2017. április 22., szombat

Kentucky Derby 2017: Classic Empire a fiatal bajnok

Nem sokon múlott, hogy ott legyen a májusi nagy találkozón de az utolsó másodpercben visszatért a győztesek körébe.

Forrás:horsenetwork.con



Classic Empire az első pályafutásának évében kiemelkedő évet zárt, és tavaly év végén elnyerte a 2016 Eclipse Award Champion Two Year Old Colt címet. Utolsó két versenye mindkettő felső kategóriás Breeders' Futurity G1 és a Breeders' Cup Juvinelie G1 futam. Pioneeroff the Nile fia  úgy tűnik, hogy megállja majd a helyét az amerikai sikerversenyeken. John Oxely a csődör tulajdonosa reménykedik benne, hogy az Arkansas Derby megnyersével a lova a Kentucky Derby favoritjává válik.
Valójában az elmúlt négy évtizedben olyan szakaszok voltak, ahol lehetetlennek tűnt. A küzdelem, hogy egyaránt fiatalkorú bajnok és egy Kentucky Derby győztes legyen, nem mindig volt ilyen. A hetvenes évek aranykorában egyenesen elterjedt volt.

Egy 1972- 1979-ig tartó szakaszon az első két éves bajnokok hatszor nyerték meg a Kentucky Derby futamát és értek el második helyezést.

1972: Riva Ridge ( Juvnile Champion) megnyerte a Kentucky Derby-t.
1973: Secretariat megnyerte a Kentucky Derby-t és a Hármas Korona további két futamát.
1974:Protagonist: nem futott a Derby-n.
1975:Foolish Pleasure: megnyerte a Kentucky Derby-t.
1976:Honest Pleasure: második lett a Derby-n.
1977: Seattle Slew: Kentucky Derby nyerő és besöpörte a Triple Crown-t.
1978: Affirmed: megnyerte a Derby-t és a Triple Crown futamait.
1979: Spectacular Bid: Kentucky Derby bajnok.

1980-2006 között nem volt ugyanaz a győztes ló aki az a '70-es években elnyerte az Eclipse díjat. Ez a "szokás" akkor ért véget amikor Street Sense (Street Cry) nyerte meg a Kentucky Derby-t 2007-ben.
Mint, tudjuk a 2006-os Champion Juvenlie  Carl Nafzger nyerő tréner számára nem fordult a kocka a kétévesek körében. A következő hétből egyik sem nyerte meg a Derby-t vagy nem is indították el őket a versenyen. De még a pontrendszerbe sem fértek bele.

2008: War Pass (2007 Juvenlie Champion) nem futott a Derby-n.
2009:Mindshipman: nem futott a Derby-ben.
2010: Lookin At Lucky: hatodik helyen végzett a Kentucky Derby-n.
2011:Uncle Mo: nem futott a Derby mezőnyében.
2012:Hansen kilencedik helyen végzett, mint az apja Tapit 2004-ben.
2013:Shanghai Bobby: nem futott a Derbyn.
2014:Shared Belief: nem futott a Derby-n sérülés miatt.

Végül 2015-ben és 2016-ban American Pharoah és Nyquist bebizonyították, hogy valóban ők is lehetnek tehetséges fiatalok és készen állnak a májusi nagy találkozóra. Olyannyira jól teljesítettek, hogy az elsőnek meg is hozta a Hármas Korona elnyerését 37 év után és ezzel egy nagy átkot tört meg. Utóbbi addig volt veretlen amíg a Preakness futamában harmadik lett.

A Derby megnyerése soha nem könnyű de az elégedetlenség korai szakaszában a bajnok megmutatta, hogy ő képes győzni és bátran szalad át a célvonalon Julien Leparoux-xal a hátán a G1 Arkansas Derby futamában.

Reméljük ilyen formáját hozza a Derby-n is.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Királykék álmok

Masar és William Buick a célvonalban. Hosszú éveknek kellett eltelnie, hogy a Godolphin megszerezze magának a Derby trófeát. Tegnap dé...