2018. március 17., szombat

Több vas a tűzben


A Hírességek Csarnokába is bekerült, Bob Baffert pénteken adott interjút, a Los Angeles Times-nak.

"Ez még változhat, de jelen pillanatban ez a terv".-mondta Baffert.

A két startja után is veretlen Justify, vasárnap ismét bravúros győzelmet szerzett magának, és a következő állomása, az április.14-én a Grade 1 Arkansas Derby az Oaklawn Parkban. A csikó februárban nem futott, de a Beyer Speed adatai alapján 104-es értékelést kapott, ami messze a legjobb teljesítmény a 3 évesek körében. McKinzie diszkvalifikálása a múlt szombati San Felipe futamból, valójában újabb esélyt kapott arra, hogy bizonyítson a Santa Anita Derby-n. A csikó már pontot szerzett magának Kentucky-ba.

A mester másik ifjú titánja Solomini, aki ma fog starthoz állni a Grade 2 Rebel Stakes futamában. Baffert nem tartja kizártnak, hogy a lovat tovább küldje a Florida Derby-re.

2018. március 16., péntek

Louisiana-i álmok

Tovább halad előre a Kentucky Derby-re felkészítés...

My Boy Jack.

A híres Desormeaux fivérek hazatértek, ugyanis a következő állomásuk az $1 000 000 összdíjazású Grade 2 Louisiana Derby. Az istállójukban áll, a Southwest G3 győztese My Boy Jack is, és ennek a futamon való részvételével, ők is beálltak a Kentucky Derby résztvevőinek a soraiba. A verseny csak március.24-én lesz, de a pozíciósorozat már elkészült, és várhatóan nyolcan fognak elindulni rajta.
"Amint Arkansas-ba értünk, elkezdtünk gondolkodni a következő lépésen".-nyilatkozta Kent Desormeaux.
My Boy Jack-kel a Keith által képzett, és Kent Desormeaux által lovagolt csikó ellenfelei között lesz a Risen Star három top helyezettje is. "Kaliforniában élek, de 100%-ig Louisianai.-mondta Kent Desormeaux a visszatérésről.

A Louisiana Derby lehetséges indulói.

De nem csak ez a verseny tartja izgalomban a sport szerelmeseit. Az Oaklawn Park-ban, holnap futják a Rebel Stakes-t is. A versenyzők között van Solomini is, aki most fog 3 évesen debütálni a Grade 2 kategóriás versenyben. A Curlin apaságú három éves mén, eddig csak második helyen végzett a futamok alkalmával, a CashCall Futurity-t megnyerte volna, de diszkvalifikálták, és csak a dobogó második helyére ért fel, McKinzie mögé. Bob Baffert, és a Zayat család nagy reménységet támaszt a ló felé.

Solomini a bemutatkozó versenyén.

Visszavágó

A két ifjú aspiráns küzdelme folytatódik, az áprilisi Santa Anita Derby-n.

A kettejük közti "viadal" folytatódni fog.
Javier Castellano első lovaglása, sikeresnek bizonyult Bolt d' Oro hátán. Egy hónap múlva, ismét ő fogja lovagolni a bajnokot, az áprilisban megrendezésre kerülő Santa Anita Derby-n. Jelentette be, Ruis a ló tulajdonosa/edzője csütörtök reggel.
"Bolt egyszerűen fantasztikus"-nyilatkozta Ruis. "Mindent megeszik, jó az egészsége és ezt a 100%-os formát a San Felipe-n is megmutatta. Remélhetőleg több versenyen fog majd elindulni, hiszen a novemberi Breeders Cup Juvenile óta nem futott. Abban bízunk, hogy nagyot fog robbanni a Santa Anita Derby-n és ezt a formáját majd május 5-én, a Kentucky Derby-n is hozni fogja."

Közben számtalan rajongó szemtanúja volt, Bolt d'Oro és McKinzie harcának a San Felipe-ben, Ruis izgatottan várja a második visszavágót.

