2017. október 31., kedd

Lady Eli hattyúdala

Eljött az ideje, hogy Lady Eli maga mögött hagyja a versenypályát.


A november 4.-én megrendezésre kerülő Breeders' Cup Filly and Mare Turf (G1) igazán jó mezőnnyel csalogatja a lóversenyrajongókat Del Mar-ba. Lady Eli már sok mindenen ment keresztül, és ha megnyeri ezt a versenyt a nyugdíjba vonulása előtt méltón távozhat a pályáról.

"Lady Eli nagyon különleges ló számomra, az összes dolgozó és a tulajdonosai részére. Hihetetlenül tehetséges és mindig összehozott minket valamilyen formában."-nyilatkozta a díjnyertes kanca trénere Chad Brown amint látta, hogy Lady Eli visszatért 2015 után és legyőzte a lovak egyik legrettegettebb betegségét a laminitis-t. "Szóval nagyon szeretjük őt, ez nyilvánvaló." 

A győzelem mindegyikének 13 megnyitása előtt szerepel mielőtt felvette a harcot a laminitis-sel,előtte hat futásán veretlenül ment, és utána amikor négy grade besorolású versenyt nyert, és háromszor végzett második helyen de nem volt több mint, háromnegyed hossz.

"Soha nem láttam még ennyire lovat dolgozni mint, ő. Tele van szívvel és eltökéltséggel."-mondta Brown a 2014-es Breeders's Cup Juveniles Fillies Turf G1 győzelem után.

A tavalyi BC Filly and Mare Turf egyike volt a vereségeknek. A múlt évi bajnok Queen's Trust visszautazik az Államokba, hogy megvédje a címét a versenyen idén szombaton. Lady Eli tavaly csak egy orrhosszra maradt el a győzelemtől.

Queen's Trust idáig 2017-ben nem győzött egyszer sem. De augusztusban a Dansili kanca helyezett volt a Yorkshire Oaks-ban. Legutóbb pedig nyolcadik helyen végzett a Coolmore Rhododendron mögött a Chantilly-i Prize de l' Opera Longines G1 futamban.

Gun Runner csapata boldog a 2017-es Breeders' Cup indulószámával


Steve Asmussen tréner nem vitatta a kérdést. Igen, ő aggódik a 2017-es Breeders' Cup favorit Gun Runner miatt aki, nem csak Arrogate-tel néz szembe hanem a Hall Of Fame csarnokába beválasztott Bob Baffert trénerrel hanem az istállójában álló ifjú titánokkal is.

Tekintve, hogy Gun Runner szerencsés rajtszámmal indul a futamon (5. rajtszám) hétfő este vonult le valószínűleg nem lesz félénk a Baffert kezei alatt készülő West Coast és Collected is képes lesz lehagyni.

"Nagyon boldog voltam amikor mi húztunk".-nyilatkozta Asmussen helyettes trénere Blasi. "Egy kicsi esélyt ad nekik arra, hogy figyeljék a versenyt, ez a legfontosabb Gun Runner-rel is. Ez volt a mi elméletünk is ebben az évben és így is próbáltunk dolgozni vele."

A tavalyi Breeders's Cup Dirt Mile-ban másodikként érkezett a célegyenesbe. Ezt a helyezést követően Gun Runner négy Grade 1 futamot nyert és ebből három a Classic-ba való bejutás kulcsa.

"Nagyra becsülöm Arrogate-t és tudom mire képes".-mondta Blasi. "Emlékszem amikor a tavalyi Travers-t láttam, hogy pontosan mit is tud az a ló, ha valaki ennyire könnyedén veszi az buta."

2017. október 30., hétfő

Gun Runner kitűnő formában dolgozik a 2017-es Breeders' Cup-ra.



Gun Runner az idei Breeders's Cup Classic futamának az egyik nagy ágyúja. Sikeres edzéssel kezdte meg a reggelt Del Mar pályáján az utolsó edzése volt a hétvégi erőpróbára. A Steve Asmussen felügyelete alatt edző ló 49.40 másodperc alatt tett meg fél mérföldet és ezzel a hetedik edzésén is túl van amióta megnyerte a Woodward Stakes futamát 10 1/4 hosszal szeptemberben Saratoga-ban.

"Nem lehet hallani, hogy a lábai érintik a talajt. Most pedig itt pattog a versenypályán és nagyon jól edz".-nyilatkozta a TVG versenyanalizátora  Simon Bray.

"A mérföld és a negyed még mindig sok ember fejében kérdést vet fel, de ahogyan beáll a kapuba és kijön onnan látni, hogy nagyon jó formában van."

