2018. március 15., csütörtök

Elusive Quality sincs többé

A fedezőmének közül, ismét távozott egy nagy ikon...


Ő pedig nem más mint, Elusive Quality. Tavaly nyáron nyugdíjazták őt, a fedezőmén karrierjéből, az elavult minőség miatt.
Dan Pride a Godolphin vezérigazgatója azt mondta: "Elusive Quality sok ember számára, sok mindent képviselt. Ő volt az egyik Sheikh Mohammed egyik USA-beli reménysége, és ő volt a második tenyészmén az Államokban. A fia, Smarty Jones megnyerte a Derby-t és a Preakness-t 2004-ben, és belopta magát az emberek szívébe. Nagy öröm volt, a Jonabell-nél dolgozni vele. Nagyon fog hiányozni."

A versenyzést Bill Mott irányítása alatt kezdte meg, és Sheikh Mohammed színeiben futott, majd 1999-ben nyugdíjazták, és a Gainsborough Farm-ra, Versailles Kentucky-ba. Később Sheikh legidősebb testvéréhez került, és 2006-óta a Jonabell Farm táborát erősítette. Amikor visszavonult a ménesbe, a kezdeti fedeztetési díja $10 000 volt de ez nem maradt így sokáig. Az első évjárata már sikert mutatott a versenypályán, és 11 Black Type nyerő ivadéka volt, köztük a francia Grade 1 bajnok Elusive City. Második évjáratából is kitűnt, a fent említett Smarty Jones, aki 2004-ben behúzta az Eclipse szobrocskát is, valamint a Breeders' Cup Filly and Mare Sprint győztes Maryfield. 2007-ben a fedeztetési díja a 100 000 dollárt is elérte.

Az öreg kontinenst is meghódította, hiszen az európai Darley ménesben állomásozik a fia a British Miler és a 2008-as  Breeders' Cup Classic nyerő Raven's Pass. Szintén sikeres fia Quality Road, akinek utódai szárnyalnak a pályán, köztük van a 2017-es Kentucky Oaks hősnője Abel Tasman, valamint Elusive Kate és Certify.
Pride tovább kommentálta: "Azt hiszem az ő szellemét tovább fogjuk érezni, olyan kivételes fiaiban mint, Quality Road és az ő Stakes nyerő lányaiban."

Elusive Quality-nak világszerte 242 bajnok apja volt, ezek közül 130 Black Type győztes, és 52 Group vagy Grade győztes, és ebből 14 Gr 1 a legfelsőbb szinten. Lányai a tenyésztésben is megállják a helyüket, hiszen olyan utódokat hoztak a világra mint, a 2017-es Breeders' Cup Sprint győztes Roy H, az Alcibiades nyerő Gomo, és a Darley Prix Morny No Nay Never.

További sikeres utódai:

  • Evasive: Juvenile bajnok Angliában, és a Horris Hill St. Gr.3 győztese Newbury-ben. Most Franciaországban fedez.
  • Smarty Jones: Kentucky Derby és Preakness Stakes bajnok valamint Eclipse díjas.
  • Elusive City: Juvenile bajnok Franciaországban, és a Group 1 Prix Morny nyertese.
  • Raven's Pass: Queen Elizabeth II Stakes és Breeders' Cup Classic bajnok.
  • Quality Road:  2009-es Florida Derby és a 2010-es Donn Handicap győztese.
  • Maryfield: A 2007-es Breeders Cup Filly and Mare Sprint hősnője, és ugyanezen év American Female Sprinter Horse cím nyerője. 2009-ben beválogatták a Canadian Hall of Fame tagjai közé.


Isten Veled Elusive Quality!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Királykék álmok

Masar és William Buick a célvonalban. Hosszú éveknek kellett eltelnie, hogy a Godolphin megszerezze magának a Derby trófeát. Tegnap dé...