2017. április 1., szombat

Zenyatta

Ma egy olyan kanca kerül bemutatásra aki szintén nagy hatással volt a galoppvilágra.


Királynő volt a versenypályán.



Ez a gyönyörű kanca 2004.április.1-jén látta meg a napvilágot Kentucky államban, Street Cry és Vertigineux lányaként. Ha valaki azt gondolta, hogy ez a ló bolondos lett volna a versenypályán akkor ez egy téveszme.

A Moss házaspár vásárolta meg az ígéretes kancacsikót 2005-ben, a tulajdonosok akkor még nem is sejtették, hogy egy ígéretes lovat vásároltak az árverésesn. Jerry Moss-nak az 1980-as években volt egy lemezkiadója Zenyatta Mondotta néven de később az üzlet tönkre ment. A kanca két és három évesen kihagyta a nagyobb versenyeket majd 4 éves korában volt a bemutatkozó futása a Hollywood Park-ban, ahol könnyen győzött.  A taktikája az volt, hogy a futamok alatt végig hátul volt majd az utolsó métereken szinte a semmiből tört ki és megnyerte a versenyeket. Zenyatta állandó lovasa Mike Smith, és a trénere pedig John A. Shriffers.
Számos versenyen indult, köztük a Lady's Secret futama amit háromszor is megnyert, majd a kanca tiszeletére elnevezték Zenyatta Stakes G1-re.

A legnagyobb győzelme volt 2008-ban amikor megnyerte a Breeders' Cup "Ladies" Classic futamát, majd elnyerte az első Eclipse Award Champion Dirt Older Female díjját. A következő évben sem állt meg a kanca diadalmente. 2009-ben szintén számos versenyt nyert majd a szezon végén az ország legjobb csődöreit utasította maga mögé. Köztük volt a Derby nyerő Mine That Bírd és a Belmont Stakes győztese Summer Bírd. Elhódította a Breeders' Cup Classic trófeáját és ezzel ő volt az első kanca aki megnyerte mindkét futamot. 2010-ben elnyerte az Év Lova címet. Abban az évben is folytatta a versenyzést majd az utolsó futamában ami a Breeders' Cup Classic volt, ott kapott ki szinte orrhosszal Blame-től. Ezután visszavonult a versenyzéstől és a Lane's End Farmon tölti nyugdíjas éveit, mint tenyészkanca.

Mike Smith és Zenyatta a 2009-es BC Classic futamában.

Eddig már négy csikót hozott a világra. Zenyatta most Medaglia d' Oro csikójával vemhes.

Cozmic One (Bernandini) nem szerepelt még jól a versenyeket. 6. és 7. helyen végzett.

Ziconic (Tapit) 2013-ban született. Jobb eredményei vannak egy kicsivel, mint anyai féltestvérének.

Z Princess (War Front) 2014-ben született de még abban az évben kellett elaltatni egy legelői baleset miatt.

Z Prince (War Front) 2016-ban született de néhány napos korában elpusztult.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Királykék álmok

Masar és William Buick a célvonalban. Hosszú éveknek kellett eltelnie, hogy a Godolphin megszerezze magának a Derby trófeát. Tegnap dé...