2017. március 30., csütörtök

Secretariat

Ma egy olyan lovat fogok ma bemutatni aki örökre megváltoztatta az amerikai galoppüzemet.

Minden megváltozott abban évben. Secretariat és Ronnie Turcotte.


Ez a pompás sárga mén 1970. március.30-án látta meg a napvilágot, Bold Ruler és Somethingroyal fiaként a virginiai Meadow Farmon. Gazdája Penny Chenery Tweedy aki igazi szuper sztárt faragott a csikóból.

1972-ben került Lucien Lauren idomítása alá, majd a bemutatkozó versenyén negyedik helyen végzett akkor zsoké hiba miatt. A tulajdonos úgy látta, hogy a lovára tapasztaltabb zsoké kell ekkor találta meg a csődör későbbi lovasát Turcotte-t. Ennek az évnek a végén megválasztották meg az ország legjobb két évesének. Egy évvel később pedig több versenyt is megnyert zsinórban és az 1973-as Kentucky Derby első számú favoritjává vált. Harmadik helyen végzett a Wood Memorial G1 futamában. ahol kikapott Pancho Martin lovától Sham-től.

A Derby-n végig hátul futott majd a táv felénél elindult előre és megnyerte a futamot ráadásul új szintidővel.( Ezt a csúcsot 2005-ben Giacomo törte át a 2:00 perces idősávot). A Hármas Korona következő ága a Preakness ahol szintén rekordot döntött és két és félhosszas győzelmet aratott.

Az utolsó futam a new york-i pályán a Belmont Stakes. Ezen a futamon csak öt kihívója akadt, köztük Sham aki az előző futamokon a sárga mén mögött ért be a célvonalon. Amikor kitörtek az indító kapuból akkor a két ló rögtön az élre állt és a kettejük csatázásáról szólt a verseny, majd a verseny utolsó felében lehagyta a verseny mezőnyét és a célegyenesig 31 hosszas győzelmet aratott. Ezt az előnyt senki nem tudta áttörni a telivérek körében.

Még ebben az évben néhány versenyen indult, köztük az istállótársa Riva Ridge aki 1972-es Kentucky Derby és Belmont Stakes nyerőjét is megverte. Utolsó győzelme után parádésan elbúcsúztatták a rajongói és visszavonult Arthur Hancock Claiborne Farmjára, mint fedező mén. 600 csikót nemzett és számos kiváló ivadéka született.

Sikeres utódai:

Risen Star: született 1985-ben aki megnyerte a Preakness és a Belmont futamát, 1988-ban.

Lady Secret: 1986-os Breeders's Cup Distaff győzelme vagy a Whitney Handicap győzelme.
Ezen kívül számos utóda született még akik sok versenyt nyertek meg.

Nyugdíjas éveit a Caliborne Farmon töltötte.


1989. október.4.-én altatták el 19 éves korában. Patagyulladás következében. Emléke a mai napig él. Szobrok és futamok őrzik ennek a nagyszerű lónak a nevét.

Hamarosan jövök. Szép napot mindenkinek!

2017. március 29., szerda

Kényszer pihenő

Amerika új feltörekvő csillaga kényszer pihenőre szorul.


Talán még Songbird-nél is jobb?


Unique Bella (Tapit-Unrivaled Belle) lánya hétfőn megsérült edzés közben a Santa Anita lóversenypályán, 60 napos pihenő vár rá és ezzel kihagyja a Santa Anita Oaks és a májusi Kentucky Oaks futamát.
Jerry Hollendorfer tehetséges idomítottja az idei Kentucky Oaks favoritja volt és 70 ponttal vezette a ponttáblát. Tavaly a veretlen Songbird idén pedig az idős tréner szürke kancája is kihagyja a májusi nagy találkozót.

"Még nem készült pontos terv arról, hogyan hozhatnánk fel".-nyilatkozott Hollendorfer.

Ugyanaz a két kanca zsokéja. Mike Smith.

A tehetséges szürke kanca a bemutatkozó futamában másodikként végzett de azóta megállíthatatlan. A legfelső szinten még nem versenyzett de hamarosan újra látni fogjuk Tapit lányát a versenypályán.

2017. március 25., szombat

Dubai Világkupa: Az amerikai nyerők

Ma futják a 22. Dubai Világkupa futamát Meydan pályáján a kiváló telivérek. A Világkupán kívül is sok izgalmat tartogat a versenypálya. Ma az amerikai győzteseket hoztam el, hogy vajon ismét a Tengerentúlra kerül-e a serleg, az hamarosan kiderül.



