2018. április 21., szombat

Az Óriás elment

Ma már csak a szobra maradt fenn.
A Coolmore amerikai bázisa bejelentette, hogy a mindenki által ismert "Iron Horse" más néven Giant's Causeway hétfőn távozott az égi legelőkre, az Ashford Stud születési helyén rövid betegség után. Két évesen került Európába, és egyenesen Aidan O' Brien istállójában kötött ki Ballydole-ban. A trénerzseni alatt bontogatta a szárnyait, és már két évesen megmutatkozott acélos jelleme és már Grade 1 verseny nyertes volt. Három évesen is szállította a trófeákat a Coolmore-nak, és a trénerének. Utolsó futása már Amerikában volt, amikor 2001-ben Tiznow-val hatalmas harcot vívtak egymással a Breeders' Cup Classic trófeáért. Soha nem végzett másodiknál rosszabb helyen.

A fantasztikus versenykarrier után, a Coolmore-i írországi tenyésztelepen lett felállítva, de az amerikaiak egy szezon után visszavitték Kentuckyba. Az európai tenyész szezon alatt olyan csikók apja lett, mint Shamardal vagy a 2000 Guineas nyerő Footstepsinthesand. Ez a látványos örökítés az Ashford mindennapjaiban folytatódott, és igen sikeresen. Dansili óta ő az első ló, aki háromszor is megszerezte a General Sires's listán az első helyet. Életének 18 éve alatt Giant's Causeway bejárta a világot, és 31 Grade 1 nyerőt adott a galoppvilágnak, és az öröksége hosszú távon továbbra is életben marad.

"Giant's Causeway egy nagyszerű ló volt, és szeretnénk köszönetet mondani a tulajdonosainak a Magnier és a Tabor családnak, amiért ránk bízták a fedezőmén pályafutását. Hatalmas veszteség ez nekünk, és az egész lóversenyvilágnak"-mondta Dermot Ryan.

Sikeres utódai:

  1. Shamardal (Európa Legjobb Két Évese)
  2. First Samurai ( Hopeful Stakes, Champagne Stakes, és a Fountain of Youth Stakes)
  3. Mike Fox (Queen's Plate)
Ezen kívül még számos kiváló telivér apja, 27 fia áll már a ménesben és tovább örökítik apjuk hírnevét. Több bajnoknak is feltűnik a családfájában, mint például Gun Runner anyai nagyapjaként. Keenland pályáján egy gyepre kiírt futammal tisztelegnek előtte.

Isten veled Giant's Causeway.
A cikk a Horseracing Nation és a Wikipédia felhasználásával íródott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Királykék álmok

Masar és William Buick a célvonalban. Hosszú éveknek kellett eltelnie, hogy a Godolphin megszerezze magának a Derby trófeát. Tegnap dé...