2018. június 3., vasárnap

Királykék álmok


Masar és William Buick a célvonalban.

Hosszú éveknek kellett eltelnie, hogy a Godolphin megszerezze magának a Derby trófeát. Tegnap délután mindenki legnagyobb meglepetésére, a kék szín diadalmaskodott az epsom-i lankákon, és megannyi szuper favoritot utasított maga mögé, köztük a legnagyobb esélyest Saxons Warrior-t. Masar 16/1 eséllyel szerezte meg a trófeát. Anglia leggazdagabb futama az Investec Derby 1,5 milló font összdíjazású futamot Lammtarra megnyerte 1995-ben (aki Saeed Maktoum al Maktoum) színeiben futott, de a királykék csapat először érezhette meg a győzelem ízét ebben a futamban. A zsokénak, és trénernek egyaránt első győzelem kerekedett ki tegnap.
Masar a Craven Stakes nyerő, és a 2000 Guineas-ben a dobogó legalsó fokára állhatott fel.New Approach az apja és az anyja Khawah, aki 2011-ben részt vett, a UAE Oaks és UAE Derby futamban Meydan-ban.
"Ez egyszerűen elképesztő volt".-nyilatkozta Charlie Appleby. Az első Epsom Derby-t nyerő Buick így nyilatkozott." Ez óriási és hatalmas. Mindig is vártam, hogy én időm mikor jön el."

Saxons Warrior csak a negyedik helyen végzett.



2018. május 31., csütörtök

Mint két tojás


Mindkét ló Justify és American Pharoah fél mérföldet dolgozott, a Preakness Stakes győzelme óta, és mindketten ezt Churchill Downs-ban tették meg. Mind két bajnok kedden kocogott végig a pályán, hogy az utolsó próbatételre készüljenek fel, a Triple Crown legnagyobb meccsére.
American Pharoah három évvel ezelőtt, a félmérföldes távot 48 másodperc alatt futotta le, még Baffert versenyistállójának legújabb gyöngyszeme 46.80 másodpercre teljesített. A Hírességek Csarnokába beválasztott tréner szerint, a pálya idén sokkal gyorsabb.
Ha a két képet alaposan szemügyre vesszük, akkor jól lehet látni Justify előnyét, míg American Pharoah visszafogottabban galoppozott.

A kérdés már csak az, hogy vajon Justify képes lesz-e megnyerni a 2018-as Belmont Stakes-t? Két hét múlva minden kiderül.

2018. április 29., vasárnap

Hármas Korona Bajnokok: Secretariat (1973)



Secretariat (Bold Ruler-Somethingroyal):  Secretariat-ot Man o’ War-ral egyetemben minden idők legjobb lovának tartják. Az ESPN 1999-ben még a 20. század 50 legjobb sportolója közé is beválasztotta.
Kétévesen nyolc versenyéből hatot megnyert, és csak egyet vesztett, a Champagne Stakes-en pedig zsokéja miatt diszkvalifikálták.
Háromévesen a Wood Memorial-on kikapott Sham-től, és sokan már Sham-et tartották a Derby esélyesének. Azonban Secretariat a Kentucky Derby történelmének leghatásosabb futását produkálta. Megdöntötte a verseny rekordját, ráadásul úgy, hogy mindegyik negyed mérföldet gyorsabban futotta, mint az előzőt.  Az 1:59:40-es rekord a mai napig áll, sőt a kétperces határt is csak Monarchos tudta áttörni 2001-ben.
A Preakness-en Secretariat ismét megverte Sham-et (ezúttal több, mint 2 testhosszal), aki másodikként végzett. 
A Belmont Stakes-en csak négy kihívója akadt, köztük Sham. Secretariat 31 testhosszal nyert (megdöntve ezzel Count Fleet 1943-as 25 testhosszas rekordját), és a leggyorsabb másfél mérföldet futotta 2:24-gyel, amivel több, mint 2 másodpercet javított a versenyrekordon.

A Hármas Korona versenyeken nyújtott teljesítménye a mai napig példaként áll a telivérek előtt.

Hármas Korona Bajnokok: Citation (1948)


Citation (Bull Lea-Hydroplane):  A Nagy Cy kétévesen kilenc versenyéből nyolcat megnyert.
A Kentucky Derby-n legnagyobb ellenfele istállótársa, Coaltown volt. Fél mérföldnél még Coaltown vezetett hat testhosszal, Eddie Arcaro pedig szorosan Citation nyakán volt – azonban a pálya tetején begyújtotta a rakétáit, és könnyedén, 3 és fél testhosszal nyerte a futamot. A Preakness-en ismét lenyűgöző teljesítményt mutatott, rajt-cél győzelmet aratva öt és fél testhosszat vert rá a másodikként érkező Vulcan’s  Forge-ra.
A Hármas Koronához már csak a Belmont Stakes volt hátra, ám előtte még elindult a Jersey Stakes-en, ahol 11 testhosszas győzelmet aratott.
Sikerei ellenére sokan kételkedtek az állóképességében, de tévedtek: Citation nyolc testhosszal nyerte a „Bajnokok tesztjét”. Beállította Count Fleet 2:28:20-as versenyrekordját, és könnyedén megszerezte a Hármas Koronát.

Citation még kilenc versenyt nyert 1948-ban, hároméves szezonjának mérlege: 29 futamból 27 győzelem.
Egy csontkinövés a bal első csüdjén, és egy ínsérülés megakadályozta abban, hogy 1949-ben rajthoz álljon. 1950 januárjában, 13 hónap kihagyás után több mint egy testhosszal megnyerte első versenyét, és ezzel 16 versenyt nyert sorozatban. Az ötéves mén még nyolc versenyen indult 1950-ben, egyszer győzött, a többi 8 alkalommal második lett.

Tulajdonosa, Warren Wright 1950-ben azt kérte halála előtt, hogy tartsák addig edzésben a lovat, míg át nem lépi a rekorddöntő 1 millió dolláros bevételi határt. Az évet 938.630 dollárral kezdte, azonban nem indult jól az év: első három versenyén csak harmadik lett, majd a Hollywood Premiere Handicap-en csak ötödik. Következő versenyén, az Argonaut Handicap-on is csak második lett – már hat verseny óta tartott veszítő sorozata. Azonban megrázta magát, és soha többet nem kapott ki – megnyerte a Century és American Handicap-et, valamint a Hollywood Gold Cup-ot is. Gold Cup-os győzelmével átlépte az 1 millió dolláros álomhatárt, és így visszavonulhatott a Calumet farmra.