"Remélem, hogy létrejön majd a visszavágó a Santa Anita Derby-n".

Ebben igaza van, a tréner/tulajnak. Vétek lenne kihagyni a Titánok Harcát.

2018. március 15., csütörtök

Elusive Quality sincs többé

A fedezőmének közül, ismét távozott egy nagy ikon...


Ő pedig nem más mint, Elusive Quality. Tavaly nyáron nyugdíjazták őt, a fedezőmén karrierjéből, az elavult minőség miatt.
Dan Pride a Godolphin vezérigazgatója azt mondta: "Elusive Quality sok ember számára, sok mindent képviselt. Ő volt az egyik Sheikh Mohammed egyik USA-beli reménysége, és ő volt a második tenyészmén az Államokban. A fia, Smarty Jones megnyerte a Derby-t és a Preakness-t 2004-ben, és belopta magát az emberek szívébe. Nagy öröm volt, a Jonabell-nél dolgozni vele. Nagyon fog hiányozni."

A versenyzést Bill Mott irányítása alatt kezdte meg, és Sheikh Mohammed színeiben futott, majd 1999-ben nyugdíjazták, és a Gainsborough Farm-ra, Versailles Kentucky-ba. Később Sheikh legidősebb testvéréhez került, és 2006-óta a Jonabell Farm táborát erősítette. Amikor visszavonult a ménesbe, a kezdeti fedeztetési díja $10 000 volt de ez nem maradt így sokáig. Az első évjárata már sikert mutatott a versenypályán, és 11 Black Type nyerő ivadéka volt, köztük a francia Grade 1 bajnok Elusive City. Második évjáratából is kitűnt, a fent említett Smarty Jones, aki 2004-ben behúzta az Eclipse szobrocskát is, valamint a Breeders' Cup Filly and Mare Sprint győztes Maryfield. 2007-ben a fedeztetési díja a 100 000 dollárt is elérte.

Az öreg kontinenst is meghódította, hiszen az európai Darley ménesben állomásozik a fia a British Miler és a 2008-as  Breeders' Cup Classic nyerő Raven's Pass. Szintén sikeres fia Quality Road, akinek utódai szárnyalnak a pályán, köztük van a 2017-es Kentucky Oaks hősnője Abel Tasman, valamint Elusive Kate és Certify.
Pride tovább kommentálta: "Azt hiszem az ő szellemét tovább fogjuk érezni, olyan kivételes fiaiban mint, Quality Road és az ő Stakes nyerő lányaiban."

Elusive Quality-nak világszerte 242 bajnok apja volt, ezek közül 130 Black Type győztes, és 52 Group vagy Grade győztes, és ebből 14 Gr 1 a legfelsőbb szinten. Lányai a tenyésztésben is megállják a helyüket, hiszen olyan utódokat hoztak a világra mint, a 2017-es Breeders' Cup Sprint győztes Roy H, az Alcibiades nyerő Gomo, és a Darley Prix Morny No Nay Never.

További sikeres utódai:

  • Evasive: Juvenile bajnok Angliában, és a Horris Hill St. Gr.3 győztese Newbury-ben. Most Franciaországban fedez.
  • Smarty Jones: Kentucky Derby és Preakness Stakes bajnok valamint Eclipse díjas.
  • Elusive City: Juvenile bajnok Franciaországban, és a Group 1 Prix Morny nyertese.
  • Raven's Pass: Queen Elizabeth II Stakes és Breeders' Cup Classic bajnok.
  • Quality Road:  2009-es Florida Derby és a 2010-es Donn Handicap győztese.
  • Maryfield: A 2007-es Breeders Cup Filly and Mare Sprint hősnője, és ugyanezen év American Female Sprinter Horse cím nyerője. 2009-ben beválogatták a Canadian Hall of Fame tagjai közé.


Isten Veled Elusive Quality!


