2018. április 29., vasárnap

Hármas Korona Bajnokok: Secretariat (1973)



Secretariat (Bold Ruler-Somethingroyal):  Secretariat-ot Man o’ War-ral egyetemben minden idők legjobb lovának tartják. Az ESPN 1999-ben még a 20. század 50 legjobb sportolója közé is beválasztotta.
Kétévesen nyolc versenyéből hatot megnyert, és csak egyet vesztett, a Champagne Stakes-en pedig zsokéja miatt diszkvalifikálták.
Háromévesen a Wood Memorial-on kikapott Sham-től, és sokan már Sham-et tartották a Derby esélyesének. Azonban Secretariat a Kentucky Derby történelmének leghatásosabb futását produkálta. Megdöntötte a verseny rekordját, ráadásul úgy, hogy mindegyik negyed mérföldet gyorsabban futotta, mint az előzőt.  Az 1:59:40-es rekord a mai napig áll, sőt a kétperces határt is csak Monarchos tudta áttörni 2001-ben.
A Preakness-en Secretariat ismét megverte Sham-et (ezúttal több, mint 2 testhosszal), aki másodikként végzett. 
A Belmont Stakes-en csak négy kihívója akadt, köztük Sham. Secretariat 31 testhosszal nyert (megdöntve ezzel Count Fleet 1943-as 25 testhosszas rekordját), és a leggyorsabb másfél mérföldet futotta 2:24-gyel, amivel több, mint 2 másodpercet javított a versenyrekordon.

A Hármas Korona versenyeken nyújtott teljesítménye a mai napig példaként áll a telivérek előtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Királykék álmok

Masar és William Buick a célvonalban. Hosszú éveknek kellett eltelnie, hogy a Godolphin megszerezze magának a Derby trófeát. Tegnap dé...