Hármas Korona Bajnokok: Assault (1946)


 Assault ( Bold Venture- Igual) :Assault-ot „Bunkólábú Üstökösként” is nevezték, mert jobb első lába deformálódott, miután kiscsikó korában belelépett egy éles tárgyba. Ezek után nagyon nehezen volt patkolható, és meglehetősen csúnyán járt és galoppozott – innen kapta nem túl szép becenevét. Versenylóként azonban gyönyörűvé vált…
Élete első versenyén csak 12. lett, kétévesen kilenc startjából csak kettőt tudott nyerni. Háromévesen azonban elkezdett megtáltosodni – ennek első jeleként megnyerte a Wood Memorial Stakes-t.

A Kentucky Derby-n Lord Boswell volt a favorit, Assault-ot negyedikként rangsorolták. A kezdetben élen futó Spy Song-ot azonban beérte, lehagyta, és végül 8 testhosszal nyerte a futamot, és ezzel beállította Whirlaway rekordját a Derby történetének legnagyobb hosszal, való győzelmével.
A Preakness-en favoritként indult Lord Boswell és nyolc másik riválisa ellen. A futam elején kicsit beragadt, korábban kellett indítania, mint ahogy tervezték, de végül tartani tudta Lord Boswell-t és nyakhosszal nyerte a futamot.
A Belmont-on Lord Boswell volt a favorit a Preakness-en való lenyűgöző véghajrájának köszönhetően. Assault megbotlott az elején, és a pálya tetejénél még nyolc testhosszal le volt maradva, azonban hihetetlen futással végül beérte Natchez-t, és végül három hosszal nyerni tudott.

Ő az egyetlen texasi tenyésztésű ló, aki el tudta nyerni a Hármas Koronát, azonban mikor visszavonult a versenyzéstől, kiderült, hogy steril, és így sajnálatos módon nem lehettek utódai.

2018. április 21., szombat

Hármas Korona Bajnokok: Count Fleet


Count Fleet (Reigh Count-Quicky): Count Fleet karrierje során sosem végzet harmadik helynél hátrébb. Kétévesként elvesztett pár futamot, de végül 15 startjából 10-et megnyert.
A Kentucky Derby könnyű győzelem volt számára, hiszen klasszisokkal jobb volt a mezőny többi részénél, lenyűgözően nyert Blue Swords és Slide Rule előtt. 
A Preakness-en megismétlődött a történet, ismét könnyedén nyert Blue Swords előtt.
A Belmont előtt benevezték még a Withers Stakes-re is, ahol Count Fleet ismét könnyedén, hat testhosszal nyert Slide Rule előtt (aki a Preakness-en nem indult).
A Belmont-on végül sem Blue Swords, sem Slide Rule nem indult, Count Fleet pedig 25 testhosszal verte a nem túl fényes mezőnyt.
Háromévesen hat startjából hatot nyert, azonban egy jelentéktelennek tűnő bokasérülés miatt 1943 második felében már nem versenyzett. Nagy reményekkel várták négyéves szezonját, azonban sérülése nem jött teljesen rendbe, így visszavonult a versenyzéstől, és olyan nagyszerű lovak apja lett, mint Counterpoint, Kiss Me Kate és Count Turf.

Hármas Korona Bajnokok: Whirlaway


Whirlaway (Blenheim-Dustwhirl) : Kissé pszichotikus ló volt, mentálisan sérültnek tartották, aki önmagára és a környezetére nézve is veszélyes. Nem kérdéses azonban, hogy nem volt hiábavaló erőfeszítés, hogy ellenek ellenére úgy döntöttek, hogy tréningbe állítják. Három- és négyévesen 42 futamon indult, 25-ször nyert, 13-szor második, a maradék négy futamon pedig harmadik lett.
Kétévesen a felverődő törmelék szemen találta a Hopeful  Stakes-en az egyik kanyarban, és elkezdett félni a belső pályán. Ennek köszönhetően a Derby előtti utolsó két futamán, a Blue Grass Stakes-en és a Derby Trial-on is veszített.
Trénere úgy döntött, hogy egyszemes ellenzővel küldi pályára a Derby-n, és a sztori hátralévő része már történelem - Eddie Arcaro-val a nyeregben nyolc hosszal verte a mezőnyt…
A Preakness-t 5 és fél, a Belmont-ot pedig 2,5 testhosszal nyerte.
1941-ben és 1942-ben elnyerte az Év Lova címet. Hat éves koráig folytatta a versenyzést, aztán a Calumet Farm-on lett tenyészcsődör.

Hármas Korona Bajnokok: War Admiral


War Admiral (Man O'War- Brushup) : War Admiral-t manapság leginkább a Seabiscuit (Vágta) című filmből ismerik, ahol úgy mutatták be, mint az óriást, akit a kisebb Seabiscuit  provokál. A valóságban mindketten azonos magasságúak voltak, súlyban pedig Seabiscuit többet nyomott, mint War Admiral.
Azonban mielőtt óriássá vált, a lóversenyzés hőse volt, aki mindhárom Hármas Korona versenyen rajt-cél győzelmet aratott.
A Derby-n 8 percre elhalasztatta a rajtot, aztán mikor végül elindultak, egyből a 20 lóból álló mezőny élére állt, és nem is adta ki patái közül a vezetést, egy és háromnegyed testhosszal nyerte a futamot a kétéves champion Pompoon előtt.
A Preakness-en Pompoon hatalmas kihívást jelentett War Admiral számára, a pálya tetején beérte és lenyűgöző csatát vívtak, amiből War Admiral került ki győztesen.
A Belmont-on ismét elhalasztatta a startot, aztán a rajtnál megbotlott és megsértette a jobb lábát. Ennek ellenére végig ő vezette a mezőnyt és 2:28:60-as idővel beállította a pályarekordot.
Négyévesként 8 futamát megnyerte, egyetlen vereségét Seabiscuit-től szenvedte el a Pimlico Special-on.
War Admiral csodálatos 26-21 mérleggel zárta karrierjét, de mostanában leginkább mégis csak Seabiscuit-tel való párharcára emlékeznek az emberek.