A mama öröksége

Enticed és Junior Alvarado. Forrás: horseracingnation.com

Kiaran McLaughlin istállójában álló lovak, jó eséllyel szárnyalnak a májusi szuper meeting-re. Az egyik ifjú titán Avery Island (Street Sense) a napokban sántaságot mutatott, de szerencsére nem gátolja abban, hogy tovább meneteljen Kentucky felé. A másik Godolphin tulajdonban lévő Enticed, újra elsőként látta meg a célvonalat, és magabiztosan nyerte meg a Gotham Stakes futamát, az Aqueduct pályán. Apai féltestvére, Bolt d' Oro pedig a San Felipe Stakes-ben győzedelmeskedett.

Annak ellenére, hogy Avery Island folytatja az edzéseket, és azt mondta "Nagyon jól állunk". Ő edzette többek között It's Tricky a Grade 1 bajnok kancát, akinek a szombati Gotham Stakes nyerő anyja volt.

It's Tricky
It's Tricky nem sokkal azelőtt pusztult el, hogy szövődmények léptek fel az ellést követően. A kanca Pinoeerof the Nile csikójával volt vemhes. Született még egy 4 éves kancacsikó Medaglia d' Oro-tól, aki még nem versenyzett, és egy 2 éves kanca Ghostzapper-től, aki már bontogatja a szárnyait. Enticed viszi tovább az anyja örökségét.
"Nagyon szomorú, ami vele történt"-mondta McLaughlin, majd hozzátette. "A dolgok csak úgy megtörténnek. Az egyik legjobb kanca volt, akit valaha képeztem. Nagyon jó, hogy ez a csikó az ő fia".
Enticed már szerzett néhány pontot, és ezzel belépett a Kentucky Derby mezőnyébe. A következő futam a Group 2-re lefokozott Wood Memorial.

2018. március 13., kedd

Sikeres nyitány


A vén kontinensen is bontogatja szárnyait, egy ifjú titán aki előtt, még nagy jövő áll. Mendelssohn, a tavalyi Breeders's Cup Juvenile Turf bajnoka, máris győzelemmel kezdte meg három éve szezonját. A győzelem tovább növelte a Scat Daddy ivadék esélyeit, a Triple Crown elhódítására. Következő állomása a Kentucky Derby felé vezető út, Dubai a UAE Derby. Mendelssohn növelte az európai esélyeit, az amerikai szuper futamokban.
"Ez egy nagyon jó kezdet volt a részéről, és mindent megtett nagyon jól ment".-nyilatkozott az ír trénerzseni O'Brien, majd folytatta. "Egy kicsit berozsdásodott, de Ryan nagyon boldog volt vele. Mentálisan is egészséges, és nagyon nyugodt."

Az ígéretes Kentucky tenyésztésű csikó a féltestvére a négyszeres Eclipse bajnok Beholder-nek, és a Grade 1 bajnok Into Mischief-nek, aki sikeres fedezőmén. Mendelssohn Írországban kezdte el a menetelését, és egy második hely után érkezett Del Mar-ba, ahol bravúros győzelmet aratott. "A terv az volt, hogy itt kezdjen, és utána megy Dubai-ba, és ha minden jól megy akkor jöhet a Kentucky Derby. Remélhetőleg ott leszünk májusban, de előtte egy nagy versenyen kell részt vennünk."


Újra Dubai


Március utolsó szombatján kerül lefutásra, a meydan-i versenypályán a karnevált lezáró, Dubai World Cup. A tavaly Breeders's Cup Distaff bajnok, Forever Unbridled lesz hosszú idő után az első kanca, aki szembe néz a fiúkkal. Új zsokéja, az utánozhatatlan Mike Smith. "Nyilvánvalóan nagyszerű zsoké, hiszen tavaly is megnyerte a versenyt".-nyilatkozta Stewart.

"Ha nem tudod legyőzni, akkor csatlakozz hozzájuk".-mondta Smith, majd hozzátette. " Az utolsó futamaiban nagyszerű volt. Olyan karaktere van, hogy magabiztosan futhat a fiúk ellen. Ő egy nagy kanca, aki képes lesz kiállni a későbbiekben is, a mének ellen. Nagyon izgatott vagyok".

