2018. április 29., vasárnap

Hármas Korona Bajnokok: Secretariat (1973)



Secretariat (Bold Ruler-Somethingroyal):  Secretariat-ot Man o’ War-ral egyetemben minden idők legjobb lovának tartják. Az ESPN 1999-ben még a 20. század 50 legjobb sportolója közé is beválasztotta.
Kétévesen nyolc versenyéből hatot megnyert, és csak egyet vesztett, a Champagne Stakes-en pedig zsokéja miatt diszkvalifikálták.
Háromévesen a Wood Memorial-on kikapott Sham-től, és sokan már Sham-et tartották a Derby esélyesének. Azonban Secretariat a Kentucky Derby történelmének leghatásosabb futását produkálta. Megdöntötte a verseny rekordját, ráadásul úgy, hogy mindegyik negyed mérföldet gyorsabban futotta, mint az előzőt.  Az 1:59:40-es rekord a mai napig áll, sőt a kétperces határt is csak Monarchos tudta áttörni 2001-ben.
A Preakness-en Secretariat ismét megverte Sham-et (ezúttal több, mint 2 testhosszal), aki másodikként végzett. 
A Belmont Stakes-en csak négy kihívója akadt, köztük Sham. Secretariat 31 testhosszal nyert (megdöntve ezzel Count Fleet 1943-as 25 testhosszas rekordját), és a leggyorsabb másfél mérföldet futotta 2:24-gyel, amivel több, mint 2 másodpercet javított a versenyrekordon.

A Hármas Korona versenyeken nyújtott teljesítménye a mai napig példaként áll a telivérek előtt.

Hármas Korona Bajnokok: Citation (1948)


Citation (Bull Lea-Hydroplane):  A Nagy Cy kétévesen kilenc versenyéből nyolcat megnyert.
A Kentucky Derby-n legnagyobb ellenfele istállótársa, Coaltown volt. Fél mérföldnél még Coaltown vezetett hat testhosszal, Eddie Arcaro pedig szorosan Citation nyakán volt – azonban a pálya tetején begyújtotta a rakétáit, és könnyedén, 3 és fél testhosszal nyerte a futamot. A Preakness-en ismét lenyűgöző teljesítményt mutatott, rajt-cél győzelmet aratva öt és fél testhosszat vert rá a másodikként érkező Vulcan’s  Forge-ra.
A Hármas Koronához már csak a Belmont Stakes volt hátra, ám előtte még elindult a Jersey Stakes-en, ahol 11 testhosszas győzelmet aratott.
Sikerei ellenére sokan kételkedtek az állóképességében, de tévedtek: Citation nyolc testhosszal nyerte a „Bajnokok tesztjét”. Beállította Count Fleet 2:28:20-as versenyrekordját, és könnyedén megszerezte a Hármas Koronát.

Citation még kilenc versenyt nyert 1948-ban, hároméves szezonjának mérlege: 29 futamból 27 győzelem.
Egy csontkinövés a bal első csüdjén, és egy ínsérülés megakadályozta abban, hogy 1949-ben rajthoz álljon. 1950 januárjában, 13 hónap kihagyás után több mint egy testhosszal megnyerte első versenyét, és ezzel 16 versenyt nyert sorozatban. Az ötéves mén még nyolc versenyen indult 1950-ben, egyszer győzött, a többi 8 alkalommal második lett.

Tulajdonosa, Warren Wright 1950-ben azt kérte halála előtt, hogy tartsák addig edzésben a lovat, míg át nem lépi a rekorddöntő 1 millió dolláros bevételi határt. Az évet 938.630 dollárral kezdte, azonban nem indult jól az év: első három versenyén csak harmadik lett, majd a Hollywood Premiere Handicap-en csak ötödik. Következő versenyén, az Argonaut Handicap-on is csak második lett – már hat verseny óta tartott veszítő sorozata. Azonban megrázta magát, és soha többet nem kapott ki – megnyerte a Century és American Handicap-et, valamint a Hollywood Gold Cup-ot is. Gold Cup-os győzelmével átlépte az 1 millió dolláros álomhatárt, és így visszavonulhatott a Calumet farmra.