Hármas Korona Bajnokok: Omaha


Omaha (Gallant Fox-Flambino): Az 1930-as Hármas Korona bajnok Gallant Fox fia. Ők az egyetlen apa-fia páros, akik elnyerték a Koronát. Apjához hasonlóan Omaha sem ért el túl sok eredményt kétévesként kilenc futamból, csak egyet tudott tudott megnyerni.
A Derby-t másfél testhosszal nyerte, aztán egy héttel később következett a Preakness, ahol 6 hosszat vert rá a mezőnyre. A Preakness után elindult az egy mérföldes Whiters-en, ahol másfél hosszal kikapott Rosemont-tól. A Belmont-on aztán, ahol öt kihívója volt, másfél testhosszal ő verte a mezőnyt.

A következő évben négy évesként ő lett az első olyan Hármas Korona bajnok, aki átszelte az Atlanti Óceánt Angliába utaztatták, hogy részt vegyen a 2,5 mérföldes Gold Cup-on a Royal Ascot-on. Angliában első két futamát megnyerte, azonban a Gold Cup futamon orrhosszal kikapott egy Quashed nevű kancától. Szintén orrhosszal kapott ki a Prince of Wales Stakes-ben Newmarket-ben. Ezek után különböző sérülések miatt nem folytatta a versenyzést.

Forrás: www.fortunaweb.hu

Hármas Korona Bajnokok: Gallant Fox


Gallant Fox (Sir Gallahad-Marguerite): Gallant Fox kétévesen hét futamából még csak kétszer tudott nyerni, hároméves korára azonban csupa izom lóvá érett. 1930-ban a Preakness-t a Derby előtt rendezték, melyet elképesztő futással nyert meg.
Miután a Derby-t háromnegyed testhosszal nyerte, a Belmonton a kétéves champion Whichone-nal és Questionnaire-rel csapott össze, akiket mind fölé rangsoroltak – ennek ellenére könnyedén verte a mezőnyt.
Háromévesen 10 startjából kilencet megnyert, egyetlen vereségét Jim Dandy-től szenvedte el a Travers sáros pályáján, ekkor másodikként ért célba.
Az év végén visszavonult, és nagyszerű fedezőmén vált belőle – az ő fia volt többek közt az 1935-ös Hármas Korona győztes Omaha, és az 1936-os Belmont Stakes győztese Granville. 

Dansili visszavonul


Anglia vezető fedezőménjét, nyugdíjazták a tenyésztési feladatoktól és visszavonultan éli majd boldog időskori éveit. Danehill fia, volt hosszú éveken át vezető apamén az öreg kontinensen, több nagyszerű anyakancát is adott. Dansili az angliai bázisú Juddmonte Farmon töltötte a fedezőmén éveit, és három nappal korábban végleg nyugdíjba vonult.
Danehill fia, egy legendás kancának  Hasili utóda, aki a múlt hónapban pusztult el 27 éves korában, gyorsan emelkedett a mén listákon kezdett 8 000 fontért majd ez emelkedett, és elérte a 100 000 fontot. Köszönhető ez a kiváló utódainak mint, (Flintshire, Harbinger, Rail Link, Proviso, Queen's Trust, Dank, és The Fugue). Dansili 127 black-type nyerő ivadékot adott a galoppvilágnak, és 75 group/grade győzteseket.
Legnagyobb utódai közé tartozik három bajnok: Dank a 2013-as Eclipse győztes, Flintshire a 2016-ban Eclipse szobrocskával díjazott legjobb turf bajnok, Dan Tucket a skandináv 3 éves. Számos nagy teljesítményű utóda van Angliában, Írországban, Franciaországban, Németországban és Olaszországban. Dansili utódai több mint, $ 90,5 millió dollárt kerestek.
Dansili remek kezdésnek bizonyult az anyai oldalról is, hiszen számos kiváló anyakancát adott.

"Hűséges tenyésztőkkel együtt értük el, hogy Dansili Európa egyik vezető apaménje legyen".-nyilatkozta az angliai Juddmonte Farm tenyésztő igazgatója Simon Mockridge. "Megalapozta magát, és hihetetlenül magas színvonalú. A Juddmonte-ban érezhető, hogy a lányai tenyészkancaként is megállják a helyüket. És a fia Bated Breath pedig számos jó utódokat ad a sportnak, mint az apja."

Dansili most már elvezni fogja, a jól megérdemelt pihenőjét a Banstead Manor Stud-ban.

Az Óriás elment

Ma már csak a szobra maradt fenn.
A Coolmore amerikai bázisa bejelentette, hogy a mindenki által ismert "Iron Horse" más néven Giant's Causeway hétfőn távozott az égi legelőkre, az Ashford Stud születési helyén rövid betegség után. Két évesen került Európába, és egyenesen Aidan O' Brien istállójában kötött ki Ballydole-ban. A trénerzseni alatt bontogatta a szárnyait, és már két évesen megmutatkozott acélos jelleme és már Grade 1 verseny nyertes volt. Három évesen is szállította a trófeákat a Coolmore-nak, és a trénerének. Utolsó futása már Amerikában volt, amikor 2001-ben Tiznow-val hatalmas harcot vívtak egymással a Breeders' Cup Classic trófeáért. Soha nem végzett másodiknál rosszabb helyen.

A fantasztikus versenykarrier után, a Coolmore-i írországi tenyésztelepen lett felállítva, de az amerikaiak egy szezon után visszavitték Kentuckyba. Az európai tenyész szezon alatt olyan csikók apja lett, mint Shamardal vagy a 2000 Guineas nyerő Footstepsinthesand. Ez a látványos örökítés az Ashford mindennapjaiban folytatódott, és igen sikeresen. Dansili óta ő az első ló, aki háromszor is megszerezte a General Sires's listán az első helyet. Életének 18 éve alatt Giant's Causeway bejárta a világot, és 31 Grade 1 nyerőt adott a galoppvilágnak, és az öröksége hosszú távon továbbra is életben marad.

"Giant's Causeway egy nagyszerű ló volt, és szeretnénk köszönetet mondani a tulajdonosainak a Magnier és a Tabor családnak, amiért ránk bízták a fedezőmén pályafutását. Hatalmas veszteség ez nekünk, és az egész lóversenyvilágnak"-mondta Dermot Ryan.

Sikeres utódai:

  1. Shamardal (Európa Legjobb Két Évese)
  2. First Samurai ( Hopeful Stakes, Champagne Stakes, és a Fountain of Youth Stakes)
  3. Mike Fox (Queen's Plate)
Ezen kívül még számos kiváló telivér apja, 27 fia áll már a ménesben és tovább örökítik apjuk hírnevét. Több bajnoknak is feltűnik a családfájában, mint például Gun Runner anyai nagyapjaként. Keenland pályáján egy gyepre kiírt futammal tisztelegnek előtte.

