2018. február 22., csütörtök

Forever Unbridled: Hölgy parádé Dubai-ban.


Se kancacsikó sem idősebb kanca nem nyert még, a Group 1 szintű Dubai Világkupát, de Dallas Stewart tud néhány dolgot az idomítása alatt álló kancákról, amelyek képesek legyőzni a méneket a legfelsőbb kategóriában is. D Wayne Lukas egykori asszisztense, volt Stewart és segédkezett az 1987-es Kentucky Derby bajnok Winning Colors felkészítésében, vagy Lady's Secret-nél is, aki megnyerte a Whitney Handicap futamát, és ezzel elnyerte az Év Lova címet 1986-ban.

Mint vezető tréner Stewart 58 éves, és elnyerte méltó részét a legjobb idomítottjaiból, hiszen az ő istállójában állt, a Breeders' Cup Distaff győztese Unbridled Elaine és a Kentucky Oaks hősnője, Lemons Forever. Utóbbi lánya Forever Unbridled számára komoly esély van, hogy megnyerje a Dubai Világkupát. Mint a tavalyi bajnok Arrogate, úgy a kanca is Unbridled's Song utóda. Ő és a Group 1 győztes testvére Unbridled Forever, nagy elvárások voltak az utódok számára.

"Ő olyan jó, mint akikkel körbe voltam véve."-nyilatkozta Dallas Stewart, majd hozzátette. " Olyanokkal voltam körbevéve, mint Winning Colors vagy Lady's Secret. Nem mondom, hogy nem jó mert nagyon jó. Olyan mint, az (NLF játékosok) Tom Brady vagy Drew Brees. Mindketten jó védekezők voltak, akik nagyszerű dolgokat csináltak. Ő egy nagyszerű védekező".

A háromszoros Group 1 bajnok kanca pályafutása során $ 3, 186, 880 dollárt galoppozott össze a versenypályán. Legnagyobb győzelme a Breeders Cup Distaff, amit november elején nyert meg. Jelenleg a New York-i Louisiana Fair Grounds-on készül a 6 éves szezonjára, központban a Dubai kiruccanással. " Soha nem hagyta el az edzést".-mondta Stewart. "Egész idő alatt itt volt, és nem hagyott ki egy edzést sem, csak pár nappal később a pálya befagyott, és karácsonykor leálltunk. De mindennap ott volt".

Forever Unbridled lesz Dallas Stewart első duba-i indulója, de a jókedvű John Velasquez már megnyerte ezt a futamot 2005-ben Roses in May-el a Nad Al Sheba Racecourse-on. Amíg egy kanca sem nyerte meg a Dubai Világkupát a japán bajnok kanca To The Victory második helyen galoppozott a célvonalban Captain Steve mögött 2001-ben.

Családban marad

Thunder Snow a kék színben.

Tarol a királykék a mesés meydan-i versenypályán. Thunder Snow nyerte meg, a G2 Al Maktoum Challange futamot. A Group 1 győztes Thunder Snow, és féltestvére Winter Lightning kétszeres győzelmet arattak a Godolphin számára a Meydan versenypályán, mindketten a Dubai Világkupa karnevál második felében, dicsőültek meg.
Thunder Snow az elismert zsoké, Christophe Soumillon alatt türelmesen versenyzett, az Észak-Amerikai játékosok mögött míg, az Al Maktoum Challange G2 futamost a Gulf News szponzorálta.
"Az utolsó versenyen óta sokat javult."mondta a győztes tréner Saeed bin Suroor.
A pénteki szponzorált futam a UAE Thousand Guineas Thunder Snow féltestvére, Winter Lightning számára hozta meg a győzelmet. A Shamardal apaságú kanca, 2 1/2 hosszal szerezte meg az első helyet.

2018. február 3., szombat

A nagytestvér nyomában

Faversham 4-es rajtszámmal a célegyenesben. Forrás: bloodhorse.com

Faversham a kétszeres Év Lovának California Chrome utolsó teljes testvére, mutatkozott be egy nyeretlen két évesek számára kiírt futamban, ahol egy erős második helyen végzett, Január 15-én a Santa Anita versenypályán. Ez a második helyezés, egy újabb esélyt ad a Perry és Denis Martin tulajdonában lévő Faversham-nak, hiszen a bátyjához hasonlóan ő is második helyen végzett mint, annak idején California Chorme (2013. április Hollywood Park).
"Tudod, nem volt meg a gyorsasága, hogy sprinter legyen".-nyilatkozta Art Shermann aki, annak idején Chrome trénere is volt, majd hozzátette. "A bátyja is így indította el a versenykarrierjét. Nagyon boldog vagyok a futam miatt."

