2017. október 3., kedd

Összefoglaló: Beváltott ígéretek

Újabb adrenalintól túlfűtött versenyeken vagyunk túl. Lássuk kik szereztek dicsőséget a versenypályán.


Bolt d' Oro. Talán ő lesz a jövő év Derby bajnoka? Fotó:americanbestracing.net.
Az Egyesült Államokban és Európában is izgalmas futamok voltak a hétvégén. Egy csokorba szedve, haladjunk a Tengerentúlról az öreg kontinens felé. Most már hivatalosan is van korai favoritja, a 2018-as Kentucky Derby-nek. A neve Bolt d' Oro. Két startja után is veretlen csődörcsikó szombaton szerezte meg újabb felső kategóriás győzelmét, a FrontRunner G1 futamban. Medaglia d' Oro fia ezennel továbbra is veretlen. A győzelem annyira lenyűgöző volt, hogy a ló már a Breeders' Cup Juvenile legnagyobb kedvence. A különböző pályákon és sprintelésen keresztül bebizonyította, hogy bármilyen táv megfelel neki, és különböző távon is képes versenyeket nyerni. Másrészről pedig nem csak a Breeders Cup bajnoknak lesz nehéz dolga a tavaszi versenyeken hanem a Run for the Roses összes indulója számára.

Mubtaahij visszatérése, beváltotta a felé támasztott ígéreteket. Bob Baffert versenyistállójában mutatkozott be Dubawi öt éves fia ,szombaton az Awsome Again G1 futamban. 2015-ben robbant be a köztudatba, amikor megnyerte a UAE Derby versenyt, de két évet váratnia kellett magára, hogy újra a célvonal közelében legyen. Ezzel a győzelemmel,  megszerezte az első felső kategóriás trófeáját. "Talán a szemellenző segített neki. Az utolsó két edzése lenyűgözött".-mondta Baffert.

Két év nyeretlenség után Dubawi fia felért a csúcsra. Forrás:horseracingnation.com.


Tovább maradva még a Tengerentúlon, újabb királynő van születőben. Elate a legjobb három éves kanca az országban. Elate (Medaglia d' Oro) szerezte meg legújabb Grade 1 besorolású versenyét a Belmont Parkban. A verseny legfontosabb pillanatában "megálltak" de ez a zsokénak José Ortiz-nak nagy bizalmat adott, hogy elindítsa a kancát a célegyenes felé. A futamban nem találtak helyet, de az utolsó szakaszon Elate felébredt és megnyerte a versenyt. Meg kellett volna nyernie a CCA Oaks-ot, de az Alabama és a Beldame győzelmei hatalmasak voltak. Az ország másik kiemelkedő három éves kancája, Abel Tasman három egymást követő Grade 1 futamban nem talált legyőzőre, de a Cotillon azonban nem hozta meg számára az újabb győzelmet. Ezúttal It Tiz Well (Tiznow) utasította maga mögé.
Elate következő állomása a Breeders ' Cup Distaff futama lesz ahol már az idősebb kancákkal is szembe kell néznie mint, Stellar Wind vagy Forever Unbridled. Egy másik bestia is visszatért a régi formájához. Paradise Woods (Union Rags) ismét a szokott kedvét hozta a versenyzésben. Áprilisban mutatta meg valódi énjét amikor, szemkápráztató győzelmet aratott a Santa Anita Oaks-ban. Hosszabb pihentetés után visszatért a győztesek körébe amikor állva hagyta az idősebb hölgyeket a Zenyatta Stakes futamában.

Mielőtt kiveséznénk a Európa új királynőjének Enable újabb győzelmét, még mindig Amerikában vagyunk ahol a gyepen is történtek izgalmas versenyek. A Joe Hirsch Turf Classic is igen váratlan fordulatot vett. Beach Patrol követelt magának helyet a dobogó legfelsőbb fokán még a favorit Oscar Performance (Kitten's Joy) csak a harmadik lett. Beach Patrol ezzel megszerezte karrierje legjobb győzelmét. Mindig a közelben volt, de sosem tudott áttörni és mindig csak helyezett volt. Néha egy lónak egy kis bizalomra van szüksége. A pecsét megszakadt és a ló gyorsan elindult a turfbajnokok világa felé. A három éves Oscar Performance erősen próbálkozott, de ez a futam Beach Patrol-ról szólt.

www.bloodhorse.com



Magunk mögött hagyva a Nagy Óceán partját, visszatérünk az öreg kontinensre jobban mondva Franciaországba. Ugyanis vasárnap futották le festői környezetben Európa legmagasabban díjazott versenyét a Prix de l' Arc de Triomphe-t. Enable ellopta a show-t és ezzel Európa Királynőjévé koronáztatta magát. A kanca olyan versenyeket nyert meg amelyekre évekkel később is emlékezni fognak. Megnyerte az Epsom Oaks és az Irish Oaks trófeáját is, de a legjelentősebb győzelme amikor az idősebb méneket hagyta állva a King George VI and Queen Elizabeth Stakes versenyében.  Ezt követte a Yorkshire Oaks amit, ismét kancák ellen nyert meg és ez könnyű pontszerzési lehetőség volt a számára, hogy a vasárnapi versenyben ismét halhatatlanná váljon. Ez a futam a világ legjobbjait vonzotta francia földre, de Enable és Frankie Dettori mindenkit állva hagyott a mezőnyben.

Köszöntsék Európa új királynőjét. Forrás: racingpost.com

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Királykék álmok

Masar és William Buick a célvonalban. Hosszú éveknek kellett eltelnie, hogy a Godolphin megszerezze magának a Derby trófeát. Tegnap dé...