Isten veled Giant's Causeway.
A cikk a Horseracing Nation és a Wikipédia felhasználásával íródott.

2018. április 9., hétfő

Menetelés Kentucky-ba

Justify a célvonalnál.
 Borult a papírforma, a szombaton lefutott Santa Anita Derby futamban. Az eddig két start utáni veretlenséget követően, Justify (Scat Daddy) bravúros győzelemmel húzta be, élete első felső kategóriás trófeáját, ezzel pedig biztosította a helyét Churchill Downs-ba. A favorit Bolt d'Oro csak a második helyen végzett. De lássuk, milyen izgalmakkal telt el a hétvége.

Keenland, Kentucky: Good Magic
Úgy tűnik, hogy a 2017-ben megválasztott Champion Two Year Old Colt cím nyerője Good Magic (Curlin) is visszatalált önmagához, és magabiztosan szerezte meg a Toyota Blue Grass első helyét. Legutóbb a Fountain of Youth-ban, a dobogó legalsó fokára állhatott fel. Az adat egy dolog. Good Magic helye, biztosítva van a Kentucky Derby mezőnyében.

Hősnők harca:
Az inspiráló olyan szó, amivel nem lehetne kifejezni a 2018-as három éves kancák csoportját, amiről beszélünk. Szerencsére két ifjú hölgy kitűnik közölük, ők ketten egy fajta megmentő kegyelem, Monomy Girl és Midnight Bisou. Mindketten,a végső felkészítő útjukat megtették az Oaks felé, és domináns módon nyertek. Az előbbi már a startnál átvette a vezetést, és 6 hosszal maga mögött hagyta a többieket, míg az utóbbi magabiztosan futott át a célvonalnál. Mindkettő ugyanolyan lenyűgöző, és izgalmas volt, és megteremtette a színpadias hangulatot egy Kelet (Monomy Girl) és egy Nyugat (Midnight Bisou) párbaját a Kentucky Oaks-ban.

2018. április 1., vasárnap

Thunder Gulch az égi versenypályán

Egyike volt, a legjobb apaméneknek.

Egy újabb legenda hagyott itt minket, Thunder Gulch-t néhány hete altatták el, a Coolmore amerikai bázisán 26 éves korában. Ő egy igazi bajnok volt a versenypályán, és a tenyésztésben egyaránt. Három évvel ezelőtt nyugdíjazták a tenyésztésből, és azóta egyfajta "babysitter" szerepet töltött be a farmon. Nyugodt természete miatt, a fiatal fedezőmének mellett töltötte napjait, többek között American Pharoah-ra, is nyugtató hatással volt.
Gulch fia 1995-ben megnyerte a Kentucky Derby-t, és a Belmont Stakes-t. Ugyanebben az évben elnyerte az Eclipse szobrocskát is, mint a Legjobb 3 Éves.

1995: Amikor elsőként ért a célhoz.

2018. március 17., szombat

Több vas a tűzben


A Hírességek Csarnokába is bekerült, Bob Baffert pénteken adott interjút, a Los Angeles Times-nak.

"Ez még változhat, de jelen pillanatban ez a terv".-mondta Baffert.

A két startja után is veretlen Justify, vasárnap ismét bravúros győzelmet szerzett magának, és a következő állomása, az április.14-én a Grade 1 Arkansas Derby az Oaklawn Parkban. A csikó februárban nem futott, de a Beyer Speed adatai alapján 104-es értékelést kapott, ami messze a legjobb teljesítmény a 3 évesek körében. McKinzie diszkvalifikálása a múlt szombati San Felipe futamból, valójában újabb esélyt kapott arra, hogy bizonyítson a Santa Anita Derby-n. A csikó már pontot szerzett magának Kentucky-ba.

A mester másik ifjú titánja Solomini, aki ma fog starthoz állni a Grade 2 Rebel Stakes futamában. Baffert nem tartja kizártnak, hogy a lovat tovább küldje a Florida Derby-re.

2018. március 16., péntek

Louisiana-i álmok

Tovább halad előre a Kentucky Derby-re felkészítés...

My Boy Jack.

A híres Desormeaux fivérek hazatértek, ugyanis a következő állomásuk az $1 000 000 összdíjazású Grade 2 Louisiana Derby. Az istállójukban áll, a Southwest G3 győztese My Boy Jack is, és ennek a futamon való részvételével, ők is beálltak a Kentucky Derby résztvevőinek a soraiba. A verseny csak március.24-én lesz, de a pozíciósorozat már elkészült, és várhatóan nyolcan fognak elindulni rajta.
"Amint Arkansas-ba értünk, elkezdtünk gondolkodni a következő lépésen".-nyilatkozta Kent Desormeaux.
My Boy Jack-kel a Keith által képzett, és Kent Desormeaux által lovagolt csikó ellenfelei között lesz a Risen Star három top helyezettje is. "Kaliforniában élek, de 100%-ig Louisianai.-mondta Kent Desormeaux a visszatérésről.

A Louisiana Derby lehetséges indulói.

De nem csak ez a verseny tartja izgalomban a sport szerelmeseit. Az Oaklawn Park-ban, holnap futják a Rebel Stakes-t is. A versenyzők között van Solomini is, aki most fog 3 évesen debütálni a Grade 2 kategóriás versenyben. A Curlin apaságú három éves mén, eddig csak második helyen végzett a futamok alkalmával, a CashCall Futurity-t megnyerte volna, de diszkvalifikálták, és csak a dobogó második helyére ért fel, McKinzie mögé. Bob Baffert, és a Zayat család nagy reménységet támaszt a ló felé.

Solomini a bemutatkozó versenyén.

Visszavágó

A két ifjú aspiráns küzdelme folytatódik, az áprilisi Santa Anita Derby-n.

A kettejük közti "viadal" folytatódni fog.
Javier Castellano első lovaglása, sikeresnek bizonyult Bolt d' Oro hátán. Egy hónap múlva, ismét ő fogja lovagolni a bajnokot, az áprilisban megrendezésre kerülő Santa Anita Derby-n. Jelentette be, Ruis a ló tulajdonosa/edzője csütörtök reggel.
"Bolt egyszerűen fantasztikus"-nyilatkozta Ruis. "Mindent megeszik, jó az egészsége és ezt a 100%-os formát a San Felipe-n is megmutatta. Remélhetőleg több versenyen fog majd elindulni, hiszen a novemberi Breeders Cup Juvenile óta nem futott. Abban bízunk, hogy nagyot fog robbanni a Santa Anita Derby-n és ezt a formáját majd május 5-én, a Kentucky Derby-n is hozni fogja."