A meydan-i szuper szombat után, az élen járók jól teljesítettek, de Forever Unbridled utolsó futása hátrányosnak tűnhet. Ennek ellenére Smith továbbra is magabiztos. A zsoké kedves emlékeket őriz Dubai-ról, hiszen tavaly Arrogate hátán már megnyerte a futamot, de a start elég rosszul sikerült akkor. Arrogate-hez hasonlóan, Forever Unbridled is az öt éve elhunyt Unbridled's Song utódja, akinek szintén Mike Smith volt a zsokéja az 1995-97 versenykarrierje során.

"Nagyszerű versenyló volt, és később nagyszerű fedezőmén."-nyilatkozta Smith. "Előttük van a táv, vagy futnak a másik lehetőség, hogy olyan sebességgel haladnak amely tovább folytatódik. Mindent megtudnak csinálni. (Unbridled's Song) hatalmas volt."

Mike Smith igazán szerencsés zsoké, hiszen a legtöbb kanca mind az ő keze alatt szerzett hírnevet magának. Songbird, Abel Tasman, Royal Delta, Stardom Bound, Inside Information, Azeri.

A Dubai World Cup jelenlegi indulóinak listája:

  • West Coast
  • Forever Unbridled
  • Talismanic
  • Thunder Snow
  • Mubtaahij
  • Pavel
  • Diversfy
  • Awardee
  • Hopperunity
  • North America
  • Furia Cruzada
  • Special Fighter

2018. március 11., vasárnap

Ellopott győzelem

Nem úgy zajlottak a dolgok, ahogyan azok megvoltak írva a szombaton rendezett, San Felipe Group 2 futamban.

Forrás:horseracingnation.com

Ez az a lóverseny futam amelyet vártak, a 2018-as Kentucky Derby felé vezető úton. A Group 2 San Felipe Stakes eredménye, hangos vitát váltott ki. A futam kedvencei Bolt d' Oro és McKinzie már a kanyarban egymásnak mentek, amikor Street Sense fia, "elvesztette" a fejét a célegyenes felé. "Amikor először néztem, akkor nagyon kemény volt." -nyilatkozta a Hírességek Csarnokába beválasztott Baffert, majd hozzátette. " Azt mondtam. Hűha. Egyszerre értek a célvonalhoz."A kaliforniai ügyintézők bírálják el, a verseny kimenetelét.
"Ha elvesztette volna, a futamot akkor tovább mentünk volna a Santa Anita Derby-re".-mondta Mick Ruis a győztes ló trénere és tulajdonosa.

A visszavágó, a Kentucky Derby-n valósulhat meg, mindkét ló számára. "Szegény lovak a hidegben, és a szélben versenyeztek."-szólalt meg Bob Baffert, a döntést követően.

A futam izgalmakkal tele volt. Bolt d'Oro kívül és McKinzie belülről próbálta megszerezni, a győzelmet. Ettől még hangos lesz a média.


2018. március 10., szombat

Hármas Korona Bajnokok: Sir Barton

Két hónap múlva közeledik a Kentucky Derby, és az ifjú titánok előtt, még hosszú út áll. De vessünk egy pillantást a régi idők nagyjaira.

Tartsatok velem.


Sir Barton: (1916.április.16.-1937.október.30.) volt az első Hármas Korona bajnok, aki 1919-ben megnyerte a három nagy versenyt, mégis nem sokan emlékeznek rá.
Ez a pompás versenyló Kentucky-ban látta meg a napvilágot a Gooch At Hamburg Place Farm-on Lexington közelében. Két évesen nem mutatott nagy sikert, a versenypályán. 1918-ban eladták a fiatal csikót, és az új tulajdonosa a kanadai üzletember J.K.L Ross. Három évesen visszatért a versenypályára, és nyeretlen lóként nevezték be a Kentucky Derby futamába, ahol bravúros győzelmet aratott. Négy nappal később megnyerte a Preakness-t, de az utolsó futamon a Belmont Stakes-ben csak játszott az ellenfeleivel. 32 nap alatt 4 futamot nyert meg.