Hármas Korona Bajnokok: Assault (1946)


 Assault ( Bold Venture- Igual) :Assault-ot „Bunkólábú Üstökösként” is nevezték, mert jobb első lába deformálódott, miután kiscsikó korában belelépett egy éles tárgyba. Ezek után nagyon nehezen volt patkolható, és meglehetősen csúnyán járt és galoppozott – innen kapta nem túl szép becenevét. Versenylóként azonban gyönyörűvé vált…
Élete első versenyén csak 12. lett, kétévesen kilenc startjából csak kettőt tudott nyerni. Háromévesen azonban elkezdett megtáltosodni – ennek első jeleként megnyerte a Wood Memorial Stakes-t.

A Kentucky Derby-n Lord Boswell volt a favorit, Assault-ot negyedikként rangsorolták. A kezdetben élen futó Spy Song-ot azonban beérte, lehagyta, és végül 8 testhosszal nyerte a futamot, és ezzel beállította Whirlaway rekordját a Derby történetének legnagyobb hosszal, való győzelmével.
A Preakness-en favoritként indult Lord Boswell és nyolc másik riválisa ellen. A futam elején kicsit beragadt, korábban kellett indítania, mint ahogy tervezték, de végül tartani tudta Lord Boswell-t és nyakhosszal nyerte a futamot.
A Belmont-on Lord Boswell volt a favorit a Preakness-en való lenyűgöző véghajrájának köszönhetően. Assault megbotlott az elején, és a pálya tetejénél még nyolc testhosszal le volt maradva, azonban hihetetlen futással végül beérte Natchez-t, és végül három hosszal nyerni tudott.

Ő az egyetlen texasi tenyésztésű ló, aki el tudta nyerni a Hármas Koronát, azonban mikor visszavonult a versenyzéstől, kiderült, hogy steril, és így sajnálatos módon nem lehettek utódai.

2018. április 21., szombat

Hármas Korona Bajnokok: Count Fleet


Count Fleet (Reigh Count-Quicky): Count Fleet karrierje során sosem végzet harmadik helynél hátrébb. Kétévesként elvesztett pár futamot, de végül 15 startjából 10-et megnyert.
A Kentucky Derby könnyű győzelem volt számára, hiszen klasszisokkal jobb volt a mezőny többi részénél, lenyűgözően nyert Blue Swords és Slide Rule előtt. 
A Preakness-en megismétlődött a történet, ismét könnyedén nyert Blue Swords előtt.
A Belmont előtt benevezték még a Withers Stakes-re is, ahol Count Fleet ismét könnyedén, hat testhosszal nyert Slide Rule előtt (aki a Preakness-en nem indult).
A Belmont-on végül sem Blue Swords, sem Slide Rule nem indult, Count Fleet pedig 25 testhosszal verte a nem túl fényes mezőnyt.
Háromévesen hat startjából hatot nyert, azonban egy jelentéktelennek tűnő bokasérülés miatt 1943 második felében már nem versenyzett. Nagy reményekkel várták négyéves szezonját, azonban sérülése nem jött teljesen rendbe, így visszavonult a versenyzéstől, és olyan nagyszerű lovak apja lett, mint Counterpoint, Kiss Me Kate és Count Turf.

Hármas Korona Bajnokok: Whirlaway


Whirlaway (Blenheim-Dustwhirl) : Kissé pszichotikus ló volt, mentálisan sérültnek tartották, aki önmagára és a környezetére nézve is veszélyes. Nem kérdéses azonban, hogy nem volt hiábavaló erőfeszítés, hogy ellenek ellenére úgy döntöttek, hogy tréningbe állítják. Három- és négyévesen 42 futamon indult, 25-ször nyert, 13-szor második, a maradék négy futamon pedig harmadik lett.
Kétévesen a felverődő törmelék szemen találta a Hopeful  Stakes-en az egyik kanyarban, és elkezdett félni a belső pályán. Ennek köszönhetően a Derby előtti utolsó két futamán, a Blue Grass Stakes-en és a Derby Trial-on is veszített.
Trénere úgy döntött, hogy egyszemes ellenzővel küldi pályára a Derby-n, és a sztori hátralévő része már történelem - Eddie Arcaro-val a nyeregben nyolc hosszal verte a mezőnyt…
A Preakness-t 5 és fél, a Belmont-ot pedig 2,5 testhosszal nyerte.
1941-ben és 1942-ben elnyerte az Év Lova címet. Hat éves koráig folytatta a versenyzést, aztán a Calumet Farm-on lett tenyészcsődör.