Közben számtalan rajongó szemtanúja volt, Bolt d'Oro és McKinzie harcának a San Felipe-ben, Ruis izgatottan várja a második visszavágót.

"Remélem, hogy létrejön majd a visszavágó a Santa Anita Derby-n".

Ebben igaza van, a tréner/tulajnak. Vétek lenne kihagyni a Titánok Harcát.

2018. március 15., csütörtök

Elusive Quality sincs többé

A fedezőmének közül, ismét távozott egy nagy ikon...


Ő pedig nem más mint, Elusive Quality. Tavaly nyáron nyugdíjazták őt, a fedezőmén karrierjéből, az elavult minőség miatt.
Dan Pride a Godolphin vezérigazgatója azt mondta: "Elusive Quality sok ember számára, sok mindent képviselt. Ő volt az egyik Sheikh Mohammed egyik USA-beli reménysége, és ő volt a második tenyészmén az Államokban. A fia, Smarty Jones megnyerte a Derby-t és a Preakness-t 2004-ben, és belopta magát az emberek szívébe. Nagy öröm volt, a Jonabell-nél dolgozni vele. Nagyon fog hiányozni."

A versenyzést Bill Mott irányítása alatt kezdte meg, és Sheikh Mohammed színeiben futott, majd 1999-ben nyugdíjazták, és a Gainsborough Farm-ra, Versailles Kentucky-ba. Később Sheikh legidősebb testvéréhez került, és 2006-óta a Jonabell Farm táborát erősítette. Amikor visszavonult a ménesbe, a kezdeti fedeztetési díja $10 000 volt de ez nem maradt így sokáig. Az első évjárata már sikert mutatott a versenypályán, és 11 Black Type nyerő ivadéka volt, köztük a francia Grade 1 bajnok Elusive City. Második évjáratából is kitűnt, a fent említett Smarty Jones, aki 2004-ben behúzta az Eclipse szobrocskát is, valamint a Breeders' Cup Filly and Mare Sprint győztes Maryfield. 2007-ben a fedeztetési díja a 100 000 dollárt is elérte.

Az öreg kontinenst is meghódította, hiszen az európai Darley ménesben állomásozik a fia a British Miler és a 2008-as  Breeders' Cup Classic nyerő Raven's Pass. Szintén sikeres fia Quality Road, akinek utódai szárnyalnak a pályán, köztük van a 2017-es Kentucky Oaks hősnője Abel Tasman, valamint Elusive Kate és Certify.
Pride tovább kommentálta: "Azt hiszem az ő szellemét tovább fogjuk érezni, olyan kivételes fiaiban mint, Quality Road és az ő Stakes nyerő lányaiban."

Elusive Quality-nak világszerte 242 bajnok apja volt, ezek közül 130 Black Type győztes, és 52 Group vagy Grade győztes, és ebből 14 Gr 1 a legfelsőbb szinten. Lányai a tenyésztésben is megállják a helyüket, hiszen olyan utódokat hoztak a világra mint, a 2017-es Breeders' Cup Sprint győztes Roy H, az Alcibiades nyerő Gomo, és a Darley Prix Morny No Nay Never.

További sikeres utódai:

  • Evasive: Juvenile bajnok Angliában, és a Horris Hill St. Gr.3 győztese Newbury-ben. Most Franciaországban fedez.
  • Smarty Jones: Kentucky Derby és Preakness Stakes bajnok valamint Eclipse díjas.
  • Elusive City: Juvenile bajnok Franciaországban, és a Group 1 Prix Morny nyertese.
  • Raven's Pass: Queen Elizabeth II Stakes és Breeders' Cup Classic bajnok.
  • Quality Road:  2009-es Florida Derby és a 2010-es Donn Handicap győztese.
  • Maryfield: A 2007-es Breeders Cup Filly and Mare Sprint hősnője, és ugyanezen év American Female Sprinter Horse cím nyerője. 2009-ben beválogatták a Canadian Hall of Fame tagjai közé.


Isten Veled Elusive Quality!


A mama öröksége

Enticed és Junior Alvarado. Forrás: horseracingnation.com

Kiaran McLaughlin istállójában álló lovak, jó eséllyel szárnyalnak a májusi szuper meeting-re. Az egyik ifjú titán Avery Island (Street Sense) a napokban sántaságot mutatott, de szerencsére nem gátolja abban, hogy tovább meneteljen Kentucky felé. A másik Godolphin tulajdonban lévő Enticed, újra elsőként látta meg a célvonalat, és magabiztosan nyerte meg a Gotham Stakes futamát, az Aqueduct pályán. Apai féltestvére, Bolt d' Oro pedig a San Felipe Stakes-ben győzedelmeskedett.

Annak ellenére, hogy Avery Island folytatja az edzéseket, és azt mondta "Nagyon jól állunk". Ő edzette többek között It's Tricky a Grade 1 bajnok kancát, akinek a szombati Gotham Stakes nyerő anyja volt.

It's Tricky
It's Tricky nem sokkal azelőtt pusztult el, hogy szövődmények léptek fel az ellést követően. A kanca Pinoeerof the Nile csikójával volt vemhes. Született még egy 4 éves kancacsikó Medaglia d' Oro-tól, aki még nem versenyzett, és egy 2 éves kanca Ghostzapper-től, aki már bontogatja a szárnyait. Enticed viszi tovább az anyja örökségét.
"Nagyon szomorú, ami vele történt"-mondta McLaughlin, majd hozzátette. "A dolgok csak úgy megtörténnek. Az egyik legjobb kanca volt, akit valaha képeztem. Nagyon jó, hogy ez a csikó az ő fia".
Enticed már szerzett néhány pontot, és ezzel belépett a Kentucky Derby mezőnyébe. A következő futam a Group 2-re lefokozott Wood Memorial.

2018. március 13., kedd

Sikeres nyitány


A vén kontinensen is bontogatja szárnyait, egy ifjú titán aki előtt, még nagy jövő áll. Mendelssohn, a tavalyi Breeders's Cup Juvenile Turf bajnoka, máris győzelemmel kezdte meg három éve szezonját. A győzelem tovább növelte a Scat Daddy ivadék esélyeit, a Triple Crown elhódítására. Következő állomása a Kentucky Derby felé vezető út, Dubai a UAE Derby. Mendelssohn növelte az európai esélyeit, az amerikai szuper futamokban.
"Ez egy nagyon jó kezdet volt a részéről, és mindent megtett nagyon jól ment".-nyilatkozott az ír trénerzseni O'Brien, majd folytatta. "Egy kicsit berozsdásodott, de Ryan nagyon boldog volt vele. Mentálisan is egészséges, és nagyon nyugodt."