Miközben a tavalyi Classic bajnok Arrogate még mindig Santa Anita-ban van addig Steve Asmussen el szállíttatta Gun Runner-t Del Mar-ba, hogy ott készüljön fel a szombati nagy versenyre. Ez a futam sok kérdésre fog majd választ adni.
Ki kell mondanunk. Igen, Candy Ride négy éves fia nagyon jól kezeli a pályát. Nem meglepő, hogy Gun Runner idén 5-6 versenyt nyert meg ebben az évben, egyetlen vereségét márciusban szenvedte el Dubai-ban. A négy éves győzelmeit három másik versenypályán szerezte meg.

"Ez egy nagyszerű verseny".-nyilatkozta Asmussen helyettes trénere Scott Blasi a Classic-ról. " Nagyon izgalmas, hogy a részesei lehetünk és képesek legyünk vezetni Gun Runner-t ez nagy bizalmat ad nekünk. Úgy kezeli az egészet akár, egy játékot".

A Winchell Thoroughbreds és a Three Chimenys Farm kampánya, Gun Runner fő munkája október. 23-án volt amikor a 6 furlongos távot 1:11:80-ra futotta le Santa Anita-ban.

Blasi azt mondta, hogy a csikó befejezi a szombati verseny előkészületeit a Del Mar versenypályán, és az iskoláztatást a startgép környékén.

2017. október 29., vasárnap

West Coast nagyszerű benyomást kelt a Breeders' Cup edzéseken

Már csak egy hét maradt a Breeders' Cup napjáig és a telivérek lázasan dolgoznak.

West Coast remekel az edzések alkalmával.


Martin Garcia-val a hátán a három éves csődör nem csak a trénerét, hanem az újságírókat is elkápráztatta a Santa Anita lóversenypályán amikor vasárnap reggel az öt furlongos távot 1:00:40 idővel fejezte be a végső gyakorlatát a 2017-es Breeders' Cup Classic futamára.
Flatter három éves fia eltalálta a drótot és az Xpressbet TV elemzője Richard Migliore szerint West Coast nagyszerű benyomást keltett.

"Továbbra is javul és ez teszi őt félelmetesebbé." közölte Richard Migliore Bob Baffert idomítottjáról. A három éves csődör a négy várt versenyző egyike, a 6 millió dollárt érő futamban. West Coast megnyerte az utolsó öt startját, ebből kettő Grade 1 besorolású futam a Travers Stakes és a Pennsylvania Derby. Baffert legújabb klasszikus nyerő triójához illik, hiszen a legnagyobb kihívás jövő vasárnap vár rá, Del Mar versenypályáján ahol idősebb lovak is beállnak a startgépbe.

Bayern (2014) American Pharoah (2015) Arrogate (2016) a közelmúltban Baffert vitte el a Breeders' Cup trófeáját.

De a futam két legnagyobb favoritja Gun Runner és Arrogate. Az idei Classic futamában a fogadóirodák nem győznek tippelni, hogy melyikőjük lesz az idei bajnok. De a Pacific Classic győztes Collected vagy West Coast lesz a győztes.
A négy favorit sem tett egy lépést sem az elmúlt hetekben, ez alól kivétel West Coast akiről, az egykori bajnok zsoké Migliore mondta: " Nagyszerű módot talált arra, hogy egyre feljebb jusson".

Vasárnap Baffert istállójából lépett pályára Mor Spirit a Breeders' Cup Dirt Mile versenyzője, 1:13:40 dolgozott az indítókapunál, míg Cupid akit, a Classic-ra és a Dirt Mile futamára is neveztek 1:00:40-et ment.

2017. október 3., kedd

Összefoglaló: Beváltott ígéretek

Újabb adrenalintól túlfűtött versenyeken vagyunk túl. Lássuk kik szereztek dicsőséget a versenypályán.


Bolt d' Oro. Talán ő lesz a jövő év Derby bajnoka? Fotó:americanbestracing.net.
Az Egyesült Államokban és Európában is izgalmas futamok voltak a hétvégén. Egy csokorba szedve, haladjunk a Tengerentúlról az öreg kontinens felé. Most már hivatalosan is van korai favoritja, a 2018-as Kentucky Derby-nek. A neve Bolt d' Oro. Két startja után is veretlen csődörcsikó szombaton szerezte meg újabb felső kategóriás győzelmét, a FrontRunner G1 futamban. Medaglia d' Oro fia ezennel továbbra is veretlen. A győzelem annyira lenyűgöző volt, hogy a ló már a Breeders' Cup Juvenile legnagyobb kedvence. A különböző pályákon és sprintelésen keresztül bebizonyította, hogy bármilyen táv megfelel neki, és különböző távon is képes versenyeket nyerni. Másrészről pedig nem csak a Breeders Cup bajnoknak lesz nehéz dolga a tavaszi versenyeken hanem a Run for the Roses összes indulója számára.