A tenyésztésben is alkotott, olyan bajnokoknak volt az apja mint:

  • Easter Stockings: 1928-as Kentucky Oaks hősnője, és az év Legjobb Három éves Kancája
  • Neille Custis: Fort Thomas Handicap bajnoka
Sir Barton kólikában halt meg, és a nyughelye a Hylton farmján, Laramie hegység lábánál található. A maradványait később a Washington Parkba költöztették, ahol emlékművet állítottak neki, mint az amerikai Triple Crown első győztese.


2018. március 3., szombat

Királyi nász



A 9.5 millió dollárért eladott bajnok, Songbird a Timber Town Stable tulajdonában van. A tenyész farm kedden jelentette be a Twitter oldalán, hogy Medaglia d' Oro lányának sikeres volt az első találkozása Arrogate-tel a tenyésztőházban.
Ritka párosítás, a frissen nyugdíjazott versenylovak között. Mandy Pope vásárolta meg a kancát, a Fasig -Tipton November Sale-n.
"Mindketten csillagok voltak természetesen". A Timber Town tweetelt adott hozzá, és hozzátette a hashtagot a csikóhoz, amelyet még idén-jövőre megismerünk.
Arrogate a Juddmonte Farmon fedezi a kancákat $75 000, szintén párosodott a Group 1 versenyt nyerő Paulassilverlinig-gel.

Good Magic színpadra lép


A tavalyi Eclipse bajnok, Good Magic (Curlin) visszatér a versenypályára, a ma lefutásra kerülő Fountain of Youth Grade 2 verseny a Gulfstream Parkban. A ló összeszedte magát, és erre a legnagyobb bizonyíték, a Breeders's Cup Juvenile futam győzelmes volt, 4 1/4 hosszas győzelem tavaly november elején.
"Ez az év tele van ígéretekkel".-nyilatkozta Chad Brown. Majd hozzátette. " A ló nagyon egészséges, és az akkumulátora feltöltődött. Örülünk, hogy elkezdi a 3 éves szezonját, és remélhetőleg sikerek lesznek, és nem megszakítások."
Utoljára hagyva a versenyen szintén elindul a Breeders Futurity bajnoka Free Drop Billy. A Juvenile futamban csak a 9. helyen tudott végezni, de soha nem végzett második helynél rosszabbul. Free Drop Billy (Union Rags) az előző versenyében is egy szép ezüst érmet szerzett a Holy Bull Grade 2 futamban Audible (Into Mischief) mögött.

Ausztrália királynője

Élő legenda. Forrás:horseracingnation.com

A tündérmese, tovább folytatódik az ötödik kontinensen, Street Cry lánya számára. Winx fantasztikus győzelemmel, nyitotta meg versenyszezonját szombat délután, (magyar idő szerint 05:30) Royal Radwick pályáján. Megőrizte a címét a Chipping Norton Stakes futamban. A most 7 éves kanca megdöntötte az amerikai John Henry rekordját, ugyanis a 16. Grade 1 trófeáját zsebelte be.

A turf királynő februárban már versenyzett volna, de állandó zsokéja Hugh Bowman eltiltást kapott, és a tréner Chris Waller nem akarta addig indítani Winx-et, amíg a lovasa vissza nem tér a versenyzéshez. Bowman-nak felfüggesztés miatt kellett távol lennie a futamoktól, de a kapcsolatuk továbbra is hű maradt.

Winx háromszor nyerte meg a Chipping Norton Stakes-t. A médiában is többször elhangzott, hogy a szuper kanca tesz egy kiruccanást, a tengerentúlra. A büszke tréner fontolóra vette a Royal Ascot-ot is.

Királykék álmok

Masar és William Buick a célvonalban. Hosszú éveknek kellett eltelnie, hogy a Godolphin megszerezze magának a Derby trófeát. Tegnap dé...