Az ígéretes Kentucky tenyésztésű csikó a féltestvére a négyszeres Eclipse bajnok Beholder-nek, és a Grade 1 bajnok Into Mischief-nek, aki sikeres fedezőmén. Mendelssohn Írországban kezdte el a menetelését, és egy második hely után érkezett Del Mar-ba, ahol bravúros győzelmet aratott. "A terv az volt, hogy itt kezdjen, és utána megy Dubai-ba, és ha minden jól megy akkor jöhet a Kentucky Derby. Remélhetőleg ott leszünk májusban, de előtte egy nagy versenyen kell részt vennünk."


Újra Dubai


Március utolsó szombatján kerül lefutásra, a meydan-i versenypályán a karnevált lezáró, Dubai World Cup. A tavaly Breeders's Cup Distaff bajnok, Forever Unbridled lesz hosszú idő után az első kanca, aki szembe néz a fiúkkal. Új zsokéja, az utánozhatatlan Mike Smith. "Nyilvánvalóan nagyszerű zsoké, hiszen tavaly is megnyerte a versenyt".-nyilatkozta Stewart.

"Ha nem tudod legyőzni, akkor csatlakozz hozzájuk".-mondta Smith, majd hozzátette. " Az utolsó futamaiban nagyszerű volt. Olyan karaktere van, hogy magabiztosan futhat a fiúk ellen. Ő egy nagy kanca, aki képes lesz kiállni a későbbiekben is, a mének ellen. Nagyon izgatott vagyok".

A meydan-i szuper szombat után, az élen járók jól teljesítettek, de Forever Unbridled utolsó futása hátrányosnak tűnhet. Ennek ellenére Smith továbbra is magabiztos. A zsoké kedves emlékeket őriz Dubai-ról, hiszen tavaly Arrogate hátán már megnyerte a futamot, de a start elég rosszul sikerült akkor. Arrogate-hez hasonlóan, Forever Unbridled is az öt éve elhunyt Unbridled's Song utódja, akinek szintén Mike Smith volt a zsokéja az 1995-97 versenykarrierje során.

"Nagyszerű versenyló volt, és később nagyszerű fedezőmén."-nyilatkozta Smith. "Előttük van a táv, vagy futnak a másik lehetőség, hogy olyan sebességgel haladnak amely tovább folytatódik. Mindent megtudnak csinálni. (Unbridled's Song) hatalmas volt."

Mike Smith igazán szerencsés zsoké, hiszen a legtöbb kanca mind az ő keze alatt szerzett hírnevet magának. Songbird, Abel Tasman, Royal Delta, Stardom Bound, Inside Information, Azeri.

A Dubai World Cup jelenlegi indulóinak listája:

  • West Coast
  • Forever Unbridled
  • Talismanic
  • Thunder Snow
  • Mubtaahij
  • Pavel
  • Diversfy
  • Awardee
  • Hopperunity
  • North America
  • Furia Cruzada
  • Special Fighter

2018. március 11., vasárnap

Ellopott győzelem

Nem úgy zajlottak a dolgok, ahogyan azok megvoltak írva a szombaton rendezett, San Felipe Group 2 futamban.

Forrás:horseracingnation.com

Ez az a lóverseny futam amelyet vártak, a 2018-as Kentucky Derby felé vezető úton. A Group 2 San Felipe Stakes eredménye, hangos vitát váltott ki. A futam kedvencei Bolt d' Oro és McKinzie már a kanyarban egymásnak mentek, amikor Street Sense fia, "elvesztette" a fejét a célegyenes felé. "Amikor először néztem, akkor nagyon kemény volt." -nyilatkozta a Hírességek Csarnokába beválasztott Baffert, majd hozzátette. " Azt mondtam. Hűha. Egyszerre értek a célvonalhoz."A kaliforniai ügyintézők bírálják el, a verseny kimenetelét.
"Ha elvesztette volna, a futamot akkor tovább mentünk volna a Santa Anita Derby-re".-mondta Mick Ruis a győztes ló trénere és tulajdonosa.

A visszavágó, a Kentucky Derby-n valósulhat meg, mindkét ló számára. "Szegény lovak a hidegben, és a szélben versenyeztek."-szólalt meg Bob Baffert, a döntést követően.

A futam izgalmakkal tele volt. Bolt d'Oro kívül és McKinzie belülről próbálta megszerezni, a győzelmet. Ettől még hangos lesz a média.


2018. március 10., szombat

Hármas Korona Bajnokok: Sir Barton

Két hónap múlva közeledik a Kentucky Derby, és az ifjú titánok előtt, még hosszú út áll. De vessünk egy pillantást a régi idők nagyjaira.

Tartsatok velem.


Sir Barton: (1916.április.16.-1937.október.30.) volt az első Hármas Korona bajnok, aki 1919-ben megnyerte a három nagy versenyt, mégis nem sokan emlékeznek rá.
Ez a pompás versenyló Kentucky-ban látta meg a napvilágot a Gooch At Hamburg Place Farm-on Lexington közelében. Két évesen nem mutatott nagy sikert, a versenypályán. 1918-ban eladták a fiatal csikót, és az új tulajdonosa a kanadai üzletember J.K.L Ross. Három évesen visszatért a versenypályára, és nyeretlen lóként nevezték be a Kentucky Derby futamába, ahol bravúros győzelmet aratott. Négy nappal később megnyerte a Preakness-t, de az utolsó futamon a Belmont Stakes-ben csak játszott az ellenfeleivel. 32 nap alatt 4 futamot nyert meg.

A tenyésztésben is alkotott, olyan bajnokoknak volt az apja mint:

  • Easter Stockings: 1928-as Kentucky Oaks hősnője, és az év Legjobb Három éves Kancája
  • Neille Custis: Fort Thomas Handicap bajnoka
Sir Barton kólikában halt meg, és a nyughelye a Hylton farmján, Laramie hegység lábánál található. A maradványait később a Washington Parkba költöztették, ahol emlékművet állítottak neki, mint az amerikai Triple Crown első győztese.


