglia d' Oro csikójával vemhes.

Cozmic One (Bernandini) nem szerepelt még jól a versenyeket. 6. és 7. helyen végzett.

Ziconic (Tapit) 2013-ban született. Jobb eredményei vannak egy kicsivel, mint anyai féltestvérének.

Z Princess (War Front) 2014-ben született de még abban az évben kellett elaltatni egy legelői baleset miatt.

Z Prince (War Front) 2016-ban született de néhány napos korában elpusztult.


2017. március 30., csütörtök

Secretariat

Ma egy olyan lovat fogok ma bemutatni aki örökre megváltoztatta az amerikai galoppüzemet.

Minden megváltozott abban évben. Secretariat és Ronnie Turcotte.


Ez a pompás sárga mén 1970. március.30-án látta meg a napvilágot, Bold Ruler és Somethingroyal fiaként a virginiai Meadow Farmon. Gazdája Penny Chenery Tweedy aki igazi szuper sztárt faragott a csikóból.

1972-ben került Lucien Lauren idomítása alá, majd a bemutatkozó versenyén negyedik helyen végzett akkor zsoké hiba miatt. A tulajdonos úgy látta, hogy a lovára tapasztaltabb zsoké kell ekkor találta meg a csődör későbbi lovasát Turcotte-t. Ennek az évnek a végén megválasztották meg az ország legjobb két évesének. Egy évvel később pedig több versenyt is megnyert zsinórban és az 1973-as Kentucky Derby első számú favoritjává vált. Harmadik helyen végzett a Wood Memorial G1 futamában. ahol kikapott Pancho Martin lovától Sham-től.

A Derby-n végig hátul futott majd a táv felénél elindult előre és megnyerte a futamot ráadásul új szintidővel.( Ezt a csúcsot 2005-ben Giacomo törte át a 2:00 perces idősávot). A Hármas Korona következő ága a Preakness ahol szintén rekordot döntött és két és félhosszas győzelmet aratott.

Az utolsó futam a new york-i pályán a Belmont Stakes. Ezen a futamon csak öt kihívója akadt, köztük Sham aki az előző futamokon a sárga mén mögött ért be a célvonalon. Amikor kitörtek az indító kapuból akkor a két ló rögtön az élre állt és a kettejük csatázásáról szólt a verseny, majd a verseny utolsó felében lehagyta a verseny mezőnyét és a célegyenesig 31 hosszas győzelmet aratott. Ezt az előnyt senki nem tudta áttörni a telivérek körében.

Még ebben az évben néhány versenyen indult, köztük az istállótársa Riva Ridge aki 1972-es Kentucky Derby és Belmont Stakes nyerőjét is megverte. Utolsó győzelme után parádésan elbúcsúztatták a rajongói és visszavonult Arthur Hancock Claiborne Farmjára, mint fedező mén. 600 csikót nemzett és számos kiváló ivadéka született.

Sikeres utódai:

Risen Star: született 1985-ben aki megnyerte a Preakness és a Belmont futamát, 1988-ban.

Lady Secret: 1986-os Breeders's Cup Distaff győzelme vagy a Whitney Handicap győzelme.
Ezen kívül számos utóda született még akik sok versenyt nyertek meg.

Nyugdíjas éveit a Caliborne Farmon töltötte.


1989. október.4.-én altatták el 19 éves korában. Patagyulladás következében. Emléke a mai napig él. Szobrok és futamok őrzik ennek a nagyszerű lónak a nevét.

Hamarosan jövök. Szép napot mindenkinek!

2017. március 29., szerda

Kényszer pihenő

Amerika új feltörekvő csillaga kényszer pihenőre szorul.


Talán még Songbird-nél is jobb?


Unique Bella (Tapit-Unrivaled Belle) lánya hétfőn megsérült edzés közben a Santa Anita lóversenypályán, 60 napos pihenő vár rá és ezzel kihagyja a Santa Anita Oaks és a májusi Kentucky Oaks futamát.
Jerry Hollendorfer tehetséges idomítottja az idei Kentucky Oaks favoritja volt és 70 ponttal vezette a ponttáblát. Tavaly a veretlen Songbird idén pedig az idős tréner szürke kancája is kihagyja a májusi nagy találkozót.

"Még nem készült pontos terv arról, hogyan hozhatnánk fel".-nyilatkozott Hollendorfer.

Ugyanaz a két kanca zsokéja. Mike Smith.

A tehetséges szürke kanca a bemutatkozó futamában másodikként végzett de azóta megállíthatatlan. A legfelső szinten még nem versenyzett de hamarosan újra látni fogjuk Tapit lányát a versenypályán.

Királykék álmok

Masar és William Buick a célvonalban. Hosszú éveknek kellett eltelnie, hogy a Godolphin megszerezze magának a Derby trófeát. Tegnap dé...