2017. március 30., csütörtök

Secretariat

Ma egy olyan lovat fogok ma bemutatni aki örökre megváltoztatta az amerikai galoppüzemet.

Minden megváltozott abban évben. Secretariat és Ronnie Turcotte.


Ez a pompás sárga mén 1970. március.30-án látta meg a napvilágot, Bold Ruler és Somethingroyal fiaként a virginiai Meadow Farmon. Gazdája Penny Chenery Tweedy aki igazi szuper sztárt faragott a csikóból.

1972-ben került Lucien Lauren idomítása alá, majd a bemutatkozó versenyén negyedik helyen végzett akkor zsoké hiba miatt. A tulajdonos úgy látta, hogy a lovára tapasztaltabb zsoké kell ekkor találta meg a csődör későbbi lovasát Turcotte-t. Ennek az évnek a végén megválasztották meg az ország legjobb két évesének. Egy évvel később pedig több versenyt is megnyert zsinórban és az 1973-as Kentucky Derby első számú favoritjává vált. Harmadik helyen végzett a Wood Memorial G1 futamában. ahol kikapott Pancho Martin lovától Sham-től.

A Derby-n végig hátul futott majd a táv felénél elindult előre és megnyerte a futamot ráadásul új szintidővel.( Ezt a csúcsot 2005-ben Giacomo törte át a 2:00 perces idősávot). A Hármas Korona következő ága a Preakness ahol szintén rekordot döntött és két és félhosszas győzelmet aratott.

Az utolsó futam a new york-i pályán a Belmont Stakes. Ezen a futamon csak öt kihívója akadt, köztük Sham aki az előző futamokon a sárga mén mögött ért be a célvonalon. Amikor kitörtek az indító kapuból akkor a két ló rögtön az élre állt és a kettejük csatázásáról szólt a verseny, majd a verseny utolsó felében lehagyta a verseny mezőnyét és a célegyenesig 31 hosszas győzelmet aratott. Ezt az előnyt senki nem tudta áttörni a telivérek körében.

Még ebben az évben néhány versenyen indult, köztük az istállótársa Riva Ridge aki 1972-es Kentucky Derby és Belmont Stakes nyerőjét is megverte. Utolsó győzelme után parádésan elbúcsúztatták a rajongói és visszavonult Arthur Hancock Claiborne Farmjára, mint fedező mén. 600 csikót nemzett és számos kiváló ivadéka született.

Sikeres utódai:

Risen Star: született 1985-ben aki megnyerte a Preakness és a Belmont futamát, 1988-ban.

Lady Secret: 1986-os Breeders's Cup Distaff győzelme vagy a Whitney Handicap győzelme.
Ezen kívül számos utóda született még akik sok versenyt nyertek meg.

Nyugdíjas éveit a Caliborne Farmon töltötte.


1989. október.4.-én altatták el 19 éves korában. Patagyulladás következében. Emléke a mai napig él. Szobrok és futamok őrzik ennek a nagyszerű lónak a nevét.

Hamarosan jövök. Szép napot mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Királykék álmok

Masar és William Buick a célvonalban. Hosszú éveknek kellett eltelnie, hogy a Godolphin megszerezze magának a Derby trófeát. Tegnap dé...