2018. március 3., szombat

Királyi nász



A 9.5 millió dollárért eladott bajnok, Songbird a Timber Town Stable tulajdonában van. A tenyész farm kedden jelentette be a Twitter oldalán, hogy Medaglia d' Oro lányának sikeres volt az első találkozása Arrogate-tel a tenyésztőházban.
Ritka párosítás, a frissen nyugdíjazott versenylovak között. Mandy Pope vásárolta meg a kancát, a Fasig -Tipton November Sale-n.
"Mindketten csillagok voltak természetesen". A Timber Town tweetelt adott hozzá, és hozzátette a hashtagot a csikóhoz, amelyet még idén-jövőre megismerünk.
Arrogate a Juddmonte Farmon fedezi a kancákat $75 000, szintén párosodott a Group 1 versenyt nyerő Paulassilverlinig-gel.

Good Magic színpadra lép


A tavalyi Eclipse bajnok, Good Magic (Curlin) visszatér a versenypályára, a ma lefutásra kerülő Fountain of Youth Grade 2 verseny a Gulfstream Parkban. A ló összeszedte magát, és erre a legnagyobb bizonyíték, a Breeders's Cup Juvenile futam győzelmes volt, 4 1/4 hosszas győzelem tavaly november elején.
"Ez az év tele van ígéretekkel".-nyilatkozta Chad Brown. Majd hozzátette. " A ló nagyon egészséges, és az akkumulátora feltöltődött. Örülünk, hogy elkezdi a 3 éves szezonját, és remélhetőleg sikerek lesznek, és nem megszakítások."
Utoljára hagyva a versenyen szintén elindul a Breeders Futurity bajnoka Free Drop Billy. A Juvenile futamban csak a 9. helyen tudott végezni, de soha nem végzett második helynél rosszabbul. Free Drop Billy (Union Rags) az előző versenyében is egy szép ezüst érmet szerzett a Holy Bull Grade 2 futamban Audible (Into Mischief) mögött.

Ausztrália királynője

Élő legenda. Forrás:horseracingnation.com

A tündérmese, tovább folytatódik az ötödik kontinensen, Street Cry lánya számára. Winx fantasztikus győzelemmel, nyitotta meg versenyszezonját szombat délután, (magyar idő szerint 05:30) Royal Radwick pályáján. Megőrizte a címét a Chipping Norton Stakes futamban. A most 7 éves kanca megdöntötte az amerikai John Henry rekordját, ugyanis a 16. Grade 1 trófeáját zsebelte be.

A turf királynő februárban már versenyzett volna, de állandó zsokéja Hugh Bowman eltiltást kapott, és a tréner Chris Waller nem akarta addig indítani Winx-et, amíg a lovasa vissza nem tér a versenyzéshez. Bowman-nak felfüggesztés miatt kellett távol lennie a futamoktól, de a kapcsolatuk továbbra is hű maradt.

Winx háromszor nyerte meg a Chipping Norton Stakes-t. A médiában is többször elhangzott, hogy a szuper kanca tesz egy kiruccanást, a tengerentúlra. A büszke tréner fontolóra vette a Royal Ascot-ot is.

2018. február 22., csütörtök

Forever Unbridled: Hölgy parádé Dubai-ban.


Se kancacsikó sem idősebb kanca nem nyert még, a Group 1 szintű Dubai Világkupát, de Dallas Stewart tud néhány dolgot az idomítása alatt álló kancákról, amelyek képesek legyőzni a méneket a legfelsőbb kategóriában is. D Wayne Lukas egykori asszisztense, volt Stewart és segédkezett az 1987-es Kentucky Derby bajnok Winning Colors felkészítésében, vagy Lady's Secret-nél is, aki megnyerte a Whitney Handicap futamát, és ezzel elnyerte az Év Lova címet 1986-ban.

Mint vezető tréner Stewart 58 éves, és elnyerte méltó részét a legjobb idomítottjaiból, hiszen az ő istállójában állt, a Breeders' Cup Distaff győztese Unbridled Elaine és a Kentucky Oaks hősnője, Lemons Forever. Utóbbi lánya Forever Unbridled számára komoly esély van, hogy megnyerje a Dubai Világkupát. Mint a tavalyi bajnok Arrogate, úgy a kanca is Unbridled's Song utóda. Ő és a Group 1 győztes testvére Unbridled Forever, nagy elvárások voltak az utódok számára.

"Ő olyan jó, mint akikkel körbe voltam véve."-nyilatkozta Dallas Stewart, majd hozzátette. " Olyanokkal voltam körbevéve, mint Winning Colors vagy Lady's Secret. Nem mondom, hogy nem jó mert nagyon jó. Olyan mint, az (NLF játékosok) Tom Brady vagy Drew Brees. Mindketten jó védekezők voltak, akik nagyszerű dolgokat csináltak. Ő egy nagyszerű védekező".

A háromszoros Group 1 bajnok kanca pályafutása során $ 3, 186, 880 dollárt galoppozott össze a versenypályán. Legnagyobb győzelme a Breeders Cup Distaff, amit november elején nyert meg. Jelenleg a New York-i Louisiana Fair Grounds-on készül a 6 éves szezonjára, központban a Dubai kiruccanással. " Soha nem hagyta el az edzést".-mondta Stewart. "Egész idő alatt itt volt, és nem hagyott ki egy edzést sem, csak pár nappal később a pálya befagyott, és karácsonykor leálltunk. De mindennap ott volt".

Forever Unbridled lesz Dallas Stewart első duba-i indulója, de a jókedvű John Velasquez már megnyerte ezt a futamot 2005-ben Roses in May-el a Nad Al Sheba Racecourse-on. Amíg egy kanca sem nyerte meg a Dubai Világkupát a japán bajnok kanca To The Victory második helyen galoppozott a célvonalban Captain Steve mögött 2001-ben.

Családban marad

Thunder Snow a kék színben.

Tarol a királykék a mesés meydan-i versenypályán. Thunder Snow nyerte meg, a G2 Al Maktoum Challange futamot. A Group 1 győztes Thunder Snow, és féltestvére Winter Lightning kétszeres győzelmet arattak a Godolphin számára a Meydan versenypályán, mindketten a Dubai Világkupa karnevál második felében, dicsőültek meg.
Thunder Snow az elismert zsoké, Christophe Soumillon alatt türelmesen versenyzett, az Észak-Amerikai játékosok mögött míg, az Al Maktoum Challange G2 futamost a Gulf News szponzorálta.
"Az utolsó versenyen óta sokat javult."mondta a győztes tréner Saeed bin Suroor.
A pénteki szponzorált futam a UAE Thousand Guineas Thunder Snow féltestvére, Winter Lightning számára hozta meg a győzelmet. A Shamardal apaságú kanca, 2 1/2 hosszal szerezte meg az első helyet.