Tavaly California Chrome verte meg a mezőnyt, és vált a sivatag királyává.



Minden év március utolsó szombatján kerül megrendezésre a Dubai World Cup ami idén 22. alkalommal csábítja a telivéreket és a csapatukat az országba a világ minden tájáról. A táv amit a lovak megtesznek 2000 m. Lássuk az elmúlt idő nagy amerikai győzteseit.

California Chrome (Lucky Pulpit): a tavalyi kupa győztes sárga csődör, a futam megnyerése és az új pályacsúcs beállítása után lett a világ leggazdagabb lova. 2015-ben második lett a versenyen majd 2016-ban visszatért és még a lecsúszott nyereg sem gátolta, hogy győzzön.

Animal Kingdom (Leroidesanimaux): 2013-ban vitték el a meydan-i pályára ahol szinte a célegyenesben csak sétált. A ló a homokon és a gyepen  egyaránt megállta a helyét verseny szempontjából. 2011-ben Kentucky Derby győzelem majd kétszer volt második. Egyszer a Breeders' Cup Mile majd a Gulfstream Park Turf Handicap futamában. Ma már boldog nyugdíjas éveit éli a Darley farmon. Az első csikói pedig idén léptek pályára Ausztráliában.

Curlin (Smart Strike): a fenséges sárga mén úgy zárta a három éves szezonját, hogy megnyerte a Breeders' Cup Classic futamát majd elnyerte a 2007-ben az Év Lova címet. 2008-ban elvitték Dubai-ba, hogy részt vegyen egy kisebb futamon amit megnyert, hogy hangolódjon a Világkupára amit szintén bezsebelt Nad Al Sheba-ban. Curlin utána még versenyzett de már az Államokban, ahol 2008-ban szintén elnyerte az Év Lova címet.

Street Cry (Machiavellian) :amilyen jó apamén volt annyira jó versenyló is. A Dubai Világkupa kitörölhetetlen amit megnyert 2002-ben. Ez volt a pályafutása legjobb futása. Három éves korában megnyerte az első Stakes besorolású versenyét UAE Two Thousand Guineas-t majd második lett a UAE Derby futamában. Egy évvel később visszatért Dubai-ba és elhódította a trófeát. Ivadékai ma is hordozzák az apjuk jó képességét.

Silver Charm (Silver Buck): nagy eséllyel indították el az amerikai Triple Crown sorozatában, ahol a Derby és a Preakness serlegét elhozta de a Belmont már nem ment ilyen könnyen. Idomára Bob Baffert (aki ma Arrogate és Hopperunity trénere) számára megszerezte a Világkupa trófeáját 1998-ban.

Cigar (Palace Music): Cigar volt az első amerikai tréningben álló ló aki megnyerte ezt a rangos futamot 1996-ban. Sok versenyben nyert még Amerikában. 34 futás 16 győzelem. Seattle Slew unokája 2014-ben ment el.

A kupa amiért ma 14-en állnak sorba.








2017. március 19., vasárnap

Összefoglaló

Tegnap több versenyt is felkonferáltam most pdig jöjjön egy kicsi összefoglaló az elmúlt versenynapról.

Vale Dori megállíthatatlan volt. Forrás:horseracingnation.com

Vale Dori (Asiastic Boy) öt éves lánya, négy versenye után is őrzi veretlenségét tavaly év vége óta és most megszerezte a második felsőkategóriás győzelmét ezzel pedig megfosztotta Finest City-t a mesés győzelemtől. Ez az első G1 kategóriás verseny amit a Tengerentúlon nyert a kanca.

"Ő ma biztosan készen állt.-nyilatkozta a kanca zsokéja Rafael Bejarano Vale Dori-ról a verseny után.

Az Oaklawn Parkban rendezett Rebel Stakes futamában, az általam bemutatott két csődör nem volt a dobogó közelében sem. Malagacy (Shackleford) három éves fia ezúttal három verseny után is legyőzhetetlen. Az utolsó 1/4-es távnál vette át a vezetést és könnyed győzelmet hozott a trénerének az utánozhatatlan Todd A. Pletcher számára. Malagacy következő állomása az Arkansas Derby lehet de addig is visszatér a Palm Beach Traning Center-be, hogy tovább késszüljön a versenyeire.

"Ez egy nagyon jó kombináció. A következő lépés talán az Arkansas Derby . Az a futam jó időzítés lenne a számára".-nyilatkozott a győztes ló trénere.

