2017. december 23., szombat

Új kezdet

Egy újabb tehetséges telivérrel kevesebb lesz a versenypályán.

A 2014-es Breeders' Cup Juvenile Turf mezőny élén.

A Group 1 bajnok Hootenanny visszavonult a versenyzéstől, és a következő idényt már a Douglas Arnold Buck Pont Farmon fogja várni a kancákat, a fedeztetési díjat még nem közölték. A Wesley Ward trenírozásnak köszönhetően a 16 startból 5-ör volt első helyezett, de a legjelentősebb győzelme a 2014-es Breeders Cup Juvenile Turf futam Santa Anita gyepén. Ezzel a győzelemmel biztosította az útját Royal Ascot-ba, hogy elhódítsa a Windsor Castle Stakes trófeáját, mielőtt nyáron a Deauville-i Darley Prix Morny G1 futamban részesült volna.

A győztes 2,3 és 4 éves szezonjában $ 876. 698 életnyereménnyel vonult nyugdíjba. Hootanny anyja More Hennessy (Hennessy) féltestvére a 2009-es Prioress Stakes (G1)  győztes Cat Moves-nek, és a Group 1 családból származó Ascend és Dance Teacher-nek.

"Hootnanny egy fantasztikus versenyló volt, és egy különleges egyéniség. Ha a tenyésztők meglátják, szeretni fogják. Nagyon izgatottak vagyunk a lovat illetően, hogy a lehetőségeit a Buck Pont Farmon fogják hasznosítani".-nyilatkozta Arnold.

2017. december 12., kedd

Összefoglaló: Ragyogás a halál árnyékában

Az elmúlt hétvége egyaránt a könnyeknek adott főszerepet. Valakit megsiratott és másokat pedig boldoggá tett.

California Diamond

Ezt a versenyhétvégét soha nem fogja a lóversenysport elfelejteni. A versenyvilágát teljesen ledöbbentette a San Luis Rey-ben pusztító tűzvész. A Rockingham Ranch és Peter Miller négyszeres győztese, California Diamond egyike azoknak a lovaknak, akik a tűz áldozatai lettek. A halálos áldozatok száma elképzelhetetlen. Túl lépve a szomorúságon lefutásra kerültek, az idei év nagy versenyei.
Az ír tenyésztésű Highland Reel, parádés győzelmet aratott a Hon Kong Vase Group 1 futamban, és ezzel megvédte a címét. Galileo öt éves fia ezzel a 7. Group 1 trófeáját hódította el, és az ír trénerzseni Aidan O' Brian a 28.-at szerezte meg. Highland Reel ezennel befejezte a versenykarrierjét, és az írországi Coolmore tenyészmének táborát erősíti 2018-tól. Második helyre érkezett a Breeders Cup Turf hőse Talismanic. A Galileo apaságú csődör bejárta a világot, és ahol nyert örökre beírta magát a lóverseny történelembe.

Highland Reel és az utánozhatatlan Ryan Moore.
Tovább haladva az öreg kontinensre a negyedik Lingfield-i futam jelentősebb volt, mint a Shan Tin csúcsa, de az eredmény figyelemre méltó. Toast of New York három év után visszatért a versenypályára. A lóversenyrajongóknak a 2014-es Breeders' Cup Classic futamból maradhatott meg az emlékezetben, miután orrhosszal maradt el a dobogó legfelső fokától. Sérülés miatt kihagyták a 2015-ös Dubai World Cup futamát, de pletykák is felröppentek már arról, hogy nyugdíjba vonult. Ugyan fantasztikus volt látni egy kiváló atlétát amint, három év után visszatért a versenypályára és megnyerte a negyedik startját Goodwood-ban. A dolgok innentől fogva bonyolódnak a számára, hiszen tervben van a Pegazus World Cup Invitational és a márciusi Dubai World Cup is.

A nyeregben persze Frankie Dettori.
Ameddig az ázsiai kontinens ünnepelte Highland Reel újabb és egyben utolsó győzelmét Amerika elaludt a versenyek közben. Szombaton futották le Los Alamitos-ban a CashHall Futurity és a Startlet Group 1 besorolású futamokat. A Breeders' Cup után ezek a nagyobb volumenű versenyek a jövő évi Derby és Oaks-ra már pontot szereznek a két évesek. A versenyek olyan mértékben "lassúak" voltak, hogy kevesen mentek ki a pályára. Ami versenyeket illeti McKinzie és Dream Tree megőrizték a veretlenségüket, de mindketten szereztek pontokat a jövő májusi nagy találkozóra. Solomini aki, másodikként futott át a célvonalon novemberben, a Juvenile futamban Curlin fia bizonyította most is, hogy érdemes lesz rá odafigyelni a későbbiekben.

Hárman-párban.

2017. december 7., csütörtök

I'm coming home

Amerika kedvenc lova, több hónapos távollét után visszatér.