Hármas Korona Bajnokok: War Admiral


War Admiral (Man O'War- Brushup) : War Admiral-t manapság leginkább a Seabiscuit (Vágta) című filmből ismerik, ahol úgy mutatták be, mint az óriást, akit a kisebb Seabiscuit  provokál. A valóságban mindketten azonos magasságúak voltak, súlyban pedig Seabiscuit többet nyomott, mint War Admiral.
Azonban mielőtt óriássá vált, a lóversenyzés hőse volt, aki mindhárom Hármas Korona versenyen rajt-cél győzelmet aratott.
A Derby-n 8 percre elhalasztatta a rajtot, aztán mikor végül elindultak, egyből a 20 lóból álló mezőny élére állt, és nem is adta ki patái közül a vezetést, egy és háromnegyed testhosszal nyerte a futamot a kétéves champion Pompoon előtt.
A Preakness-en Pompoon hatalmas kihívást jelentett War Admiral számára, a pálya tetején beérte és lenyűgöző csatát vívtak, amiből War Admiral került ki győztesen.
A Belmont-on ismét elhalasztatta a startot, aztán a rajtnál megbotlott és megsértette a jobb lábát. Ennek ellenére végig ő vezette a mezőnyt és 2:28:60-as idővel beállította a pályarekordot.
Négyévesként 8 futamát megnyerte, egyetlen vereségét Seabiscuit-től szenvedte el a Pimlico Special-on.
War Admiral csodálatos 26-21 mérleggel zárta karrierjét, de mostanában leginkább mégis csak Seabiscuit-tel való párharcára emlékeznek az emberek.

Hármas Korona Bajnokok: Omaha


Omaha (Gallant Fox-Flambino): Az 1930-as Hármas Korona bajnok Gallant Fox fia. Ők az egyetlen apa-fia páros, akik elnyerték a Koronát. Apjához hasonlóan Omaha sem ért el túl sok eredményt kétévesként kilenc futamból, csak egyet tudott tudott megnyerni.
A Derby-t másfél testhosszal nyerte, aztán egy héttel később következett a Preakness, ahol 6 hosszat vert rá a mezőnyre. A Preakness után elindult az egy mérföldes Whiters-en, ahol másfél hosszal kikapott Rosemont-tól. A Belmont-on aztán, ahol öt kihívója volt, másfél testhosszal ő verte a mezőnyt.

A következő évben négy évesként ő lett az első olyan Hármas Korona bajnok, aki átszelte az Atlanti Óceánt Angliába utaztatták, hogy részt vegyen a 2,5 mérföldes Gold Cup-on a Royal Ascot-on. Angliában első két futamát megnyerte, azonban a Gold Cup futamon orrhosszal kikapott egy Quashed nevű kancától. Szintén orrhosszal kapott ki a Prince of Wales Stakes-ben Newmarket-ben. Ezek után különböző sérülések miatt nem folytatta a versenyzést.

Forrás: www.fortunaweb.hu

Hármas Korona Bajnokok: Gallant Fox


Gallant Fox (Sir Gallahad-Marguerite): Gallant Fox kétévesen hét futamából még csak kétszer tudott nyerni, hároméves korára azonban csupa izom lóvá érett. 1930-ban a Preakness-t a Derby előtt rendezték, melyet elképesztő futással nyert meg.
Miután a Derby-t háromnegyed testhosszal nyerte, a Belmonton a kétéves champion Whichone-nal és Questionnaire-rel csapott össze, akiket mind fölé rangsoroltak – ennek ellenére könnyedén verte a mezőnyt.
Háromévesen 10 startjából kilencet megnyert, egyetlen vereségét Jim Dandy-től szenvedte el a Travers sáros pályáján, ekkor másodikként ért célba.
Az év végén visszavonult, és nagyszerű fedezőmén vált belőle – az ő fia volt többek közt az 1935-ös Hármas Korona győztes Omaha, és az 1936-os Belmont Stakes győztese Granville. 