Mubtaahij visszatérése, beváltotta a felé támasztott ígéreteket. Bob Baffert versenyistállójában mutatkozott be Dubawi öt éves fia ,szombaton az Awsome Again G1 futamban. 2015-ben robbant be a köztudatba, amikor megnyerte a UAE Derby versenyt, de két évet váratnia kellett magára, hogy újra a célvonal közelében legyen. Ezzel a győzelemmel,  megszerezte az első felső kategóriás trófeáját. "Talán a szemellenző segített neki. Az utolsó két edzése lenyűgözött".-mondta Baffert.

Két év nyeretlenség után Dubawi fia felért a csúcsra. Forrás:horseracingnation.com.


Tovább maradva még a Tengerentúlon, újabb királynő van születőben. Elate a legjobb három éves kanca az országban. Elate (Medaglia d' Oro) szerezte meg legújabb Grade 1 besorolású versenyét a Belmont Parkban. A verseny legfontosabb pillanatában "megálltak" de ez a zsokénak José Ortiz-nak nagy bizalmat adott, hogy elindítsa a kancát a célegyenes felé. A futamban nem találtak helyet, de az utolsó szakaszon Elate felébredt és megnyerte a versenyt. Meg kellett volna nyernie a CCA Oaks-ot, de az Alabama és a Beldame győzelmei hatalmasak voltak. Az ország másik kiemelkedő három éves kancája, Abel Tasman három egymást követő Grade 1 futamban nem talált legyőzőre, de a Cotillon azonban nem hozta meg számára az újabb győzelmet. Ezúttal It Tiz Well (Tiznow) utasította maga mögé.
Elate következő állomása a Breeders ' Cup Distaff futama lesz ahol már az idősebb kancákkal is szembe kell néznie mint, Stellar Wind vagy Forever Unbridled. Egy másik bestia is visszatért a régi formájához. Paradise Woods (Union Rags) ismét a szokott kedvét hozta a versenyzésben. Áprilisban mutatta meg valódi énjét amikor, szemkápráztató győzelmet aratott a Santa Anita Oaks-ban. Hosszabb pihentetés után visszatért a győztesek körébe amikor állva hagyta az idősebb hölgyeket a Zenyatta Stakes futamában.

Mielőtt kiveséznénk a Európa új királynőjének Enable újabb győzelmét, még mindig Amerikában vagyunk ahol a gyepen is történtek izgalmas versenyek. A Joe Hirsch Turf Classic is igen váratlan fordulatot vett. Beach Patrol követelt magának helyet a dobogó legfelsőbb fokán még a favorit Oscar Performance (Kitten's Joy) csak a harmadik lett. Beach Patrol ezzel megszerezte karrierje legjobb győzelmét. Mindig a közelben volt, de sosem tudott áttörni és mindig csak helyezett volt. Néha egy lónak egy kis bizalomra van szüksége. A pecsét megszakadt és a ló gyorsan elindult a turfbajnokok világa felé. A három éves Oscar Performance erősen próbálkozott, de ez a futam Beach Patrol-ról szólt.

www.bloodhorse.com



Magunk mögött hagyva a Nagy Óceán partját, visszatérünk az öreg kontinensre jobban mondva Franciaországba. Ugyanis vasárnap futották le festői környezetben Európa legmagasabban díjazott versenyét a Prix de l' Arc de Triomphe-t. Enable ellopta a show-t és ezzel Európa Királynőjévé koronáztatta magát. A kanca olyan versenyeket nyert meg amelyekre évekkel később is emlékezni fognak. Megnyerte az Epsom Oaks és az Irish Oaks trófeáját is, de a legjelentősebb győzelme amikor az idősebb méneket hagyta állva a King George VI and Queen Elizabeth Stakes versenyében.  Ezt követte a Yorkshire Oaks amit, ismét kancák ellen nyert meg és ez könnyű pontszerzési lehetőség volt a számára, hogy a vasárnapi versenyben ismét halhatatlanná váljon. Ez a futam a világ legjobbjait vonzotta francia földre, de Enable és Frankie Dettori mindenkit állva hagyott a mezőnyben.

Köszöntsék Európa új királynőjét. Forrás: racingpost.com

















Királykék álmok

Masar és William Buick a célvonalban. Hosszú éveknek kellett eltelnie, hogy a Godolphin megszerezze magának a Derby trófeát. Tegnap dé...