A nagy testvéréhez képest Faversham nem állt a verseny élére, hanem az utolsó negyed mérföldes kanyarig, majd fokozatosan kezdett felzárkózni az vezető lóhoz, és 1 1/4 hosszal a dobogó második helyét csípte el. A Lucky Pulpit apaságú három éves ifjú következő versenye a California Cup Derby.

Chrome kisöccsére érdemes lesz odafigyelni a jövőben!


Egy nyerő páros

Geroux meglátogatta Gun Runner-t a Three Chimneys Farm-on.




A 2017.es Év Lovával, és a Pegasus World Cup G1 győztes Gun Runner, versenykarrierjéről mesélt Florent Geroux. A zsokénál eltartott egy ideig, hogy szavakba öntse mit is jelent neki valójában a ló, és hogy milyen különleges is volt a számára. Geroux a 3 éves szezonja óta, lovagolta Candy Ride fiát, amely a Fair Ground-on kezdődött a Risen Star és a Louisiana Derby-vel győzelmével indult el. Ő lovagolta a bajnokot minden olyan versenyen, ahol 6 Grade 1 futamon győzedelmeskedni tudott. Ilyen versenyeket nyert meg:  Clark Handicap G1 (Churchill Downs 2016), Stephen Foster (Churchill Downs 2017.június.17). Majd a következő évben Geroux lovagolta Dubai-ban, is ahol egyetlen második hellyel kellett beérnie. Visszatérve az Államokba, Gun Runner mindent beleadott, a versenyzésbe és nem látott lovat, maga előtt a célban. Nyáron már Saratoga-ban, szorongatta meg az idősebb lovakat, a Whitney Handicap G1 (augusztus.5) futamban, ahol még a patkó is lerepült a hátsó lábáról.
Utolsó versenye ezen a pályán, a Woodward Stakes volt (szeptember 2.), ahol 10 1/4 hosszas győzelmet aratott. Majd novemberben következett, a Breeders' Cup Classic (november.4) és a karrierje, legimpozánsabb győzelmes múlt szombaton, a floridai Gulfstream Parkban a Pegazus World Cup Invitational.

"Vágyik a győzelemre".-mondta Geroux. majd hozzátette. "Nagyon tehetséges ló, és egyre jobb lett. Örülök, hogy a részese lehettem. Nagyon izgalmas volt."
Gun Runner hattyúdalának a kezdetén, Geroux megtette ezt. Amikor kiléptek a kapuból, egyből a belső részre irányította a lovat, ahol egyedül csak Collected-del kelt versenyre. A múlt szombati győzelmet követően, Candy Ride fiát elszállították, az új otthonába a Kentucky államban található Three Chimneys Farm-ra, hogy megkezdje új karrierjét mint, fedezőmén. A zsokéja meglátogatta, hogyan illeszkedett be új környezetébe. "Ez nagyon különleges volt a számára. Mindig nagyszerű formában jött vissza, a versenyzésből. Ő mindig egészséges ló volt."

Míg a szombat meglehetősen hihetetlen napnak bizonyult, az izgalom nem ért véget Geroux számára. A következő napon, Sam Houston-ba szállította Tiger Motho-t, hogy győzelemre vezesse a Houston Ladies Classic G3 futamban.
"Határozottan nagy hétvége volt".-nyilatkozta Florent Geroux. "Tiger Moth tavaly nagyon jól futott, és már majdnem graded stakes nyerő volt, és nagyon izgatottak voltunk. Azt hittük, hogy jó esélyünk van a versenyen, de még néhány dolgot tenni fog még".

Bárhogyan is alakul a francia zsoké pályafutása, az biztos, hogy a legnagyobb sikereket Gun Runner nyergében aratta.

Királykék álmok

Masar és William Buick a célvonalban. Hosszú éveknek kellett eltelnie, hogy a Godolphin megszerezze magának a Derby trófeát. Tegnap dé...