Bob Baffert idomítottja American Anthem (Bodemister) és John A. Shriffers Royal Mo-ja 10. és 11. helyen végeztek.

A tökéletes mérleg. Három futás három győzelem. Forrás:horseracingnation.com





2017. március 18., szombat

Egy fénylő csillag

A három éves nagy fiúk versenyén kívül még más futammal is kecsegtet az Oaklawn Park. Most bemutatok egy olyan kancát aki ezt a pályát az uralma alá hajtotta.

Terra Promessa egyre jobb formában van. Forrás:horseracingnation.com

A versenypálya nem hivatalos "királynője" akárhányszor fut, mindig győz. Terra Promessa (Curlin) négy éves lánya újra megharcol az első helyért. Két versenye óta veretlen, és nem látott lovat maga előtt a célvonalban. Legutóbbi versenye a Bayoka G3 ahol, szinte játszott a többi kihívójával. Rajta kívül még hatan indulnak az 1600 méteres, $350 000 érő futamon. A kanca a StoneStreet színeiben képviselteti magát.

" Nem is lehetnénk büszkébbek Terra Prommessa-ra".-nyilatkozott a StoneStreet tulajdonosa Barbara Banke.


 
Hogy Curlin lánya hogyan tud helyt állni a másik hat kihívója ellen arra érdemes lesz figyelni.

Lázadó fiatalok

A Tengerentúlon beindult a versenyszezon ami azt is jelenti, hogy sok verseny vár még a fiatal feltörekvő sztárokra.

Royal Mo és Victor Espinoza


Ezúttal az Oaklawn Park kínál egy felkészítő futamot a május első szombatjára. Ez pedig a Rebel Stakes G2 kategóriás verseny. Tizenegy ereje teljében lévő csődör teszi meg az 1600 m távot. A mezőnyben van Royal Mo (Uncle Mo) és American Anthem (Bodemeister). Az előbbi megadhatja trénerének a Kentucky Derby győzelmet amit 2005-ben utoljára Giacomo szerzett meg John A. Shirreffs -nek aki a legendás Zenyatta edzője is volt.

American Anthem is esélyes a győzelemre legutóbbi versenyében a Sham Stakes futamában második helyen végzett a szintén Shirreffs idomítása alatt Gormley után. Bob Baffert szintén jó esélyeket képvisel a Rebel győlemere hiszen tavaly Cupid (Tapit) 2015-ben pedig a halhatatlan American Pharoah ( Pioneerof the Nile) aki Hármas Korona és Breeders' Cup bajnok hódította el a serleget a tréner és a tulajdonosok vitrinjébe.

Az Oaklawn Park.


Talán idén sikerül Zenyatta egykori trénerének elhódítania a Rebel Stakes győzelmet Royal Mo-val?

2017. március 17., péntek

Hölgyek találkozója

Dübörög a versenyszezon a tengerentúlon is. Feltörekvő három évesek vannak a reflektorfényben, de megnézzük az idősebb korosztály tudását is. A nagy lányok futama rajtol el holnap (szombaton) a Santa Margarita Handicap G1 versenyében.



Finest City az utolsó két versenye óta veretlen.
Finest City (City Zip) lánya januárban futott utoljára de szombaton újra a startgépben láthatjuk majd. Rajta kívül még öt kanca vág neki az 1800 méter hosszú távnak a $400 000 összdíjazású futamban a napsütötte California államban. A mezőnyben van még Vale Dori is aki a legutóbb megnyerte a Santa Maria G2 futamát és most harcba száll a második felső kategóriás győzelméért. 


Vale Dori és az utánozhatatlan Mike Smith

Ezen a futamon kívül még számos versenyben láthatjuk a telivéreket a Santa Anita lóversenypályán. Ne hagyjátok ki az idősebb hölgyek versengését a győzelemért, Tartsatok velem.



2017. március 11., szombat

Bevezető

Szeretettel köszöntök Minden lóverseny rajongót ezen az oldalon. Azért hoztam létre ezt a blogot mert én nagyon szeretem ezt a sportágat és gondoltam megosztom ezt azokkal is akik szintén érdeklődnek a négylábú atléták iránt. A világ minden tájáról lesznek hírek de elsőként a Tengerentúlról vagyis az USA-ból.

Ha tetszik az oldal akkor kövessétek, Remélem tetszeni fog.


Királykék álmok

Masar és William Buick a célvonalban. Hosszú éveknek kellett eltelnie, hogy a Godolphin megszerezze magának a Derby trófeát. Tegnap dé...