2018. február 3., szombat

A nagytestvér nyomában

Faversham 4-es rajtszámmal a célegyenesben. Forrás: bloodhorse.com

Faversham a kétszeres Év Lovának California Chrome utolsó teljes testvére, mutatkozott be egy nyeretlen két évesek számára kiírt futamban, ahol egy erős második helyen végzett, Január 15-én a Santa Anita versenypályán. Ez a második helyezés, egy újabb esélyt ad a Perry és Denis Martin tulajdonában lévő Faversham-nak, hiszen a bátyjához hasonlóan ő is második helyen végzett mint, annak idején California Chorme (2013. április Hollywood Park).
"Tudod, nem volt meg a gyorsasága, hogy sprinter legyen".-nyilatkozta Art Shermann aki, annak idején Chrome trénere is volt, majd hozzátette. "A bátyja is így indította el a versenykarrierjét. Nagyon boldog vagyok a futam miatt."

A nagy testvéréhez képest Faversham nem állt a verseny élére, hanem az utolsó negyed mérföldes kanyarig, majd fokozatosan kezdett felzárkózni az vezető lóhoz, és 1 1/4 hosszal a dobogó második helyét csípte el. A Lucky Pulpit apaságú három éves ifjú következő versenye a California Cup Derby.

Chrome kisöccsére érdemes lesz odafigyelni a jövőben!


Egy nyerő páros

Geroux meglátogatta Gun Runner-t a Three Chimneys Farm-on.




A 2017.es Év Lovával, és a Pegasus World Cup G1 győztes Gun Runner, versenykarrierjéről mesélt Florent Geroux. A zsokénál eltartott egy ideig, hogy szavakba öntse mit is jelent neki valójában a ló, és hogy milyen különleges is volt a számára. Geroux a 3 éves szezonja óta, lovagolta Candy Ride fiát, amely a Fair Ground-on kezdődött a Risen Star és a Louisiana Derby-vel győzelmével indult el. Ő lovagolta a bajnokot minden olyan versenyen, ahol 6 Grade 1 futamon győzedelmeskedni tudott. Ilyen versenyeket nyert meg:  Clark Handicap G1 (Churchill Downs 2016), Stephen Foster (Churchill Downs 2017.június.17). Majd a következő évben Geroux lovagolta Dubai-ban, is ahol egyetlen második hellyel kellett beérnie. Visszatérve az Államokba, Gun Runner mindent beleadott, a versenyzésbe és nem látott lovat, maga előtt a célban. Nyáron már Saratoga-ban, szorongatta meg az idősebb lovakat, a Whitney Handicap G1 (augusztus.5) futamban, ahol még a patkó is lerepült a hátsó lábáról.
Utolsó versenye ezen a pályán, a Woodward Stakes volt (szeptember 2.), ahol 10 1/4 hosszas győzelmet aratott. Majd novemberben következett, a Breeders' Cup Classic (november.4) és a karrierje, legimpozánsabb győzelmes múlt szombaton, a floridai Gulfstream Parkban a Pegazus World Cup Invitational.

"Vágyik a győzelemre".-mondta Geroux. majd hozzátette. "Nagyon tehetséges ló, és egyre jobb lett. Örülök, hogy a részese lehettem. Nagyon izgalmas volt."
Gun Runner hattyúdalának a kezdetén, Geroux megtette ezt. Amikor kiléptek a kapuból, egyből a belső részre irányította a lovat, ahol egyedül csak Collected-del kelt versenyre. A múlt szombati győzelmet követően, Candy Ride fiát elszállították, az új otthonába a Kentucky államban található Three Chimneys Farm-ra, hogy megkezdje új karrierjét mint, fedezőmén. A zsokéja meglátogatta, hogyan illeszkedett be új környezetébe. "Ez nagyon különleges volt a számára. Mindig nagyszerű formában jött vissza, a versenyzésből. Ő mindig egészséges ló volt."

Míg a szombat meglehetősen hihetetlen napnak bizonyult, az izgalom nem ért véget Geroux számára. A következő napon, Sam Houston-ba szállította Tiger Motho-t, hogy győzelemre vezesse a Houston Ladies Classic G3 futamban.
"Határozottan nagy hétvége volt".-nyilatkozta Florent Geroux. "Tiger Moth tavaly nagyon jól futott, és már majdnem graded stakes nyerő volt, és nagyon izgatottak voltunk. Azt hittük, hogy jó esélyünk van a versenyen, de még néhány dolgot tenni fog még".

Bárhogyan is alakul a francia zsoké pályafutása, az biztos, hogy a legnagyobb sikereket Gun Runner nyergében aratta.

2018. január 7., vasárnap

Kentucky Derby 2018: McKinzie az ifjú titán

A két évesek között, újabb tehetség van születőben.


Street Sense fia magabiztosan a célvonalban.


 Bob Baffert istállójában álló két éves csődör, további 10 pontot gyűjtött, a májusi nagy találkozóra. Első alkalommal futott szemellenző nélkül, és 3 1/2 hosszas győzelmet aratott a Santa Anita Parkban. Street Sense fia volt a trénerzseni 6. idomítottja, aki megnyerte a Sham Stakes G3 futamát. Istállótársa, Solomini előtt aratott győzelmet. McKinzie ezzel továbbra is őrzi veretlenségét, legutóbb a CashHall Futurity-ben, aratott győzelmet. 
"Nagyon jól futott".-nyilatkozta a Hall Of Fame zsoké Mike E. Smith, majd hozzá tette. "Egyre jobb lesz. Második alkalom Los Alamitos-nál, hogy azt hittem erős versenyt futott. A lovak akik részt vettek a versenyben. nagyon tehetségesek."

A győztes Baffert, nagyon elégedett Street Sense fiának teljesítményével. "Nagyon sokat kapott tőlük. Az utóbbi időben egy kicsit fáradt volt, de megmutatta, hogy a Los Alamitos Futurity jó verseny volt. Jó lovak voltak a mezőnyben. Visszatért a régi formájához, és újra reményt ad nekünk. Boldog voltam, minden úgy ahogyan lennie kell. Ez az amit akarsz."-nyilatkozta a győzelem után.

Királykék álmok

Masar és William Buick a célvonalban. Hosszú éveknek kellett eltelnie, hogy a Godolphin megszerezze magának a Derby trófeát. Tegnap dé...