Dansili visszavonul


Anglia vezető fedezőménjét, nyugdíjazták a tenyésztési feladatoktól és visszavonultan éli majd boldog időskori éveit. Danehill fia, volt hosszú éveken át vezető apamén az öreg kontinensen, több nagyszerű anyakancát is adott. Dansili az angliai bázisú Juddmonte Farmon töltötte a fedezőmén éveit, és három nappal korábban végleg nyugdíjba vonult.
Danehill fia, egy legendás kancának  Hasili utóda, aki a múlt hónapban pusztult el 27 éves korában, gyorsan emelkedett a mén listákon kezdett 8 000 fontért majd ez emelkedett, és elérte a 100 000 fontot. Köszönhető ez a kiváló utódainak mint, (Flintshire, Harbinger, Rail Link, Proviso, Queen's Trust, Dank, és The Fugue). Dansili 127 black-type nyerő ivadékot adott a galoppvilágnak, és 75 group/grade győzteseket.
Legnagyobb utódai közé tartozik három bajnok: Dank a 2013-as Eclipse győztes, Flintshire a 2016-ban Eclipse szobrocskával díjazott legjobb turf bajnok, Dan Tucket a skandináv 3 éves. Számos nagy teljesítményű utóda van Angliában, Írországban, Franciaországban, Németországban és Olaszországban. Dansili utódai több mint, $ 90,5 millió dollárt kerestek.
Dansili remek kezdésnek bizonyult az anyai oldalról is, hiszen számos kiváló anyakancát adott.

"Hűséges tenyésztőkkel együtt értük el, hogy Dansili Európa egyik vezető apaménje legyen".-nyilatkozta az angliai Juddmonte Farm tenyésztő igazgatója Simon Mockridge. "Megalapozta magát, és hihetetlenül magas színvonalú. A Juddmonte-ban érezhető, hogy a lányai tenyészkancaként is megállják a helyüket. És a fia Bated Breath pedig számos jó utódokat ad a sportnak, mint az apja."

Dansili most már elvezni fogja, a jól megérdemelt pihenőjét a Banstead Manor Stud-ban.

Az Óriás elment

Ma már csak a szobra maradt fenn.
A Coolmore amerikai bázisa bejelentette, hogy a mindenki által ismert "Iron Horse" más néven Giant's Causeway hétfőn távozott az égi legelőkre, az Ashford Stud születési helyén rövid betegség után. Két évesen került Európába, és egyenesen Aidan O' Brien istállójában kötött ki Ballydole-ban. A trénerzseni alatt bontogatta a szárnyait, és már két évesen megmutatkozott acélos jelleme és már Grade 1 verseny nyertes volt. Három évesen is szállította a trófeákat a Coolmore-nak, és a trénerének. Utolsó futása már Amerikában volt, amikor 2001-ben Tiznow-val hatalmas harcot vívtak egymással a Breeders' Cup Classic trófeáért. Soha nem végzett másodiknál rosszabb helyen.

A fantasztikus versenykarrier után, a Coolmore-i írországi tenyésztelepen lett felállítva, de az amerikaiak egy szezon után visszavitték Kentuckyba. Az európai tenyész szezon alatt olyan csikók apja lett, mint Shamardal vagy a 2000 Guineas nyerő Footstepsinthesand. Ez a látványos örökítés az Ashford mindennapjaiban folytatódott, és igen sikeresen. Dansili óta ő az első ló, aki háromszor is megszerezte a General Sires's listán az első helyet. Életének 18 éve alatt Giant's Causeway bejárta a világot, és 31 Grade 1 nyerőt adott a galoppvilágnak, és az öröksége hosszú távon továbbra is életben marad.