A bajnok hazatér.

A déli féltekén töltötte California Chrome a tenyészidőszakot, de most hazaindul az Egyesült Államokba. A Taylor Made bejelentette, hogy a kétszeres Év Lova elhagyta Chile-t szerdán, és egy hetes karantén vár rá Miami-ban, mielőtt visszatérne Kentucky-ba. Lucky Pulpit hat éves fia, első évét töltötte Chile-ben és a Taylor Made személyzete négy hónapon keresztül mellette volt.
"California Chrome nagy érdeklődést váltott ki a déli féltekén, ezért egyet értettünk abban, hogy feltárjuk a lehetőségeit."-nyilatkozta a tenyész farm igazgatója, Duncan Taylor júliusban. Majd hozzátette. "Nagyon boldogok vagyunk, hogy ez a lehetőség létre jött a Sumaya Stud-dal és ez nagyszerű helyzet a számára."

California Chrome kétszer is elnyerte az Év Lova címet 2014-ben és 2016-ban. Megnyerte a Kentucky Derby-t és a Preakness Stakes futamát majd gyepen győzedelmeskedett a Hollywood Derby-ben ami pályafutása első gyepes futása volt. Tavaly megnyerte a Dubai World Cup-ot, és $14,7 millió dollárt hozott a konyhára. A 27 startjából 16-szor végzett az első helyen.

Lucky Pulpit fia továbbra is $ 40 000 dolláros fedezési díjjal várja majd a kancákat a Taylor Made Farmon.

A fiatal tenyészmének nagyon keresettek lettek a Coolmore Australia a 2015-ös Triple Crown bajnok American Pharoah-t foglalkoztatja a méneséletben.

Breeders' Cup 2017: összefoglaló a 2. nap

Az amerikai szezon hamarosan véget ér.

Wuheida és William Buick a célegyenesben.

Hatalmas lóversenyünnepen vannak túl az amerikaiak akik között néhányan Európát is képviselték az elmúlt két napon. A zárónapon már sokkal többen voltak kint mint, szombaton. Górcső alá veszünk néhány ifjú titánt. Tartsatok velem.

Az európai tréningben álló Wuheia (Dubawi) nyerte a Breeders' Cup Fillies and Mare Turf G1 futamát és ezzel ellopta a győzelmet a verseny favoritja Lady Eli elől. A hetedik helyezést tekintve ez volt az első alkalom a 14 startjából, hogy Lady Eli két évvel laminitis-t kapott és tavaly második helyen végzett ezen a versenyen. "Nem volt meg ugyanaz a futása".-nyilatkozta a díjnyertes kanca zsokéja Irad Ortiz Jr majd hozzátette. "Nem tudom. Hadd menjek vissza a trénerhez, és lássam mi történt. Ma nem volt ugyanaz a futása. Szép kancák verték meg."

Wuheida trénere Charlie Appleby második győzelmét aratta a Breeders's Cup-on, a zsoké William Buick az elsőt míg a világhírű Godolphin istálló a hatodik kupát szerezte meg. A Breeders' Cup Turf ismét a kék színnek kedvezett. Ez a futam újabb izgalomra adott okot, hiszen Talismanic (Medaglia d'Oro) fél hosszas győzelmet aratott. A szintén Goldophin tulajdonban lévő 4 éves csődör a legnagyobb favoritokat hagyta maga mögött mint, Beach Patrol vagy Oscar Performance aki, a kilencedik helyen végzett. "Olyan könnyű őt lovagolni".-nyilatkozta a ló zsokéja Barzalona.

Talismanic, mögötte Peach Patrol (korlát mellett) és a tavalyi bajnok Highland Reel.

A négy éves csődör Medaglia d'Oro fia első győzelmét aratta az Egyesült Államokban. A híres francia tréner Andre Fabre irányítása alatt bontogatja a szárnyait. "Igaz, nem hiszem el. Nagyon örülök, hogy megnyertem az első Breeders's Cup versenyt. Vártam, hogy a ló elkezd majd futni, de egy pillanatra azt hittem, hogy nem győzünk. Andre Fabre nagyszerű tréner."
A Turf egyik nagy favoritja Ulysess sérülés miatt nem állt rajthoz és ezzel véget ért a karrierje. Fedezőménként kezdi a jövő évet a Cheveley Park-ban.
Tovább maradva a gyepes pályán a Breeders' Cup Mile futamban favorit győzelem született. World Approval nyerte meg a versenyt és ezzel újabb győzelmet szerzett Chad Brown-nak és John Velasquez zsoké számára. Az öt éves herélt magabiztosan száguldott a célegyenes felé.
"Két ló között jött ki. Neki ez mindig jó volt. Tökéletes volt nekem".-árulta el Velasquez aki a harmadik Mile győzelmét szerezte meg.
Tovább maradva még a füves pályán a Breeders' Cup Turf Sprint futamban Stromy Liberal lopta el a show-t és utasította maga mögé vetélytársait köztük az ascoti- hősnőt Lady Aurelia-t. "Nagyon jó ló, és mindig nagyon jól futott".- nyilatkozta Joel Rosario aki a hatodik Breeders Cup győzelmét szerezte meg.
A favorit Lady Aurelia a 10. helyen végzet,t de jövőre visszatér a gyep hercegnője a versenypályára.