"Giant's Causeway egy nagyszerű ló volt, és szeretnénk köszönetet mondani a tulajdonosainak a Magnier és a Tabor családnak, amiért ránk bízták a fedezőmén pályafutását. Hatalmas veszteség ez nekünk, és az egész lóversenyvilágnak"-mondta Dermot Ryan.

Sikeres utódai:

  1. Shamardal (Európa Legjobb Két Évese)
  2. First Samurai ( Hopeful Stakes, Champagne Stakes, és a Fountain of Youth Stakes)
  3. Mike Fox (Queen's Plate)
Ezen kívül még számos kiváló telivér apja, 27 fia áll már a ménesben és tovább örökítik apjuk hírnevét. Több bajnoknak is feltűnik a családfájában, mint például Gun Runner anyai nagyapjaként. Keenland pályáján egy gyepre kiírt futammal tisztelegnek előtte.

Isten veled Giant's Causeway.
A cikk a Horseracing Nation és a Wikipédia felhasználásával íródott.

2018. április 9., hétfő

Menetelés Kentucky-ba

Justify a célvonalnál.
 Borult a papírforma, a szombaton lefutott Santa Anita Derby futamban. Az eddig két start utáni veretlenséget követően, Justify (Scat Daddy) bravúros győzelemmel húzta be, élete első felső kategóriás trófeáját, ezzel pedig biztosította a helyét Churchill Downs-ba. A favorit Bolt d'Oro csak a második helyen végzett. De lássuk, milyen izgalmakkal telt el a hétvége.

Keenland, Kentucky: Good Magic
Úgy tűnik, hogy a 2017-ben megválasztott Champion Two Year Old Colt cím nyerője Good Magic (Curlin) is visszatalált önmagához, és magabiztosan szerezte meg a Toyota Blue Grass első helyét. Legutóbb a Fountain of Youth-ban, a dobogó legalsó fokára állhatott fel. Az adat egy dolog. Good Magic helye, biztosítva van a Kentucky Derby mezőnyében.

Hősnők harca:
Az inspiráló olyan szó, amivel nem lehetne kifejezni a 2018-as három éves kancák csoportját, amiről beszélünk. Szerencsére két ifjú hölgy kitűnik közölük, ők ketten egy fajta megmentő kegyelem, Monomy Girl és Midnight Bisou. Mindketten,a végső felkészítő útjukat megtették az Oaks felé, és domináns módon nyertek. Az előbbi már a startnál átvette a vezetést, és 6 hosszal maga mögött hagyta a többieket, míg az utóbbi magabiztosan futott át a célvonalnál. Mindkettő ugyanolyan lenyűgöző, és izgalmas volt, és megteremtette a színpadias hangulatot egy Kelet (Monomy Girl) és egy Nyugat (Midnight Bisou) párbaját a Kentucky Oaks-ban.

2018. április 1., vasárnap

Thunder Gulch az égi versenypályán

Egyike volt, a legjobb apaméneknek.

Egy újabb legenda hagyott itt minket, Thunder Gulch-t néhány hete altatták el, a Coolmore amerikai bázisán 26 éves korában. Ő egy igazi bajnok volt a versenypályán, és a tenyésztésben egyaránt. Három évvel ezelőtt nyugdíjazták a tenyésztésből, és azóta egyfajta "babysitter" szerepet töltött be a farmon. Nyugodt természete miatt, a fiatal fedezőmének mellett töltötte napjait, többek között American Pharoah-ra, is nyugtató hatással volt.
Gulch fia 1995-ben megnyerte a Kentucky Derby-t, és a Belmont Stakes-t. Ugyanebben az évben elnyerte az Eclipse szobrocskát is, mint a Legjobb 3 Éves.

1995: Amikor elsőként ért a célhoz.

Királykék álmok

Masar és William Buick a célvonalban. Hosszú éveknek kellett eltelnie, hogy a Godolphin megszerezze magának a Derby trófeát. Tegnap dé...