Stormy Liberal félhosszas győzelmet aratott.
Tovább haladva a homokos pályára már a kancák uralták a versenyt a Breeders' Cup Filly and Mare Sprint futamban. Bar of Gold nyugdíjba vonult, de hihetetlen örökséget hagyott maga után. Az öt éves New York-i tenyésztésű kanca állva hagyta a többi ellenfelét a versenyben. Unique Bella nem ért fel a dobogóra. "Nagyon jó formában van".-nyilatkozta Kimmel majd hozzátette. "Megette az összes vacsoráját és közben a lábát jegeltük"
Szerdán visszarepültek New York-ba és egy rövid pihenő után jövőre tenyészkanca lesz belőle.

Bar of Gold (Medaglia d' Oro)
A homokos pályán a két évesek is megmérkőztek egymással, de előbb a hölgyek. Caledonia Road lopta el a versenyt a többi feltörekvő lady elől. Nem rossz kezdés egy Quality Road kancacsikótól, akinek a csapata abban sem volt biztos, hogy elindítsák a Breeders' Cup Juvenile Fillies G1 futamát. Mike Smith így nyilatkozott a verseny után: "Megnéztem a felkészítő versenyeit. Nagyon jó volt. Ezt a távot nagyon akarja". majd tovább folytatta. "Ami különlegessé teszi számomra, hogy a (tréner) Ralph Nicks és én együtt nőttünk fel. Az első ló akit, valaha lovagoltam neki".


Abel Tasman apai féltestvére Caledonia Road.

Nicks az egykori bajnok zsoké első győzelmét aratta mint, tréner. "Ez egyszerűen csodálatos. Nagyon egyszerű volt. Nem csinál semmit, de egyre jobbá válik"-mondta el a véleményét a kancacsikóról a boldog tréner. Able Tasman apai féltestvérére érdemes lesz odafigyelni a jövőben.

A hölgyek után a két éves csődörök mutatták meg erejüket a Breeders' Cup Juvenile Futamban ahol nem várt győzelem született. Good Magic vesztette el a nyeretlenségét mielőtt két második helyen végzett. A favorit Bolt d' Oro harmadik helyen végzett. Curlin fia már ezzel a versennyel pontot szerzett a jövő évi Kentucky Derby-re. "Kinyújtózik. Chad nagyszerű munkát végzett vele. Minden alkalommal amikor beszélünk vele azt mondja, hogy (Good Magic) egyre jobb és jobb. Egyre nő és jobban mutat"


Good Magic az élen.
És most következik a Telivér Kupa zárófutama ami, már néhány éve $6 000 000 dollárral kecsegtet a győztesnek. Gun Runner (Candy Ride) szerezte meg az ötödik felső kategóriás győzelmét és zsokéjának az első Breeders Cup Classic győzelmét. A négy éves csődör fantasztikus évet zárt. Egy második hely Dubai-ban, és azóta nem látott lovat maga előtt a célegyenesben. A ló trénere, Steve Asmussen 10 év után újabb bajnokot vezethetett vissza . (2007-ben Curlin nyerte meg a futamot.) Bob Baffert idomítottjai a dobogóra felküzdötték magukat. Collected a második, West Coast a harmadik és a tavalyi bajnok Arrogate csak az ötödik helyre ért fel. Közel sem azt a formáját mutatta, mint egy évvel ezelőtt.
"Ő egy vadállat". -nyilatkozta Florent Geroux miután megnyerték a futamot.


A megérdemelt virágtakaró.

Gun Runner azóta már visszatért a Fair Ground versenypályára és ott készül a versenykarrierje utolsó állomására, a világ legnagyobb összdíjazású futamára a Pegazus World Cup Invitational-ra. A kihívói között ott lesz a Distaff bajnok kanca, Forever Unbridled és a Clark Handicap nyerő Seeking the Soul és ne feledkezzünk meg az ezüst és bronzérmes Baffert idomítottakról sem. Candy Ride négy éves fia a januári futam után visszavonul a versenyzéstől a Three Chimneys Farm-ra és $ 70 000 dolláros fedezési díjjal várja majd a kancákat.

Ennyi volt a Breeders's Cup 2017-ben Del Mar-ban. Jövőre Churchill Downs-ban kerül megrendezésre.

Királykék álmok

Masar és William Buick a célvonalban. Hosszú éveknek kellett eltelnie, hogy a Godolphin megszerezze magának a Derby trófeát. Tegnap dé...